Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 : Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. novembra 2021 - 17.45 h.


Bratislava – Minister financií Igor Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam, ktoré najviac trpeli v prvej, druhej a trpia v tretej vlne pandémie nového koronavírusu. Prevádzky sú zoradené v troch skupinách. Prvý sektor je takzvaná HORECA, čo sú hotely, penzióny, reštaurácie či kaviarne. Druhý sektor predstavuje kultúra a tretí služby. Vyhlásil to na tlačovom brífingu spoločne s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom. Peniaze by sa k týmto prevádzkam mali dostať prostredníctvom poukazov pre dôchodcov. Na služby pre tieto dotknuté prevádzky by dostávali poukaz na 500 eur dôchodcovia vo veku 60+. Poukaz by mali dostať za absolvovanie očkovania treťou dávkou a za očkovanie prvou dávkou. Cieľom je podporiť očkovanie u približne 380.000 nezaočkovaných dôchodcov nad 60 rokov. Minister financií konštatoval, že sú pripravení o tejto zmene rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.


Bratislava – Strana SaS hovorí, že súhlasila s odmenou len 150 eur za očkovanie seniorov. Uviedol to Ondrej Šprlák, hovorca SaS, v reakcii na tlačovú besedu ministra financií.

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas tlačovej konferencie.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Brusel - Belgicko dnes oznámilo, že zaznamenalo prvý prípad nového koronavírusového variantu B.1.1.529 u nezaočkovanej osoby, ktorá sa vrátila zo zahraničia.


Bratislava - Rezort vnútra bude v prípade nového koronavírusového variantu potvrdeného aj v Európe postupovať v súlade s rozhodnutiami pandemickej komisie, konzília odborníkov a hlavného hygienika. Tlačový odbor ministerstva zároveň poukázal, že Slovensko na rozdiel od okolitých krajín nemá priame letecké spojenie s africkými krajinami, ktoré sú rizikové. Minister dopravy Andrej Doležal dnes navrhol, že by na Slovensku mohli byť prijaté okamžité opatrenia pre cestujúcich, ktorí prichádzajú z tretích krajín.


Bratislava - Hlavný hygienik Ján Mikas vyzval všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva, aby v prípade alarmujúcej situácie v regióne uzatvárali školy.

Na archívnej snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava – Testovanie pracovníkov, ktorí nie sú zaočkovaní ani neprekonali ochorenie COVID-19, budú od pondelka (29. novembra) zabezpečovať zamestnávatelia. Tí si musia zaobstarať testy, vhodné priestory, zabezpečiť zodpovednú osobu a postarať sa aj o likvidáciu odpadu z testovania. Zamestnávatelia zároveň zodpovedajú za dodržiavanie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorej budú od nastávajúceho týždňa pracoviská fungovať v režime OTP.


Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili dnešné rokovanie skôr, ako býva zvykom. Do poslaneckých lavíc sa vrátia opäť v utorok (30. novembra). Na programe aktuálnej 51. schôdze majú ešte niekoľko neprerokovaných bodov. Návrhu štátneho rozpočtu na nasledujúci rok by sa mali poslanci venovať v závere schôdze.


Praha - Český prezident Miloš Zeman musí byť počas nasledujúcich dvoch týždňov v karanténe. V súvislosti s jeho plánom vymenovať v nedeľu (28. novembra) nového premiéra Petra Fialu to dnes povedala hlavná hygienička Pavla Svrčinová. Taktiež uviedla, že prezidentská kancelária s ňou podmienky vymenovania nového premiéra neprediskutovala. Výnimky z izolácie podľa nej nie sú možné.


Bratislava - Návrh novely Trestného zákona, ktorou sa majú znížiť tresty za držanie drog na vlastnú spotrebu, majú predkladatelia vrátiť na dopracovanie. Poslancov Národnej rady o tom počas diskusie k návrhu informoval jeden z predkladateľov Juraj Krúpa (OĽANO).

Na archívnej snímke Juraj Krúpa (OĽaNO).
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - V kauze odposluchov z poľovníckej chaty treba preveriť prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť orgánov činných v trestnom konaní. Zhodli sa na tom líder Smeru-SD Robert Fico a advokáti Marek Para s Pavlom Gašparom, ktorí sa na nahrávkach zhovárali. Robert Fico informoval, že v tejto veci už podal trestné oznámenie a obrátil sa aj na Európsku komisiu.


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že pravdepodobnosť vojenského konfliktu s Ruskom trvá. Taktiež uviedol, že dostal informáciu, že 1. až 2. decembra sa na Ukrajine má uskutočniť štátny prevrat. Do diskusii o ňom sa údajne zapojili aj "niektorí predstavitelia Ruskej federácie a Ukrajiny". Na toto tvrdenie medzičasom už reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý to poprel.


Altenberg - Slovenská bobistka Viktória Čerňanská dosiahla v olympijskej sezóne ďalší cenný výsledok. V pretekoch monobobov v rámci Svetovej série žien v nemeckom Altenbergu obsadila druhé miesto.