Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 h: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 31. januára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Celkovo 11 kandidátov chce zabojovať o post prezidenta v nadchádzajúcich voľbách. V abecednom poradí kandidujú Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.

- Termín, dokedy mohli kandidáti doručiť prihlášky do parlamentnej podateľne uplynul o polnoci. Pri podaní návrhu v posledný možný deň lehota na preskúmanie prihlášky uplynie 13. februára.



Bratislava - Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril popoludní 9. schôdzu Národnej rady. Diskusia v pléne k novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní, bude skrátená na 62 hodín. Navrhol to Marián Saloň (Smer-SD) v úvode schôdze, parlament to schválil.

- Zmeny v novele Trestného zákona, ktoré v druhom čítaní predložila koalícia, reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán, napríklad KDH. V pléne Národnej rady to povedal minister spravodlivosti Boris Susko.



Bratislava - a href="https://www.teraz.sk/slovensko/rada-rtvs-zatial-neschvalila-navrh-ro/771330-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch" target="_blank">RTVS na rok 2024 zatiaľ nemá schválený rozpočet. Návrh finančného plánu a programového konceptu, ktorý na rokovaní rady predložil manažment, členovia orgánu dohľadu neprijali.



Praha - Režim na česko-slovenských hraniciach sa zmení. Aktuálna podoba kontrol sa končí, odteraz budú už len náhodné. Dnes o tom rozhodla česká vláda.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR



Varšava - Poľsko predĺžilo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom do 2. marca.
V Tatranskej Javorine, okres Poprad, v noci na stredu 4. októbra 2023 taktiež zatvorili jeden z hraničných priechodov. Cez Lysú Poľanu sa autá nedostanú, hranicu medzi Podspádami a Jurgowom kontrolujú poľskí vojaci. Starosta obce Miroslav Michaľák TASR potvrdil, že väčšie problémy zatiaľ nezaznamenali, ľudia sú však z tejto situácie prekvapení. Na snímke poľskí vojaci strážia dočasne uzavretý hraničný priechod Lysá Poľana v stredu 4. októbra 2023. Poľsko od stredy 0.00 h dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi - občianskym preukazom alebo pasom. Upozornila na to poľská pohraničná stráž (SG), informuje TASR. Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia. Hranice možno prekročiť na ôsmich cestných hraničných priechodoch, ďalších 11 je podľa slovenského rezortu diplomacie určených len pre peších.
Foto: TASR - Adriána Hudecová



Budapešť - Maďarská vláda ubezpečuje Slovenskú republiku, že aj ona môže rátať s podporou Maďarska v Európskej únii. Uviedol to na Facebooku politický riaditeľ úradu maďarského premiéra Balázs Orbán.



Moskva - Rusko vníma vojenské cvičenie NATO, ktoré sa pod názvom Steadfast Defender 2024 začalo v Európe, ako hrozbu pre svoju bezpečnosť. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že v ponímaní Ruska je NATO nástrojom konfrontácie.
Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková



Brusel/Kyjev - Pätica lídrov členských štátov EÚ vyzvala v spoločnom liste na kolektívne úsilie pri vyzbrojovaní Ukrajiny. Poukázala pritom na to, že EÚ nenaplnila vlaňajší sľub, že Kyjevu do konca marca 2024 poskytne milión kusov delostreleckej munície.



Brusel - Podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella Únia dodá Ukrajine v stanovenom časovom horizonte približne polovicu sľúbenej munície.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že protivzdušný systém Patriot americkej výroby zostrelil minulý týždeň vojenské lietadlo, v ktorom sa podľa Moskvy nachádzali zajatí ukrajinskí vojaci.



Brusel - Európska komisia navrhla oslobodiť dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny od cla na ďalší rok - do júna 2025. Nové mechanizmy majú zároveň zabezpečiť, aby ukrajinský dovoz neviedol k narušeniu európskych trhov.



Paríž - Francúzski farmári v rámci štrajku pokračujú v blokovaní ciest v krajine. Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina sa ich dnes do protestnej akcie zapojilo v celej krajine asi 10.000, pričom blokády vytvorili na 100 miestach pozdĺž hlavných ťahov.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres označil Agentúru OSN pre palestínskych utečencov za chrbtovú kosť humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. Viacero krajín v posledných dňoch zastavilo jej financovanie v reakcii na izraelské obvinenie, že 12 zamestnancov agentúry sa 7. októbra podieľalo na útokoch na Izrael.



Ženeva - Obyvatelia Pásma Gazy zomierajú od hladu pre obmedzovanie humanitárnej pomoci, vyhlásil riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre krízové situácie Michael Ryan.



Brusel - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell informoval, že niekoľko členských štátov Európskej únie chce v polovici februára začať námornú misiu v Červenom mori, ktorej cieľom bude ochrana lodí pred útokmi jemenských povstalcov.
Na archívnej snímke šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell.
Foto: TASR/AP



Dubaj - Iránom podporovaní jemenskí povstalci oznámili, že v útokoch na americké a britské plavidlá v Červenom mori budú pokračovať aj naďalej. Tieto kroky odôvodnili tým, že ide o sebaobranu.



Helsinki - Fínske odbory vyhlásili od zajtra trojdňový štrajk a akcia asi 300.000 odborárov vážne ochromí život v krajine.