Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 12. februára 2024 - 11.45 h.



BratislavaHlasovanie o návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantky SNS) presunul predseda parlamentu Peter Pellegrini na zajtra na ôsmu hodinu. V rokovacej sále nebola v úvode mimoriadnej schôdze ani na druhý pokus nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, prítomných bolo len 47. Parlament teda nebol uznášaniaschopný. Návrh na odvolanie podali opoziční poslanci z PS a SaS. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi.

Na snímke rokovacia sála Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) RSR počas 10. schôdze parlamentu, ktorá nebola uznášaniaschopná po prvom hlasovaní 12. februára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Predseda parlamentu Peter Pellegrini je pri zvolávaní schôdze k návrhu na vyslovenie nedôvery limitovaný rokovacím poriadkom. Podpredseda parlamentu Peter Žiga to uviedol v súvislosti s výhradami k zvolaniu schôdze k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej počas jej pracovnej cesty. Podotkol, že v pléne chýbali aj poslanci opozície. Ministerka odcestovala do Spojených arabských emirátov na konferenciu UNESCO o vzdelávaní v kultúre.



Bratislava - Vláda sa snaží pretlačiť nebezpečné zmeny vo verejnom obstarávaní dvoma novelami zákonov. Upozornil na to v pondelok predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka s tým, že vďaka ich včasnému upozorneniu vláda síce zjemnila niektoré úpravy, plánované zmeny však aj naďalej podľa neho predstavujú veľké riziko.



Bratislava - Vo veku 96 rokov zomrel včera skladateľ a muzikológ Ladislav Burlas. Narodil sa 3. apríla 1927 v Trnave. Študoval hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a na Vysokej škole múzických umení. Bol riaditeľom Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied. V roku 1993 ho menovali za profesora pre odbor hudobné umenie.

Na archívnej snímke Ladislav Burlas, slovenský hudobný skladateľ, muzikológ a významný predstaviteľ slovenskej filozofie hudby.
Foto: TASR František Kolář


Washington - Americký podnikateľ a miliardár Elon Musk odmietol tvrdenie ukrajinskej rozviedky, že ruská armáda získala prístup k družicovej internetovej službe Starlink a využíva ju vo vojnovej zóne na Ukrajine. Musk tak reagoval na vyhlásenie ukrajinskej vojenskej rozviedky, podľa ktorej Rusko v okupovaných oblastiach Ukrajiny využíva služby Starlink.



Washington - Amerického ministra obrany Lloyda Austina preložili na jednotku intenzívnej starostlivosti vojenskej nemocnice pri Washingtone, kde ho predtým hospitalizovali v súvislosti s naliehavým problémom s močovým mechúrom, uviedol dnes Pentagon.

Americký minister obrany Lloyd Austin.
Foto: TASR/AP


Viedeň — Maďarský premiér Viktor Orbán chce občanom krajín Európskej únie odobrať právo voliť poslancov Európskeho parlamentu. V rozhovore s bývalým rakúskym kancelárom Wolfgangom Schüsselom, ktorého úryvky zverejnili včera noviny Presse am Sonntag, navrhol návrat k predchádzajúcemu systému, v ktorom namiesto priamych volieb svojich zástupcov do Európskeho parlamentu vysielajú národné parlamenty.



Moskva/Praha - Jakutský šaman Alexandr Gabyšev, ktorý sa pešo vydal do Moskvy, aby z Kremľa ako démona vyhnal prezidenta Putina, zostáva na psychiatrickom oddelení s prísnym režimom.



Gaza - Nálety, ktoré podnikol Izrael dnes pred úsvitom miestneho času na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, si vyžiadali približne sto obetí na životoch, uviedlo vo vyhlásení palestínske ministerstvo zdravotníctva spravované radikálnym hnutím Hamas.



New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský bodoval v piatom zápase zámorskej NHL za sebou. Jeho asistencia však Montrealu nestačila a Canadiens prehrali v nedeľu so St. Louis vysoko 2:7. Devätnásťročný útočník odohral 20:03 min. a zaznamenal jeden plusový bod. Slafkovský nazbieral za uplynulých desať duelov rovnaký počet bodov (6+4).



Toronto - Slovenský hokejista Dalibor Dvorský strelil v nedeľu večer v zápase zámorskej OHL dva góly. Prispel tak k triumfu Sudbury Wolves, ktorí vyhrali na ľade Mississauga Steelheads 8:7 po predĺžení. V 34 zápasoch tejto sezóny strelil 29 gólov a pridal 25 asistencií.



Las Vegas - Americkí futbalisti tímu Kansas City Chiefs triumfovali v 58. edícii Super Bowlu a obhájili titul z vlaňajška. Vo finálovom zápase NFL v Las Vegas zdolali v noci na dnes San Francisco 25:22 po predĺžení.



Nairobi - Vo veku 24 rokov zomrel kenský držiteľ maratónskeho rekordu Kelvin Kiptum. Spolu s trénerom Gervaisom Hakizimanom zahynuli včera pri autonehode.

Na snímke kenský držiteľ maratónskeho rekordu Kelvin Kiptum.
Foto: TASR/AP