Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok avizuje ozdravný plán v štátnej akciovej spoločnosti Automobilové opravovne Ministerstva vnútra. Dôvodom je strata, ktorú podľa ministra generuje IT divízia opravovní.
Na snímke zľava generálny riaditeľ Sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR Martin Hrachala, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), predseda predstavenstva AO MV SR Lukáš Huňara, člen predstavenstva AO MV SR Ján Žovin a člen predstavenstva AO MV SR Aurel Gonščák počas tlačovej konferencie na tému: Aktuálna situácia v štátnej akciovej spoločnosti Automobilové opravovne (AO) MV SR - amaterizmus bývalého vedenia spôsobil miliónové straty v Bratislave 1. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Národná banka Slovenska upozorňuje na svojej internetovej stránke verejnosť na aktivity družstva AGF COMMUNITY. Družstvu nebolo udelené žiadne povolenie od NBS a nie je zapísané v žiadnom registri vedenom centrálnou bankou.



Bratislava - Je vysoká pravdepodobnosť, že invázny sršeň ázijský bude v najbližšom čase zaznamenaný aj na Slovensku. Štátna ochrana prírody preto prosí o spoluprácu pri jeho sledovaní.



Brusel/Paríž - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell a francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdili v noci na dnes incident, pri ktorom v Pásme Gazy zahynuli desiatky Palestínčanov snažiacich sa dostať k potravinovej pomoci.
Zranení ľudia pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy sedia v nemocnici Šifa v meste Gaza 29. februára 2024.
Foto: TASR/AP



New York - Palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr naliehal na Bezpečnostnú radu OSN, aby odsúdila úmrtie množstva Palestínčanov, ktorí sa v Pásme Gazy snažili dostať k potravinovej pomoci.



Jeruzalem - Príbuzní a priatelia rukojemníkov unesených do Pásma Gazy pri vpáde palestínskych teroristických kománd na juh Izraela, sa zhromaždili v centre mesta Bajt Šemeš, aby sa vydali na tretí deň svojho pochodu do Jeruzalema.



Moskva/Londýn - Pred chrámom vo štvrti Marjino na juhovýchode Moskvy, kde sa dnes bude konať cirkevný obrad za zosnulého politika Alexeja Navaľného, sa zhromaždili stovky ľudí. Okolo chrámu zasväteného ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ sú zátarasy a hliadkuje tam polícia vrátane jazdnej. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová pre britskú stanicu BBC uviedla, že Navaľného príbuzným dopoludnia vydali z márnice telo na obrady a pochovanie.

- Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyhlásil, že Kremeľ nemá čo povedať príbuzným opozičného politika Alexeja Navaľného v deň jeho pohrebu.
Na snímke príslušníci poriadkovej polície strážia priestor pred bohorodičným Chrámom ikony Utíš môj smútok v moskovskom rajóne Maryno v Moskve v piatok 1. marca 2024.
Foto: TASR/AP



Moskva/Praha - Priemyselná zóna v meste Dzeržinsk v Nižnonovgorodskej oblasti bola v noci na dnes terčom útoku dronov. K obetiam na životoch, zraneným a materiálnym škodám nedošlo.



Riga - Litva z bezpečnostných dôvodov od dnešného dňa dočasne uzavrela ďalšie dva hraničné priechody s Bieloruskom. Znamená to, že otvorené zostávajú len dva zo šiestich priechodov na takmer 680 kilometrov dlhých hraniciach oboch krajín.



Luxemburg - Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat sa medziročná miera inflácie v eurozóne vo februári spomalila na 2,6 %, k čomu prispel najmä výrazne slabší rast cien potravín a nápojov.



Washington - Americký Kongres schválil dočasné opatrenie na odvrátenie čiastočného zastavenia financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu, ku ktorému mohlo prísť už zajtra.



Paríž - Francúzski farmári skoro ráno traktormi a balíkmi sena zablokovali dopravu okolo Víťazného oblúka v centre Paríža. Deklarovali, že cieľom ich protestu je "záchrana francúzskeho poľnohospodárstva".



Moskva/Londýn/Kyjev - Rusko je pripravené vydať ukrajinskej strane telá obetí havárie lietadla Il-76 v Belgorodskej oblasti. Podľa britskej stanice BBC to uviedla ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Ukrajinská strana toto vyhlásenie zatiaľ nekomentovala.



New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský vsietil v noci na dnes v NHL 13. gól v tejto sezóne. Montreal však prehral na ľade Floridy 3:4 po nájazdoch. Obranca Tampy Erik Černák si pripísal na konto asistenciu, Lightning podľahli Buffalu 2:3 po predĺžení. Seattle v zostave s Tomášom Tatarom zdolal Pittsburgh 2:0.
Na snímke dole slovenský útočník Canadiens Juraj Slafkovský oslavuje gól so striedačkou v zápase hokejovej NHL Florida Panthers - Montreal Canadiens v noci na 1. marca 2024.
Foto: TASR/AP



Las Vegas - Slovenský hokejista Jakub Demek sa opäť sťahuje z NHL do nižšej zámorskej AHL. Vedenie klubu Vegas Golden Knights ho druhýkrát v priebehu štyroch dní poslalo do svojho záložného tímu.



Austin - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala už do štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA v Austine. V druhom kole zdolala domácu Američanku Sachiu Vickeryovú 5:7, 7:6 (5), 7:5.