Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava/Svet 15. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 15. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Maturitný týždeň dnes uzavrie externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl národnostných menšín. V prípade slovenského jazyka a slovenskej literatúry píše obe z uvedených častí približne 1500 žiakov. Spolu 26 maturantov čakal ukrajinský jazyk a literatúra.



Bratislava - Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb vzrástli vo februári oproti januáru o pol percenta. Medziročná inflácia dosiahla 3,4 percenta. Ako informoval Štatistický úrad, na februárový rast cien malo najväčší vplyv zdražovanie dopravy, alkoholu a tabaku, ako aj nábytku a bytového zariadenia.



Bratislava - Do zoznamu omamných a psychotropných látok sa majú zaradiť aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z návrhu novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorý Ministerstvo zdravotníctva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí víta odporúčanie Európskej komisie otvoriť prístupové rokovania Európskej únie s Bosnou a Hercegovinou. Ako uviedol minister Juraj Blanár, rezort považuje krok za ocenenie reformného pokroku krajiny a potvrdenie kontinuity integračnej politiky Únie vo vzťahu ku krajinám západného Balkánu.

Vlajka Európskej únie vlaje vedľa vlajky Bosny a Hercegoviny pred budovou Rady ministrov v Sarajeve, Bosna a Hercegovina, utorok 12. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Rožňava - Rožňavská hvezdáreň pri príležitosti Dňa hvezdární a planetárií pripravila pre verejnosť deň otvorených dverí. V sobotu sa návštevníci môžu tešiť napríklad na štart modelu vesmírnej rakety, v nedeľu bude program pokračovať premietaním v mobilnom planetáriu.



Budapešť - Začali sa ústredné oslavy maďarského štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 - 1849. Na Kossuthovom námestí vztýčili s vojenskými poctami štátnu vlajku za účasti prezidenta Tamása Sulyoka a predsedu Národného zhromaždenia Lászlóa Kövéra.



Brusel - Predseda Európskej rady Charles Michel dnes sarkasticky zablahoželal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu vo voľbách, v ktorých nemal žiadneho skutočného oponenta. Hlasovanie v ruských prezidentských voľbách sa dnes len začalo.



Belgorod - Z ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou evakuovali v posledných dňoch asi 400 civilistov. V pohraničí v posledných dňoch zaznamenali niekoľko prípadov narušenia hranice jednotkami, ktoré bojujú na strane ukrajinskej armády. Počas týždňa pred ruskými prezidentskými voľbami narástol počet útokov takéhoto typu.



Moskva - Opozícii naklonení voliči v Rusku na sociálnych sieťach informujú, ako ich úrady alebo nadriadení nútia ísť voliť aj pod hrozbou prepustenia z práce alebo vylúčenia zo školy. Navaľného spolupracovníci vyzývajú svojich priaznivcov, aby v nedeľu 17. marca napoludnie prišli do volebných miestností a v súlade so stratégiou Napoludnie proti Putinovi vyjadrili svoj odmietavý postoj k šéfovi Kremľa a jeho politike.



Washington - Tri štáty v strednej časti USA zasiahli vo štvrtok večer ničivé búrky a masívne tornáda, ktoré si podľa amerických médií vyžiadali najmenej tri životy a mnoho zranených.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


New York - Slovenský hokejista Šimon Nemec prispel v NHL asistenciou k víťazstvu New Jersey na ľade Dallasu 6:2. Bodoval aj Juraj Slafkovský, ktorý dosiahol tiež asistenciu, Montreal však podľahol Bostonu 1:2 po predĺžení.

- Z triumfu sa tešil Martin Pospíšil, keď Calgary zdolalo Vegas 4:1 a aj Erik Černák s Tampou Bay v zápase proti New Yorku Rangers s výsledkom 6:3.

- Anaheim s Pavlom Regendom prehral na ľade Minnesoty 0:2. Martin Fehérváry s Washingtonom zvíťazil na ľade Seattlu v zostave s Tomášom Tatarom 2:1.



Bratislava - Pätica slovenských tenistiek Anna Karolína Schmiedlová, Rebecca Šramková, Viktória Hrunčáková, Renáta Jamrichová a Tereza Mihalíková figuruje v nominácii kapitána Mateja Liptáka na kvalifikačné stretnutie Pohára Billie Jean Kingovej proti Slovinsku. Súboj sa uskutoční 12. a 13. apríla v Bratislave, víťaz postúpi na finálový turnaj v Seville.