Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. februára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Týždenné jarné prázdniny si ako prví v školskom roku 2023/2024 užijú žiaci základných a stredných škôl na strednom Slovensku. Voľno oddnes do piatka 23. februára absolvujú žiaci z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja. Týždeň voľna je už tradične rozdelený podľa krajov na tri termíny. Žiaci zo stredného Slovenska sa k vyučovaniu opäť vrátia v pondelok 26. februára. Nasledovať bude voľno pre deti z Košického a Prešovského kraja od 26. februára do 1. marca. Ako poslední si užijú voľno počas jarných prázdnin žiaci z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja v termíne od 4. do 8. marca.



Prešov - Polícia v súvislosti s protestom farmárov, ktorý sa koná v Prešove a v Poprade, upozorňuje na presun protestujúcich. Ako informuje polícia na sociálnej sieti, akcia je naplánovaná v čase od 10.00 h do 16.00 h. V súvislosti s touto plánovanou akciou sa dá v týchto mestách a po trase presunu predpokladať možné obmedzenie v plynulosti cestnej premávky. "Jednotlivé trasy presunu sú: Lipany - Sabinov - Prešov, Bardejov - Raslavice - Kapušany - Prešov, Vranov nad Topľou - Kapušany - Prešov, Stará Ľubovňa - Spišská Belá - Kežmarok - Poprad," uvádza polícia s tým, že presun poľnohospodárskych strojov už prebieha. - Polícia upozorňuje vodičov na dopravné obmedzenie v Leviciach. Začne sa v pondelok o 12.00 h a potrvá do 16.00 h. Dôvodom je ohlásený protest poľnohospodárov. Farmári chcú vyjadriť svoju nespokojnosť s aktuálnou situáciou v poľnohospodárstve. - V súvislosti s ohláseným protestom farmárov očakáva polícia viaceré dopravné obmedzenia aj vo Zvolene. Informovala o tom banskobystrická krajská polícia. Dodáva, že v meste budú do 14.00 h protestovať poľnohospodári.

Na snímke kolóna poľnohospodárských strojov a traktorov v rámci celoslovenského protestu farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov v pondelok 19. februára 2024 v Michalovciach.
Foto: TASR - Roman Hanc


Košice - Novým generálnym riaditeľom Správy ciest Košického samosprávneho kraja sa od 1. marca stane Vladimír Žiarný. Do funkcie ho dnes vymenovalo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja.



Bratislava - Výrazný pokles inflácie v eurozóne pokračuje vďaka kombinácii viacerých faktorov, vrátane vplyvu prísnej menovej politiky Európskej centrálnej banky. Na druhej strane, riziká vyššej inflácie pretrvávajú. Jedným z najzávažnejších je možný rýchly rast platov, k tomu sa pridávajú geopolitické konflikty a obnovené problémy s dopravou vo svete. Upozornili na to analytici Národnej banky Slovenska v aktuálnom komentári k menovej politike Európskej centrálnej banky.



Moskva - Príbuzným už tretí deň nepovolili prístup k telu zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Jeho matka Ľudmila pricestovala do trestaneckej kolónie v sobotu ráno v sprievode právnika jej syna. Alexej Navaľnyj zomrel v piatok a Ľudmile Navaľnej tam povedali, že telo už poslali do márnice v sibírskom meste Salechard asi 50 kilometrov od trestaneckej kolónie. Úrady jej však doteraz nepovolili prístup k telu syna. Alexejova matka a jeho právnici dorazili dnes skoro ráno do márnice. Nebolo im povolené vstúpiť. Jedného z právnikov doslova vytlačili von. Keď sa zamestnancov spýtali, či je tam Alexejove telo, neodpovedali.

Fotografie, kvety a sviečky sú vystavené pri provizórnom pamätníku Alexeja Navaľného pred ruským konzulátom v Montreale v piatok 16. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Praha - V Prahe od rána protestuje časť nespokojných poľnohospodárov proti zlej situácii v českom agrosektore. So svojimi traktormi a ďalšou technikou stoja pred ministerstvom pôdohospodárstva a čiastočne blokujú preťaženú pražskú magistrálu.



Neapol - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona by mohol viesť SSC Neapol už v stredajšom úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti FC Barcelona. Calzona sa už údajne nachádza v Neapole a dohaduje spoluprácu s vedením úradujúceho talianskeho majstra.



New York - Jaromír Jágr sa stal štvrtým českým hokejistom v histórii, ktorému klub NHL slávnostne vyvesil dres pod strop svojej arény. Fenomenálneho útočníka poctil jeho bývalý tím Pittsburgh Penguins, ktorý vyradil Jágrovo ikonické číslo 68 pred nočným zápasom s Los Angeles.