Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 21. februára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady v úvode dňa pokračovali v diskusii o návrhu zákona o preukazovaní pôvodu príjmu a majetku z dielne poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Na programe aktuálnej deviatej schôdze majú zákonodarcovia ešte viacero neprerokovaných návrhov. Najbližšie hlasovanie poslancov čaká až v utorok 27. februára.



Bratislava - Vláda vzala späť návrh novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie. Naďalej trvá na zámere novely, plánuje ju predložiť v riadnom legislatívnom procese spolu s ďalšími zmenami.



Bratislava - Dočasné útočisko sa bude na Slovensku poskytovať do 4. marca 2025. Ide o formálne predĺženie v súlade s rozhodnutím Rady Európskej únie.

- Vláda tiež rozhodla, že príspevky za ubytovanie odídenca sa znížia a bude ich poskytovať do 30. júna. V prípade poskytnutia ubytovania v bytoch a rodinných domoch sa výška príspevku na ubytovanie odídenca upraví na päť eur za jednu noc.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) prichádzajú na 17. rokovanie vlády SR v Bratislave 21. februára 2024.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Slovenskí politici si pripomínajú šieste výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. SaS pripomína potrebu pokračovania ich odkazu. Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zdôraznil, že zlo v politike aj v spoločnosti treba vedieť včas odhaliť a zastaviť. KDH hovorí o neodpustiteľnej vražde, ktorá zmenila Slovensko. Výročie si v parlamente pripomenula aj poslankyňa a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.



Bratislava - Zabezpečenie júnových volieb do Európskeho parlamentu má vyjsť na takmer 14 miliónov eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra pôjde 11.739.985 eur a z rozpočtu štatistického úradu 2.248.000 eur.



Bratislava - Z celkovej alokácie 14,50 miliardy eur starých eurofondov je vyčerpaných 13,42 miliardy eur. Predstavuje to 92,52 percent. Z Programu Slovensko 2021 - 2027 bolo sprístupnených 2,54 miliardy eur z celkovej alokácie 12,59 miliardy eur, čo predstavuje 20,16 percenta.



Bratislava - Dočasne povereným generálnym riaditeľom štátneho podniku Vodohospodárska výstavba sa stane krízový manažér Peter Molda. Slovenský vodohospodársky podnik povedie do výberového konania dlhoročný manažér a vodohospodár Peter Čadek.



Brusel - Na šieste výročie vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka jeho snúbenice Martiny Kušnírovej upozornila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, ktorá na sociálnej sieti X uviedla, že inštitúcia, ktorú predstavuje, rodičom oboch zavraždených mladých ľudí sľúbila pravdu, spravodlivosť a zodpovednosť.



Brusel - Veľvyslanci členských štátov Európskej únie sa v princípe dohodli na 13. balíku sankcií proti Rusku za jeho vojenskú agresiu na Ukrajine.



Kyjev - Ukrajinská armáda poprela tvrdenia Moskvy, že ruské sily dobyli obec Krynky na východnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti.



Berlín - Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu pred dvoma rokmi dostalo približne 2000 ruských občanov a ich rodinných príslušníkov nemecké víza z dôvodu osobného ohrozenia.



Caracas - Rusko a Venezuela sa dohodli na posilnení spolupráce v oblasti produkcie ropy a zemného plynu a "mierového využívania jadrovej energie". Urobili tak pri príležitosti návštevy šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova v Caracase.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro (vpravo) sa v utorok 20. februára 2024 stretáva s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v prezidentskom paláci Miraflores v Caracase vo Venezuele.
Foto: TASR/AP


New York - Slovenský hokejový obranca Šimon Nemec z New Jersey si pripísal asistenciu na úvodnom góle svojho tímu v nočnom zápase NHL na ľade Washingtonu. "Diabli" však podľahli Capitals 2:6, pre Nemca to bol 15. kanadský bod v 34. zápase.



New York - Slovenský hokejista Pavol Regenda sa strelecky presadil v nočnom zápase nižšej zámorskej súťaže AHL. Útočník si okrem presného zásahu pripísal aj asistenciu, no San Diego Gulls prehralo na ľade Bakersfieldu Condors 3:4 po predĺžení. Slovák odohral 33 duelov a má na svojom konte 27 bodov (16+11).



Mníchov - Nemecký futbalový tréner Thomas Tuchel po sezóne ukončí svoje pôsobenie na lavičke Bayernu Mníchov. O jeho predčasnom odchode rozhodlo vedenie klubu v uplynulých dňoch.