Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. februára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, by sa mali uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú predpoludním odsúhlasila vláda. Zároveň navrhuje parlamentu schváliť úpravu v skrátenom legislatívnom konaní.


- Podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska, vláda sa rozhodla zachovať pôvodnú dĺžku premlčacích dôb pri násilných trestných činoch, ako je napríklad znásilnenie, aby zabránila vyvolávaniu pocitu strachu a využívaniu témy na politické hry v kampani pred prezidentskými voľbami.

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) hovorí s novinármi počas 18. zasadnutia vlády SR 22. februára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


- Vládny kabinet si stojí za tým, že riešiť znásilnenie po 20 rokoch je takmer nemožné. Obete treba podporovať, aby čo najrýchlejšie nahlasovali takýto trestný čin, pretože vtedy je najefektívnejšie ho vyšetriť. Po rokovaní vlády to uviedol podpredseda vlády a šéf envirorezortu Tomáš Taraba.

- Vláda na svojom zasadnutí znížila príspevok pre ubytovacie zariadenia na ubytovanie odídencov z Ukrajiny bez ohľadu na ich vek na 6 eur za noc.



Bratislava - Vláda potvrdila, že sa pomýlila a premlčacie lehoty pri znásilnení boli od začiatku jej zodpovednosť. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady z PS Zuzana Števulová v reakcii na vládou schválenú ďalšiu novelu Trestného zákona.



Bratislava - Opozičné KDH sa v súvislosti s účinnosťou novely Trestného zákona obáva ústavnej krízy. Navrhuje preto posunutie účinnosti a opravu legislatívy. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca parlamentu a lídra kresťanských demokratov Milana Majerského.



Bratislava - Poslanci Národnej rady otvorili 14. rokovací deň 9. schôdze diskusiou o opätovnom znížení správnych poplatkov v oblasti dopravy, ktoré sa zvyšujú v tomto roku v súvislosti s konsolidáciou verejných financií. Návrh novely zákona o správnych poplatkoch predložil opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).



Bratislava - Protesty poľnohospodárov združených v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore, ktorí dnes vyrazili na cesty s kolónami traktorov po celom Slovensku, podporila aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Protesty podporila tiež Republiková únia zamestnávateľov.



Bratislava - Polícia vyzýva vodičov, aby v súvislosti s dnešným protestom poľnohospodárov zvýšili opatrnosť a riadili sa pokynmi polície.



San Francisco - Americký prezident Joe Biden označil šéfa Kremľa Vladmira Putina za sukinho syna. Biden sa takto o Putinovi vyjadril počas krátkeho príhovoru na podujatí v San Franciscu, ktoré sa konalo v rámci jeho predvolebnej kampane, keď hovoril o klimatickej kríze.

Americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Moskva - Kremeľ označil za hanebné vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého nazval sukin syn.



Charkov - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bagatelizoval stratu Avdijivky, ktorú minulý týždeň dobyli ruské sily, a vyzval spojencov na rýchlejšie posielanie pomoci Ukrajine. Povedal to v interview pre americkú televíziu Fox News, ktoré bude odvysielané dnes, pred blížiacim sa druhým výročím rozpútania vojny na Ukrajine.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať zmena nielen v Európskej únii, ale aj v Spojených štátoch, čo môže ovplyvniť mier v Európe. Vyplýva to z jeho prejavu včera večer na výjazdovom rokovaní parlamentných frakcií bloku vládnych strán Fidesz-KDNP v Balatonalmádi.



Moskva - Väznený ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza vyzval Rusov, aby pokračovali v boji za demokraciu napriek smrti kritika Kremľa Alexeja Navaľného.



Bratislava - Ligová rada Tipos Extraligy skontumovala neodohraný zápas 44. kola medzi domácim klubom HK Dukla Trenčín a HK Dukla Ingema Michalovce výsledkom 5:0 v prospech hostí. Dôvodom bola technická porucha ľadovej plochy, spôsobená na strane organizátora stretnutia.



New York - Hokejisti Montrealu Canadiens prehrali v zámorskej NHL tretí duel za sebou, keď na domácom ľade podľahli Buffalu 2:3. Slovenský útočník Juraj Slafkovský vyšiel po ôsmich stretnutiach bodovo naprázdno a nevylepšil tak svoj klubový rekord v počte zápasov s aspoň bodom v tínedžerskom veku.

Brankár Buffala Ukko-Pekka Luukkonen (vľavo), jeho spoluhráč Rasmus Dahlin (vpravo) a hokejista Montrealu Cole Caufield bojujú o puk počas zápasu zámorskej NHL Montreal Canadiens - Buffalo Sabres v Montreale v stredu 21. februára 2024.
Foto: TASR/AP