Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 h: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. januára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - "Od dnešného dňa som oficiálnym kandidátom na prezidenta Slovenskej republiky," oznámil podpredseda Národnej rady a šéf SNS Andrej Danko, ktorý je pripravený byť v prípade úspechu vo voľbách prezidentom najmä súčasnej koalície. Považuje za politickú chybu, že premiér Robert Fico kandidovať nechce.
Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko prichádza na tlačovú konferenciu k oznámeniu svojej kandidatúry na prezidenta SR v Bratislave v pondelok 29. januára 2024.
Foto: TASR Jakub Kotian



Bratislava - Podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko volá po ráznej zmene rokovacieho poriadku Národnej rady. "Peter Pellegrini, žiaľ, nezvláda riadenie Národnej rady a odmieta reformovať rokovací poriadok tak ako som to urobil ja v roku 2016," uviedol Andrej Danko.



Bratislava - Voľby by v januári vyhrala strana Smer-SD s podporou 24,5 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko s 20,6 percentami, na treťom Hlas-SD zo ziskom 15,4 percenta. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Ipsos. Strana SaS a KDH získali zhodne 6,6-percentnú podporu. Hnutie Slovensko oslovilo 5,3 percenta opýtaných a Republika 5,1 percenta. Do parlamentu by sa nedostala SNS so 4,3 percentami hlasov. Alianciu by volili štyri percentá voličov a Demokratov tri percentá. Ostatné strany by získali menej ako tri percentá hlasov.



Bratislava - Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhodol o prepustení obžalovaného Mariána M. z väzby na slobodu. Nahradil ju písomným sľubom a dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť. Obžalovaný preto zostáva až do rozhodnutia Najvyššieho súdu vo väzbe.



Bratislava - V komerčnom chove nosníc v Zlatnej na Ostrove v okrese Komárno hygienici potvrdili vtáčiu chrípku.



Bratislava - V minulom roku bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 1697 kusov falzifikátov eurových bankoviek. Oproti roku 2022, kedy ich bolo zadržaných 771, to bol viac ako dvojnásobok. Z celkového množstva bolo v hotovostnom peňažnom obehu zadržaných 940 kusov.



Bratislava - Protimonopolný úrad začal vo štvrtok 25. januára správne konanie na posúdenie koncentrácie podnikateľov v oblasti výroby cementu a betónu.



Praha - Česko uzavrelo kontrakt na nákup 24 amerických stíhacích lietadiel F-35. Memorandum o porozumení medzi Českou republikou a Spojenými štátmi k projektu nadzvukových lietadiel podpísala česká ministerka obrany Jana Černochová a americký veľvyslanec v Česku Bijan Sabet.



Praha - Skresľovať situáciu na Ukrajine tým, že vojna je len na jej východe, je podľa českého prezidenta Petra Pavla vážnym klamaním verejnosti. Reagoval tak na výroky slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého sa v Kyjeve žije normálny život.
Na snímke český prezident Petr Pavel.
Foto: TASR- Jakub Kotian



Budapešť - Opoziční poslanci maďarského Národného zhromaždenia iniciovali zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Na nej by sa malo čo najskôr rozhodnúť o ratifikácii vstupu Švédska do NATO.



Kyjev - Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov priznal zlyhania v zabezpečení a zásobovaní ukrajinskej armády. Vo svojom vyhlásení informoval, že počas neplánovaných kontrol bolo zistených "veľa priestupkov".



Berlín - Výrobca elektrických áut Tesla na dva týždne z veľkej časti zastavil produkciu vo svojom závode v Nemecku. Príčinou je výpadok v dodávkach komponentov v dôsledku útokov jemenských povstalcov na lode v Červenom mori, oznámila spoločnosť.



Michalovce - Vedenie extraligového hokejového klubu HK Dukla Ingema Michalovce ukončilo spoluprácu s hlavným trénerom Petrom Kudelkom a jeho asistentom Tomášom Surovým. Novým koučom bude Fín Tomek Valtonen, ktorý už v Michalovciach pôsobil a v sezóne 2020/21 získal s tímom bronz.
Na snímke hlavný tréner HK Dukla Ingema Michalovce Peter Kudelka.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Kangwon - Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara získal striebornú medailu na zimných olymijských hrách mládeže 2024 v kórejskom Kangwone. Po biatlonistovi Markusovi Sklenárikovi a lyžiarovi Andrejovi Barnášovi, ktorí získali bronz, sa stal tretím slovenským medailistom na podujatí.
Na snímke slovenský krasokorčuliar Adam Hagara (vľavo) získal striebornú medailu na zimných olymijských hrách mládeže 2024 v kórejskom Kangwone.
Foto: TASR/AP



Lausanne - Športový arbitrážny súd udelil štvorročný trest za doping krasokorčuliarke Kamile Valijevovej. Rusko by tak malo prísť o zlatú medailu z tímovej súťaže zo ZOH 2022 v Pekingu a získajú ju reprezentantky USA.