Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 29. februára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Slovenská vláda bude už druhý deň po sebe rokovať na východe Slovenska. Ministri kabinetu Roberta Fica sa zídu v Košiciach, kde sa budú venovať najmä udržateľnosti výroby automobilov v Slovenskej republike v kontexte prechodu na výrobu elektromobilov a k vybraným problémom rozvoja elektromobility.



Košice - Ústavný súd včera potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku.



Bratislava - Počet národných víz sa zvýši z najviac 2000 na najviac 10.000 ročne. Má sa tak zefektívniť prijímanie príslušníkov vybraných tretích krajín, ktorých profesie sú z oblasti priemyslu. Ide najmä o automobilovú výrobu, ktorá vykazuje nedostatok pracovnej sily. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, ktorý dnes schválila.

- Počet národných víz v profesiách z oblasti dopravy sa zvýši, keďže dlhodobo vykazujú nedostatok pracovnej sily. Má sa tak zefektívniť proces prijímania príslušníkov tretích krajín. Nariadením sa konkrétne zvýši počet národných víz v profesii vodič autobusu z najviac 200 na najviac 2000 ročne.



Bratislava - Chovatelia nosníc žiadajú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, aby vyčlenilo finančné prostriedky na rekonštrukciu klietkových chovov a vyhlásilo samostatnú výzvu pre chovateľov nosníc. V opačnom prípade sa stane veľká časť produkcie slovenských vajec nepredajná a na Slovensku príde po roku 2025 k zatvoreniu veľkého počtu hál alebo aj chovov hydiny.



Bratislava - Národný bezpečnostný úrad odporúča rodičom zapnúť rodičovskú kontrolu a chrániť tak deti v online priestore počas prázdnin. Radí im aj dohodnúť sa s nimi, koľko času môžu stráviť na telefóne, tablete alebo počítači, a podľa toho nastaviť pravidlá.



Bratislava - Podnikatelia sa ešte do konca tohto týždňa môžu prihlásiť do súťaže Veľká cena SOPK za uplatňovanie etických princípov v podnikaní. Súťaž vyhlasuje od roku 2002 Slovenská obchodná a priemyselná komora, ktorá víťaza už 21. ročníka súťaže vyhlási 21. mája na výročnom Zhromaždení delegátov komory.



Praha - V Prahe sa dopoludnia začal parlamentný summit krajín Vyšehradskej štvorky, ktorý je tentokrát čiastočne rozšírený aj o Ukrajinu. Zástupcov zákonodarných zborov privítala predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová a predseda Senátu Miloš Vystrčil. Slovensko na stretnutí zastupuje predseda Národnej rady Peter Pellergini.
Na snímke zľava predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová a predseda českého Senátu Miloš Vystrčil diskutujú pred spoločnou večerou parlamentných lídrov krajín V4 a Ukrajiny v Prahe. Praha, 28. februára 2024.
Foto: TASR Barbora Vizváryová



Gaza - Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré ovláda palestínske militantné hnutie Hamas.



Wellington - Nový Zéland sa dnes stal jednou z posledných západných krajín, ktoré vyhlásili palestínske hnutie Hamas za "teroristickú entitu".

- Novozélandský parlament v noci na dnes zrušil prísnu protitabakovú legislatívu, ktorá mala ambíciu vytvoriť nefajčiarsku generáciu mladých ľudí. Zákon do platnosti mal vstúpiť od júla tohto roku.



Bejrút - Turecko nesie zodpovednosť za vážne porušovanie ľudských a majetkových práv obyvateľstva pohraničných oblastí severnej Sýrie, ktoré sú pod kontrolou Ankary a jej spojencov. Uvádza sa to v správe organizácie Human Rights Watch.



Ghana - Ghanský parlament včera schválil kontroverzný návrh zákona namierený proti homosexuálom, ktorý kriminalizuje propagáciu, financovanie či podporu aktivít LGBT+ komunity v tejto západoafrickej krajine.



Washington - Najvyšší súd USA dnes vyslovil súhlas s tým, že preskúma odvolanie exprezidenta USA Donalda Trumpa proti jednomyseľnému rozhodnutiu súdu nižšieho stupňa o zamietnutí jeho nárokov na trestnoprávnu imunitu. Odvolanie súvisí s kauzou ovplyvňovania výsledkov prezidentskej voľby z roku 2020.
Republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump pri odchode po vystúpení na Konzervatívnej politickej akčnej konferencii.
Foto: TASR/AP



New York - Vo veku 76 rokov zomrel americký herec a obľúbený stand-up komik Richard Lewis. Umelec, známy okrem iného svojou rolou v seriáli Larry, kroť sa (Curb Your Enthusiasm), zomrel v utorok večer vo svojom dome v Los Angeles po srdcovom infarkte.
Komik Richard Lewis na basketbalovom zápase NBA v Los Angeles 25. decembra 2012.
Foto: TASR/AP