Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Bratislava 23. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dostala tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Očkovaná bola 12. novembra v ružinovskej nemocnici v Bratislave. Očkovanie absolvovala na základe pozývacej SMS správy doručenej zo systému Národného centra zdravotníckych informácií.

Bratislava - Disciplinárny poriadok Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky bude účinný od 1. decembra. Má odstrániť súčasný neefektívny stav disciplinárnych konaní. Vyplýva to zo zákona o disciplinárnom poriadku Najvyššieho správneho súdu, ktorý podpísala prezidentka Čaputová.

Bratislava - Začala sa 51. schôdza Národnej rady. Plénum má na nej definitívne rozhodnúť o reforme nemocníc aj o štátnom rozpočte na budúci rok. Voliť má komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých. Poslanci by mali hlasovať aj o reforme národných parkov a definitívne rozhodnúť o výstavbe nájomných bytov.

Bratislava - Poslanci Národnej rady opätovne schválili novelu zákona o štátnej službe, ktorú vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Budapešť - Správanie bieloruského režimu je neakceptovateľné, povedal predseda vlády Eduard Heger po mimoriadnej schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky o migračnej situácii na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Premiér zdôraznil, že Slovensko podporuje akékoľvek sankcie voči Bielorusku.

Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec pripustil vyhlásenie núdzového stavu, ktorý je podľa neho nevyhnutný pre zavedenie prípadného večerného zákazu vychádzania. O téme by mala zajtra rokovať vláda.

Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na podnikateľa Miroslava V. obvineného v rámci kauzy Mýtnik III. Miroslav V. je aktuálne v zahraničí a už v auguste bol na neho vydaný medzinárodný a európsky zatykač.

Bratislava - Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied sa dištancuje od výrokov svojho zamestnanca, súčasného poslanca Národnej rady Ľuboša Blahu zo Smeru-SD na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej. Za výroky sa jej zároveň ospravedlnilo. Blaha je presvedčený, že predsedníctvo akadémie zneužilo právomoci verejného činiteľa.

Bratislava - Analytici Národnej banky Slovenska očakávajú v budúcom roku deficit verejných financií na úrovni 4,1 percenta hrubého domáceho produktu, čo je o 0,8 percentuálneho bodu menej, ako predpokladá návrh štátneho rozpočtu, ktorý vláda schválila s deficitom 4,94 percenta.

Luxemburg - Špecializovaný trestný súd Slovenskej republiky vyniesol včera prvý rozsudok v súvislosti s vyšetrovaním nového protikorupčného orgánu Európskej únie – Európskej prokuratúry. Prvým odsúdeným je bývalý starosta z východu Slovenska, ktorý falšoval dokumenty s cieľom získania finančnej podpory z eurofondov.

Bratislava - Prezidentkou Zväzu ambulantných poskytovateľov sa stala Jaroslava Orosová. O jej zvolení rozhodli v piatok 19. novembra na valnom zhromaždení delegáti zväzu.

Paríž - Vo veku 81 rokov zomrela včera francúzska herečka Marie Versiniová, ktorú preslávila úloha Indiánky Nšo-či vo filme Winnetou.

Viedeň - Rakúska verejnoprávna stanica ORF spustila očkovaciu lotériu s cieľom zvýšiť mieru zaočkovanosti proti novému koronavírusu. Zúčastniť sa na nej môžu obyvatelia Rakúska od 18 rokov, ktorí sa od 1. októbra do 20. decembra už dali zaočkovať, alebo tak plánujú urobiť.

Miláno - Taliansky protimonopolný úrad udelil pokutu americkým technologickým gigantom Amazon a Apple vo výške viac ako 200 miliónov eur za produkty Apple a Beats. Na základe dohody medzi týmito spoločnosťami z roku 2018 mohli totiž tieto produkty cez Amazon.it predávať iba vybraní obchodníci.

Rím - Etická komisia v Taliansku povolila štyridsiatnikovi ochrnutému na všetky končatiny aj trup podstúpiť asistovanú samovraždu. Ide o prvý prípad tohto druhu v krajine.

Bratislava - TIPOS Národný beh Devín - Bratislava sa v nedeľu 28. novembra v tradičnej forme neuskutoční. Organizátori rozhodli, že beh sa bude konať iba virtuálne.

Lillehammer - Slovenskí reprezentanti v curlingu vybojovali v B-divízii na majstrovstvách Európy v Lillehammeri druhé víťazstvo, keď si poradili s Anglickom 9:5. V A-skupine majú po štyroch vystúpeniach na konte dve výhry a dve prehry. Slovenky, štartujúce rovnako ako muži v "béčku", podľahli domácim Nórkam 3:8. Zo šiestich zápasov dokázali zatiaľ vyhrať jediný.