Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 20. februára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú od dnešného rána v 9. schôdzi. V úvode dňa prebrali novelu zákona o disciplinárnom poriadku Najvyššieho správneho súdu, ktorú podali poslanci z Progresívneho Slovenska.



Košice - Návrh prezidentky Zuzany Čaputovej na posúdenie ústavnosti novely Trestného zákona doručili na Ústavný súd včera večer prostredníctvom eschránky. Prezidentka navrhla aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o jej návrhu nerozhodne. Je presvedčená, že novela je rezignáciou štátu na ochranu bezpečnosti svojich občanov.

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Ázijského komára tigrovaného zaznamenali na Slovensku. Ide o jeden z najnebezpečnejších inváznych druhov komára, ktorý prenáša až 22 druhov vírusov, ako je západonílsky vírus, alebo žltá zimnica. Výskyt komára potvrdilo Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied.



Prievidza - Polícia vyšetruje okolnosti streľby, ku ktorej došlo v pondelok večer pri Prievidzi. V súvislosti s incidentom zasahovali i záchranári, ktorí pomáhali 65-ročnému mužovi s poranením hlavy.



Nové Zámky - Železničná spoločnosť Slovensko plánuje prijímať nových zamestnancov. Podľa jej generálneho riaditeľa Petra Helexu ich je momentálne približne 1200, ich počet by sa mal zvýšiť zhruba o viac ako 100.



Bratislava - Vysoká škola múzických umení chce dostavať budovu na Svoradovej ulici v Bratislave. V budúcnosti by tam mali sídliť viaceré súčasti školy.



Bratislava - Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Ich zoznam možno nájsť na webovej stránke úradu.



Budapešť - Predseda parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Máté Kocsis oznámil, že jej poslanci budú hlasovať za prijatie Švédska do Severoatlantickej aliancie. V liste predsedovi parlamentu Lászlóovi Kövérovi žiada Kocsis o zaradenie tohto bodu do programu prvého dňa jarnej schôdze v pondelok 26. februára. Švédsko tento krok privítalo.



Londýn – Britský Najvyšší súd začne dnes rozhodovať o vydaní zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov, kde má čeliť obvineniu zo špionáže. Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom britskom väzení Belmarsh.



Varšava - Poľskí poľnohospodári plánujú v utorok zintenzívniť protesty na hraniciach s Ukrajinou, kde budú blokovať všetku dopravu.



Moskva - Väznený ruský opozičný politik Iľja Jašin prisľúbil dnes torok v reakcii na smrť Alexeja Navaľného, že bude pokračovať vo svojom boji za slobodu v Rusku.



Singapur - Ceny ropy sa dnes ráno mierne znížili. Vývoj na trhu ovplyvňuje výhľad na slabší dopyt, a tiež zhoršujúce sa podmienky na Blízkom východe a v Rusku. Takisto zatvorenie trhu v USA pre sviatok ovplyvnilo obchodovanie s ropu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Mníchov - Vo veku 63 rokov zomrel na zástavu srdca bývalý nemecký futbalový reprezentant Andreas Brehme. Vo finále Majstrovstiev sveta 1990 v Taliansku rozhodol o zisku tretieho titulu pre Nemecko, keď v závere súboja s Argentínou premenil pokutový kop.



New York - Hokejisti Calgary so slovenským útočníkom Martinom Pospíšilom zdolali v noci na dnes v NHL Winnipeg 6:3 a po troch prehrách sa vrátili späť na víťaznú cestu. V Minnesote hráči Wild zdolali lídra súťaže Vancouver s výsledkom 10:7.



Pusan - Slovenskí stolní tenisti vo svojom záverečnom zápase na majstrovstvách sveta družstiev v juhokórejskom Pusane zdolali Portoriko 3:2 a obsadili v tabuľke štvrté miesto. Šancu na postup stratili už pred stretnutím, do vyraďovacej fázy sa prebojovali prvé tri tímy z päťčlennej skupiny.



Neapol - Marek Hamšík nebude v realizačnom tíme nového trénera futbalistov SSC Neapol Francesca Calzonu. Bývalý dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie potvrdil, že sa chce venovať viac rodine a svojej akadémii.

Na archívnej snímke Marek Hamšík.
Foto: TASR - Jaroslav Novák