Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. marca 2024 - 11.45 h.



Revúca - Ministerstvo životného prostredia včera odvolalo z funkcie doterajšieho riaditeľa Správy Národného parku Muránska planina Jána Šmídta. Jeho nástupcom sa stal oddnes Martin Sedlák. Ján Šmídt bol z postu riaditeľa odvolaný ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom bez udania dôvodu.

- Všetky stromy napadnuté lykožrútom sa vyrúbu. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba v súvislosti s výrubom stromov v Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku. Stromy spôsobujúce kalamitnú situáciu pôjdu podľa neho čo najrýchlejšie dole, lebo ohrozujú kvalitu a zdravie slovenských lesov.

Na archívnej snímke lykožrút smrekový v kôre stromu.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Bratislava - Výška minimálnych odvodov pre živnostníkov by sa mala od začiatku budúceho roka pri nezmenenej legislatíve zvýšiť o viac ako 30 eur na 344,27 eura mesačne. Do Sociálnej poisťovne bude živnostník platiť minimálne 33,15 % zo 715 eur, čo je 237,02 eura. Zdravotnej poisťovni živnostník s minimálnymi odvodmi zaplatí mesačne 15 % zo 715 eur, čo je 107,25 eura. Spolu sa výška minimálnych odvodov zvýši zo súčasných 313,93 eura na 344,27 eura.



Bratislava - Slovensko sa od 15. marca tohto roka zapojí do Európskej služby elektronického výberu mýta. Dnes o tom informovala Národná diaľničná spoločnosť s tým, že podpísala zmluvy so štvoricou medzinárodných poskytovateľov tejto služby, ktorí prešli procesom akreditácie.



Bratislava - Exminister hospodárstva Richard Sulík vyzval súčasnú ministerku Denisu Sakovú, aby jej rezort začal s rekonštrukciou kúpeľov Sliač. Tvrdí, že architektonický plán už je k dispozícii a treba začať obstarávať. Financie na to podľa neho sú v štátnej spoločnosti MH Manažment, ktorá kúpele vlastní. Aktuálne má spoločnosť podľa neho vyše 30 miliónov eur a hoci to nebude stačiť na kompletnú rekonštrukciu, treba s ňou aspoň začať.



Bratislava - Vo veku 60 rokov včera zomrel režisér a scenárista Stanislav Gurka. Pôsobil v rozhlase ako scenárista. Neskôr sa uplatnil v televízii aj ako režisér viacerých zábavných programov a televíznych filmov. Narodil sa 20. marca 1963 v Bratislave.



Bratislava/Praha - Globsec Forum sa tento rok bude konať v Prahe od 30. augusta do 1. septembra. Rozhodnutie zrealizovať podujatie v Českej republike je podľa organizátorov výsledkom dlhodobej snahy Globsecu o posilnenie stredoeurópskej identity značky a tiež o diverzifikáciu aktivít naprieč strednou Európou. Záštitu nad podujatím prevzal český prezident Petr Pavel.



Nikózia - Migrácia v súvislosti so situáciou sýrskych utečencov v Libanone bola ústredná téma debaty cyperského prezidenta Nikosa Christodoulidesa s predsedom slovenského parlamentu Petrom Pellegrinim. Prezident prijal Pellegriniho dnes na záver jeho pracovnej cesty na Cypre.

Na snímke vpravo prezident Cyperskej republiky Nikos Christodulidis a predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas prijatia v sídle prezidenta na jeho pracovnej zahraničnej ceste na Cypre, v Nikózii 5. marca 2024.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Budapešť - Bývalý predseda maďarského Ústavného súdu Tamás Sulyok sa dnes stal oficiálne novým prezidentom republiky. Jeho predchodkyňa vo funkcii Katalin Nováková sa vzdala postu prezidentky republiky 10. februára po jej rozhodnutí o udelení milosti pre muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove. Parlament demisiu hlavy štátu prijal 26. februára a v ten istý deň zvolili jej nástupcu.



Amsterdam - Bert Janssen sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov ako najdlhšie žijúci človek s transplantovaným srdcom. V súčasnosti s ním žije už viac než 39 rokov, hoci pôvodná prognóza jeho ochorenia mu dávala šesť mesiacov života. "Chcem ísť ľuďom príkladom," vyhlásil 57-ročný Holanďan, ktorému vo veku 17 rokov diagnostikovali ochorenie srdcového svalu, ktoré sťažuje pumpovanie krvi do celého tela. Priemerná dĺžka života pacientov s transplantovaným srdcom je približne 16 rokov.



San Diego - Slovenský hokejista Pavol Regenda zaznamenal asistenciu v nočnom dueli nižšej zámorskej AHL. Jeho San Diego Gulls ukončilo sedemzápasovú sériu prehier, keď zdolalo Bakersfield Condors 5:3. Dvadsaťštyriročný útočník je momentálne šiesty najproduktívnejší hráč svojho tímu, na konte má 29 kanadských bodov (16+13).