Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. septembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava – Strana SaS oznámila odchod do opozície. Demisiu už podali všetci jej ministri - minister hospodárstva Richard Sulík, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Richard Sulík povedal, že SaS bude konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou. Čo sa týka ďalšej práce v parlamente, rokovanie poslaneckého klubu SaS avizoval na zajtra.
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, predseda strany SaS Richard Sulík, ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (všetci SaS) počas tlačovej konferencie na tému – Demisia ministrov za SaS 5. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian




Bratislava - Premiér Eduard Heger oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú. Budúci týždeň by ich mohla spoznať aj verejnosť.

"Mojou preferenciou je, aby sme obsadili rezorty odborníkmi," povedal Eduard Heger s tým, že je na tom v koalícii zhoda.

Pri schvaľovaní zákonov v parlamente sa chce s menšinovou vládou uchádzať o hlasy poslancov demokratických strán. Vylúčil rokovania o podpore s poslancami ĽSNS.
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 100. rokovania vlády SR o aktuálnej situácii v energetike v Bratislave 5. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák




Bratislava - Prvé dodávky vakcín adaptované na variant nového koronavírusu omikron by mali prísť tento týždeň. Nateraz majú byť určené pre osoby staršie ako 50 rokov. Povedal to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Očkovanie novou vakcínou bude podľa neho možné od polovice septembra.



Bratislava - Premiér Eduard Heger uviedol, že opatrenia týkajúce sa cien energií sa musia schváliť v najbližších týždňoch.



Bratislava – Rezort zdravotníctva plánuje o úprave platov rokovať aj s ďalšími zdravotníkmi.



Londýn - Novou líderkou britskej Konzervatívnej strany sa stala súčasná ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Zároveň bude aj premiérkou Spojeného kráľovstva.

Trussovú zajtra oficiálne vymenuje do funkcie premiérky britská kráľovná Alžbeta II. Zároveň prijme aj dosluhujúceho premiéra Borisa Johnsona, ktorý tým oficiálne ukončí svoje pôsobenie vo funkcii.
Na snímke víťazná kandidátka o post lídra britskej Konzervatívnej strany a súčasná britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová sa usmieva počas príhovoru po vyhlásení výsledkov voľby o post lídra britskej Konzervatívnej strany v Londýne 5. septembra 2022.
Foto: TASR/AP



Praha - Česká armáda od septembra zabezpečuje ochranu vzdušného priestoru nad piatimi krajinami súčasne vrátane Slovenska. Podľa veliteľa základne taktického letectva v Čáslavi Jaroslava Míku je situácia na hranici možností.



Kyjev – V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny odpojili od celoštátnej energetickej siete aj posledný fungujúci reaktor. Očakáva sa, že v tejto jadrovej elektrárni zostanú nastálo dvaja experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Uviedla to ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň prevádzkuje.



Viedeň - Aliancia producentských krajín OPEC+ sa dohodla na znížení dodávok ropy na globálny trh. Dôvodom je výrazný pokles cien spôsobený obavami z recesie a deštrukcie dopytu.



Brusel - Európska komisia a Ukrajina podpísali v Bruseli dohodu o pomoci vo výške 500 miliónov eur, ktorá je určená na bývanie a vzdelávanie pre vysídlených ľudí, ako aj na podporu ukrajinského poľnohospodárstva.



Bratislava - V kauze poskytovania pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce obvinili dvojicu mužov. Mali figurovať na čele zločineckej skupiny. Vyplýva to z anonymizovaného rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý ich vzal v závere augusta do väzby.



Moskva - Nezávislý ruský denník Novaja gazeta vyhlásil, že rozhodnutie moskovského súdu odobrať mu licenciu, sa rovná "zabitiu" týchto novín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.



Vatikán - Pápež František oznámil, že zatiaľ nemôže vycestovať na zamýšľanú návštevu Kyjeva a Moskvy, pretože mu to neodporučil jeho lekár.



Nairobi - Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths uviedol, že ničivé sucho v Somálsku priviedlo krajinu na pokraj hladomoru.



Moskva/Kyjev - Zástupca šéfa Ruskom dosadenej samosprávy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov uviedol, že plány na usporiadanie referenda o pripojení tejto ukrajinskej oblasti k Rusku sú pozastavené. Dôvodom je bezpečnostná situácia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu agentúru TASS.



Larnaka - Slovenskí juniorskí reprezentanti Miroslava Hocková a Ladislav Németh obsadili na ME v streľbe z brokových zbraní v cyperskej Larnake v disciplíne mix skeete 2. miesto a získali strieborné medaily. Vo finále ich tesne zdolal britský pár Sophie Herrmannová a Mitchell Brooker-Smith.