Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. mája 2024 - 11.45 h.



Banská Bystrica - Stav premiéra Roberta Fica je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Informoval o tom vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák spolu so zástupcami Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

- Vláda sa za zatvorenými dverami poradí, ako bude ďalej postupovať vo vedení krajiny po útoku na premiéra Roberta Fica. Uviedla to ministerka hospodárstva Denisa Saková. Minister financií Ladislav Kamenický aj minister práce Erik Tomáš si myslia, že kabinet by mal dočasne viesť podpredseda vlády z najsilnejšej politickej strany Robert Kaliňák.

- Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo. Inšpekcia tiež spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

- Ruský prezident Vladimir Putin poslal prezidentke Zuzane Čaputovej telegram v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica. Kremeľ útok na predsedu vlády odsúdil ešte včera ako absolútne neprijateľný.

- Včerajší útok na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej odsúdili aj podnikatelia. Ako uviedla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, tento útok je neprijateľným a neospravedlniteľným aktom násilia.

Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Nové Mesto nad Váhom - Policajti obvinili 33-ročnú ženu z Nového Mesta nad Váhom zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Po hádke kuchynským nožom bodla do lopatky svojho manžela.



Bratislava - Európsky zdravotný preukaz poistenca neplatí na všetky služby v zahraničí. Preukaz plne nehradí niektoré výdavky za lekárske ošetrenia, najmä v súkromných nemocniciach. Pri plánovaní dovolenky by si mali ľudia zabezpečiť cestovné poistenie, ktoré ich ochráni pred nečakanými finančnými výdavkami.



Moskva – Plánovaný júnový summit, pri ktorom Švajčiarsko dúfa, že vydláždi cestu pre mierový proces, je podľa Kremľa bez ruskej účasti zbytočný.



New York - Bývalý americký prezident Donald Trump žiada odvolací súd v štáte New York, aby zasiahol v spojitosti s pokutou a hrozbou väzenia za porušenie zákazu verejne sa vyjadrovať sa o zamestnancoch súdu či účastníkoch procesu, v ktorom je Trump obžalovaný z podplácania pornoherečky.



Los Angeles - Propalestínski demonštranti obsadili včera jednu z budov Kalifornskej univerzite v Irvine. Zasiahla proti nim polícia, ktorá zatkla viacero osôb.



Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes na stretnutí ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu vzťahy Číny s Ruskom označil za prospešné pre mier a prisľúbil upevnenie spolupráce.

- Čínsky líder Si Ťin-pching dnes uviedol, že spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa zhodli, že je potrebné dosiahnuť politické riešenie konfliktu na Ukrajine.



New York - Za takmer 35 miliónov dolárov sa v stredu večer na aukcii v New Yorku vydražil obraz francúzskeho impresionistického maliara Clauda Moneta zo série Les Meules a Giverny (Stohy v Giverny).



Haag - Novodohodnutá holandská koaličná vláda dnes navrhla "najprísnejšiu" azylovú politiku v histórii krajiny vrátane výnimky z pravidiel Európskej únie.



Peking - Obviňovanie Číny z nadmernej kapacity zo strany USA a Európy sú prejavom "protekcionizmu v obchode". Uviedlo to dnes čínske ministerstvo obchodu, podľa ktorého snahy obmedziť vývoz tzv. nových energetických produktov z druhej najväčšej svetovej ekonomiky maria globálne snahy o boj proti klimatickej zmene.



Bratislava - Slovenský zväz ľadového hokeja odsudzuje útok na predsedu vlády Roberta Fica a tým aj na demokraciu v našej krajine. Pánovi premiérovi praje celý tím skoré uzdravenie a veľa síl.



Londýn - Kluby najvyššej anglickej futbalovej súťaže budú 6. júna na svojom zasadnutí hlasovať o ďalšom využívaní videorozhodcov. Zrušiť systém VAR navrhol po viacerých kontroverzných rozhodnutiach Wolverhampton Wanderers. Jeho predstavitelia tvrdia, že podkopáva hodnotu značky Premier League.