Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - V prvom kole prezidentských volieb sa vyskytli voliči, ktorí sa pokúsili hlasovať dvakrát. Niektorí voliči sa dožadovali hlasovania predložením cestovného pasu aj napriek tomu, že mali trvalý pobyt na Slovensku. Potvrdilo sa to overovaním pravdivosti trvalého pobytu. TASR o tom informovali predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Eva Chmelová.



Brusel - Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito svoje rozhodnutie, či postúpi prípad obvinených v prípade úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku trestnému súdu. O dnešnom odklade rozhodnutia informoval advokát policajtky, ktorá je podozrivá z hajlovania počas zákroku voči Chovancovi.



Peking/Ammán - Čína podporuje nový návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o okamžitom prímerí v palestínskom Pásme Gazy. Predchádzajúci text s návrhom prímeria, vypracovaný Spojenými štátmi, Čína i Rusko minulý piatok pri hlasovaní vetovali, pripomenula agentúra AFP.



Gaza - Agentúra OSN pre palestínskych utečencov uviedla, že Izrael jej definitívne zakázal dodávať pomoc na sever Pásma Gazy, kde je najvyššia hrozba hladomoru.

Zničené budovy stoja v pásme Gazy pri pohľade z južného Izraela.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala Izrael a palestínsku militantnú skupinu Hamas, aby urobili ústupky na pokračujúcich rokovaniach v Katare a dohodli sa na okamžitom prímerí.



Kyjev - Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev hlásili predpoludním z viacerých častí mesta niekoľko výbuchov, informovala agentúra AFP s tým, že v meste sa tesne predtým rozozneli sirény varujúce pred vzdušným útokom. Podľa britskej stanice BBC bol poplach medzičasom odvolaný.



Varšava - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski označil včerajšie narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou raketou za "absolútne neprijateľné". O incidente plánuje diskutovať s vedením Severoatlantickej aliancie.



Moskva - Kremeľ nebude komentovať vyhlásenia Islamského štátu, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za piatkový útok v koncertno-zábavnom centre Crocus City Hall v Moskve. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý sa pritom odvolal na prebiehajúce vyšetrovanie.

- Pri útoku v koncertno-zábavnom centre Crocus City Hall, ktorý si vyžiadal najmenej 138 obetí, prišla o život aj asistentka ruskej rockovej skupiny Piknik, ktorá mala v ten večer v jednej zo sál centra odohrať svoj koncert.



Belehrad/Priština - Nadchádzajúce očakávané prijatie Kosova do Rady Európy vyvolalo vlnu nevôle v Srbsku. Tamojší prezident Aleksandar Vučič koncom minulého týždňa nevylúčil, že v takomto prípade Srbsko z Rady Európy vystúpi.



Tokio - Japonsko a Spojené štáty diskutujú o spôsoboch posilnenia vojenskej spolupráce, uviedol hovorca vlády v Tokiu. Reagoval tak na správy médií, že operácie USA na japonskom území by sa mohli posilniť s cieľom vzdorovať Číne.



Pchjongjang - Severokórejský vodca Kim Čong-un vykonal inšpekciu tankovej jednotky, ktorá počas kórejskej vojny napadla Soul, a vyzval na zvýšenie jej bojovej pripravenosti.

Severokórejský líder Kim Čong-un.
Foto: TASR/AP


Quito - Vôbec najmladšiu starostku v histórii krajiny, 27-ročnú Brigitte Garcíaovú, zastrelili v Ekvádore. Zavraždená bola spoločne aj so svojim hovorcom.



Manila - Minimálne 13 ľudí zahynulo na juhu Filipín po zrážke kamióna naloženého pieskom s dodávkou. K nehode došlo na ceste v obci Antipas, ležiacej provincii Cotabato na druhom najväčšom filipínskom ostrove Mindanao. Počet obetí by ešte mohol stúpnuť, keďže viacero ľudí utrpelo pri nehode vážne zranenia.



New York - Slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský prispel jednou asistenciou k víťazstvu Montrealu na ľade Seattlu 5:1 v nočnom zápase NHL. Bodoval v siedmom zápase po sebe a ziskom 39. bodu vyrovnal klubový rekord hráča do 20 rokov zo sezóny 1974/1975.

- Asistenciou sa na víťazstve svojho tímu podieľal aj obranca Šimon Nemec, ktorý prispel k triumfu New Jersey na ľade New Yorku Islanders 4:0. Ukončil tým päťzápasové čakanie na zápis do kanadského bodovania.