Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Ukazovatele nezamestnanosti na Slovensku sa vlani medziročne zlepšili. V súhrne za celý rok 2023 bolo na Slovensku podľa metodiky výberového zisťovania pracovných síl bez práce takmer 162.000 osôb a medziročne tento počet klesol o 8500 ľudí. Miera nezamestnanosti tak klesla na hodnotu 5,8 %. Ráno o tom informoval Štatistický úrad.

- Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v slovenskom hospodárstve dosiahla v roku 2023 hodnotu 1430 eur. Medziročne sa zvýšila o 9,7 %, tempo jej rastu sa oproti roku 2022 zrýchlilo o dva percentuálne body. Medziročný rast bol tak najvyšší od roku 2004. Reálne mzdy zostali v poklese, ktorý sa však utlmil na 0,7 %.



Bratislava - Neznáma žena v nočných hodinách preskočila plot a dostala sa na pozemok domu, v ktorom býva prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka a jej rodina sú v poriadku.

- Polícia zadržala 25-ročnú ženu, ktorá v noci preliezla oplotenie a pohybovala sa po pozemku rodinného domu prezidentky Zuzany Čaputovej v Pezinku.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Daniel Stehlík


Bratislava - Politické strany alebo koalície môžu podávať kandidátne listiny do volieb do Európskeho parlamentu najneskôr 10. marca do polnoci. Ostáva im tak na to posledný týždeň. Voľby sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna.



Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera vyzval palestínske hnutie Hamas, aby pred ďalšími rokovaniami o novej dohode o prímerí a prepustení rukojemníkov urobilo ústupky.

- Viceprezidentka USA Kamala Harrisová včera vyzvala na okamžité prímerie v Pásme Gazy a dôrazne naliehala na Izrael, aby povolil väčšie dodávky pomoci do palestínskej enklávy na zmiernenie "humanitárnej katastrofy" a neľudských podmienok, ktorým čelia Palestínčania.



Düsseldorf - Najmenej štyri osoby prišli o život v noci na dnes pri požiari v domove starostlivosti o seniorov v obci Bedburg-Hau v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Ďalšie osoby utrpeli zranenia.



Alicante - Najmenej tri osoby vrátane jedného dieťaťa prišli o život a 15 ďalších utrpelo zranenia ráno počas požiaru obytnej budovy v meste Villajoyosa na juhu Španielska.



Soul - Južná Kórea a Spojené štáty dnes spustili rozsiahle vojenské cvičenia s cieľom posilniť svoju pripravenosť proti jadrovým hrozbám Severnej Kórey, ktorá začiatkom tohto roka vystupňovala rétoriku voči Soulu.



Washington - Bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová včera zvíťazila v republikánskych primárkach v americkom hlavnom meste Washington. Ide o jej prvé víťazstvo v súboji o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany s exprezidentom USA Donaldom Trumpom.

Na snímke výbuch vulkánu La Cumbre na ostrove Fernandina, ktorý sa nachádza v neobývanej časti ekvádorského súostrovia Galapágy v nedeľu 3. marca 2024. Oznámil to ekvádorský Geofyzikálny inštitút, podľa ktorého môže ísť o najväčšiu erupciu tamojšieho vulkánu od roku 2017.
Foto: TASR/AP


Peking - Čína dopoludnia vyjadrila presvedčenie, že jej vzťahy so Spojenými štátmi bude možné zlepšiť bez ohľadu na to, kto v USA zvíťazí v novembrových prezidentských voľbách.



Port-au-Prince - Vláda na Haiti vyhlásila včera výnimočný stav a nočný zákaz vychádzania v snahe upokojiť vlnu násilia. Tá vypukla po útoku gangu na veľkú väznicu v hlavnom meste Port-au-Prince, v dôsledku ktorého utiekli tisíce väzňov.



Washington - Raketa americkej spoločnosti SpaceX s troma americkými astronautmi a ruským kozmonautom odštartovala v noci na dnes k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Posádka by sa mala dostať k ISS zajtra, na stanici nahradí astronautov z USA, Dánska, Japonska a Ruska.

Nosná raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX s troma americkými astronautmi a ruským kozmonautom štartuje k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride v nedeľu 3. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Riziko vzniku obezity u detí možno znížiť podporou zdravých návykov. Rodičia by mali byť pre deti pozitívnym vzorom, keďže zvyknú preberať ich návyky. Poukázal na to Úrad verejného zdravotníctva pri príležitosti dnešného Svetového dňa obezity.



Bratislava - Ako poslední si týždenné jarné prázdniny od dnes užijú žiaci na západnom Slovensku, a to v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. K vyučovaniu sa vrátia v pondelok 11. marca.



Indian Wells - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala do finále kvalifikácie na turnaji WTA v Indian Wells. V noci na dnes zdolala šiestu nasadenú Yaninu Wickmayerovú z Belgicka hladko 6:0 a 6:1.