Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 14. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prerozdelí zo štátneho rozpočtu pre agrosektor sumu 76 miliónov eur. Štátna pomoc dosiahne 60,45 milióna eur, národné podpory 8,13 milióna eur a na rezervu pôjde 7,42 milióna eur. Oznámil to predpoludním minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.



Bratislava - Priemysel ako najväčšie odvetvie ekonomiky v januári 2024 zaznamenal medziročné zníženie tržieb v stálych cenách o 4,8 %, v záporných hodnotách zotrval tretí mesiac po sebe. Tržby medzimesačne klesli v priemysle o 3,6 %. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.

- Nominálne mzdy rástli v januári vo všetkých odvetviach, avšak dvojciferne už iba v priemysle. Reálne nižšie platy v medziročnom porovnaní mali počas prvého mesiaca roka len zamestnanci odvetvia informácie a komunikácia. Vo viac ako polovici odvetví rástla aj zamestnanosť.



Bratislava - Od 1. apríla sa menia sadzby vybraných služieb poskytovaných finančnou správou. Od tohto dátumu totiž do účinnosti vstúpi novela zákona o správnych poplatkoch. Žiadosti o spoplatnené podanie je potrebné uhradiť v plnej výške v deň podania, najneskôr však do 31. marca 2024.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti zbiera dáta z jednotlivých súdov, na základe ktorých sa budú realizovať opatrenia na vylepšenie justičného systému. Informoval o tom dnes rezort spravodlivosti.



Bratislava - Písomnú maturitu z matematiky absolvuje dnes vyše 5300 maturantov. Maturitný týždeň sa uzavrie zajtra. Žiaci budú písať testy a slohové práce zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry zo škôl národnostných menšín.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Viacerí politici využívajú vo svoj prospech popularitu idey vystúpenia Slovenska z NATO, zároveň však tvrdia, že z Aliancie vystúpiť nechcú. Upozornil na to Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied v súvislosti s 20. výročím členstva Slovenska v NATO.



Bratislava - Vo voľbách do Európskeho parlamentu kandiduje aj Pirátska strana - Slovensko. Jednotkou na jej kandidátnej listine je predsedníčka strany Zuzana Šubová.



Bratislava - Hlavné pojednávanie v kauze údajného sexuálneho zneužívania v tábore Chachaland predpoludním na Mestskom súde Bratislava I odročili na 11. jún. Predvolaná je súdna znalkyňa. Hlavný organizátor tábora Roman P. čelí obžalobe za sexuálne zneužívanie vtedy maloletej chovankyne tábora.



Brezno - Okresný úrad v Brezne vyhlásil od dnes mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov v oblasti Horehronia.



Štrasburg - Európsky parlament zažaluje Európsku komisiu za rozhodnutie rozmraziť eurofondy pre Maďarsko. Na dnešnom zasadnutí s predsedami parlamentných frakcií v Štrasburgu s tým súhlasila predsedníčka parlamentu Roberta Metsolová.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dopoludnia vyzval obyvateľov Ruska na aktívnu účasť v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

- Prokuratúra jedného z mestských obvodov Moskvy oficiálne varovala, že účasť na nepovolených verejných zhromaždeniach avizovaných v deň prezidentských volieb - napoludnie 17. marca - bude porušením zákona.

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu povzbudzuje ruských občanov, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcich prezidentských voľbách, v Moskve vo štvrtok 14. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Rafah - Izraelská armáda oznámila, že 1,4 milióna palestínskych vysídlencov, ktorí uviazli v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, presunie do "humanitárnych enkláv" v strednej časti enklávy. Ich evakuácia sa uskutoční pred plánovanou inváziou izraelskej armády.



Podgorica - Zemetrasenie s magnitúdou 5,4 postihlo nadránom pohraničnú oblasť medzi Čiernou Horou a Bosnou a Hercegovinou, uviedla geologická služba USA. Epicentrum zemetrasenia bolo približne 30 kilometrov od mesta Nikšič na západe Čiernej Hory a vo vzdialenosti 25 kilometrov od bosnianskeho mesta Bileča.



Washington - TikTok je odhodlaný brániť sa proti zákonu v USA, ktorého cieľom je dostať čínsku aplikáciu na tvorbu krátkych videí pod kontrolu amerických investorov. Spoločnosť urobí všetko, čo je v jej silách, a využije všetky právne prostriedky na ochranu platformy. Vyhlásil jej generálny riaditeľ Šou C' Čche.