Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. marca 2024 - 11.45 h.


Bratislava - Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan ubezpečuje, že on aj sudcovia súdu konajú autonómne, nestranne a nekonajú pod tlakom. Ospravedlnil sa za únik informácie o rozhodnutí súdu. Nemalo sa to podľa neho stať, no nepovažuje to za dôvod na odstúpenie z funkcie.

- Predseda Ústavného súdu Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť za únik informácií, týkajúci sa rozhodnutia o pozastavení časti novely trestného zákona. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj- Eštok.

Na snímke zľava podpredseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ľuboš Szigeti, predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan a sudca Ústavného súdu SR Peter Straka počas brífingu na tému Vyjadrenie predsedu ÚS SR k uzneseniu pléna Ústavného súdu, ktoré sa týka novely Trestného zákona (PL. ÚS 3/2024) v Košiciach 6. marca 2024.
Foto: TASR – František Iván


Bratislava - Na cielenú revíziu plánu obnovy bolo predložených asi 50 návrhov, čo predstavuje približne jednu štvrtinu zo všetkých míľnikov a cieľov. Národná implementačná a koordinačná autorita vyhodnotila 12 z nich ako vhodných na úpravu. Vyplýva to zo Správy o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti z dielne vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy Petra Kmeca, o ktorej bude dnes rokovať vláda.



Bratislava - Vláda dnes odvolala Pavla Gašpara z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti. Návrh na odvolanie predložil minister spravodlivosti Boris Susko. Vláda ešte na februárovom rokovaní vyjadrila súhlas s menovaním Gašpara na riaditeľa Slovenskej informačnej služby.



Bratislava - Tržby v maloobchode v januári 2024 medziročne vzrástli o 1,9 %. Odvetvie ich navýšilo po roku poklesov. Medzimesačne tržby v maloobchode klesli o 1 %. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava - Priemerná mzda ženy je na Slovensku o 18,8 %, teda o 311 eur nižšia ako u muža. Vyplýva to z dát Štatistického úradu za rok 2022. Jedným z dôvodov je kratšia pracovná doba a s ňou súvisiaca nižšia suma na výplatnej páske, ktorá sa týka prevažne žien.



Bratislava - Bývalý minister práce Milan Krajniak spôsobil zavedením možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch mimoriadnu situáciu. Náklady legislatívy sa tak odzrkadlia na odbytových cenách chleba a ďalších pečivárskych výrobkoch. Uviedol to predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.



Banská Bystrica - Okresný súd v Banskej Bystrici uznal dnes v obnovenom procese bývalého člena východoslovenského podsvetia Branislava A. za vinného z vraždy podnikateľa Mariána Karcela, upustil však od uloženia trestu.



New York Po mesiacoch sporov o zastavenie bojov v Pásme Gazy predložili Spojené štáty Bezpečnostnej rade OSN upravený návrh rezolúcie požadujúci "okamžité prímerie". V návrhu rezolúcie sa uvádza, že je potrebná dohoda o okamžitom prímerí v Gaze na asi šesť týždňov a o prepustení všetkých rukojemníkov.

– Izraelské obranné sily včera na kontrolnom stanovišti na juhovýchode Pásma Gazy nepovolili prejazd konvoja s humanitárnou pomocou, ktorý smeroval na sever. Zúfalí ľudia ho následne vyrabovali, oznámil Svetový potravinový program OSN.

- Lídri Združenia krajín juhovýchodnej Ázie a Austrálie dnes žiadali urýchlené a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Takisto upozornili na konanie, ktoré ohrozuje mier v Juhočínskom mori.

Dym stúpa pri explózii po izraelskom bombardovaní pásma Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela v pondelok 4. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Moskva - Riaditeľ Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie Sergej Naryškin včera vyhlásil, že uväznený opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou.



Washington – Americký prezident Joe Biden a jeho predchodca Donald Trump už majú takmer isté nominácie svojich strán v novembrových prezidentských voľbách. Ukázali to primárky a volebné zhromaždenia počas tzv. supervolebného včerajška, v ktorých jasne potvrdili úlohu favoritov.

- Biden a Trump zvíťazili pri hlasovaní v najľudnatejších štátoch s najvyšším počtom delegátov nominačných zjazdov – Kalifornii a Texase, ako aj v Alabame, Colorade, Maine, Oklahome, Virgínii, Severnej Karolíne, Tennessee, Arkansase, Minnesote a Massachusetts.



Bukurešť - Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to predpoludním predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová v Bukurešti.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar strelil v noci na dnes gól v zámorskej NHL. Svojmu Seattlu Kraken tak pomohol k víťazstvu 4:3 na ľade Winnipegu a ukončil desaťzápasovú sériu bez kanadského bodu.