Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. októbra 2021 – 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o štátnej službe, ktorá podľa nej otvára priestor na odvolanie zamestnanca z riadiacej pozície bez uvedenia dôvodu, a teda iba z politických dôvodov. Hlava štátu zároveň vetovala aj novelu zákona o štátnej službe policajtov, ktorá bola k prerokúvanému zákonu o štátnej službe vložená prílepkom. Takýto postup je v rozpore s legislatívnymi pravidlami, keďže sa v jednom zákone mení iný, nesúvisiaci zákon.


Bratislava - Na Slovensku sa zakáže dovoz rádioaktívneho odpadu na účely spaľovania, ktorý sa nevyprodukoval na našom území. Vyplýva to z novely zákona o životnom prostredí, meniacej aj zákon o radiačnej ochrane, ktorú dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Nová legislatíva nadobudne účinnosť 1. januára budúceho roku.


Trstená - Predseda Národnej rady Boris Kollár po dnešnej návšteve Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej vyhlásil, že je proti tomu, aby sa táto nemocnica zrušila. Podľa jeho slov je neprípustné, aby sa reformy robili proti ľuďom. Predseda slovenského parlamentu zároveň kritizoval aj reformu súdnictva, ktorú chce podľa neho už asi iba ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.



Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hodnotil dnes situáciu v nemocniciach ako "stabilnú" a "pod kontrolou". Možnosť plošného testovania minister opäť vylúčil.

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie k prehliadkam mŕtvych tiel na Slovensku v Bratislave 25. októbra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Sociálni partneri na dnešnom rokovaní tripartity odobrili nový stavebný zákon z dielne vicepremiéra Štefana Holého. Podpredseda vlády po rokovaní povedal, že väčšina sociálnych partnerov návrh uvítala a podporila pričom poznamenal, že aktuálne platný stavebný zákon vznikol ešte v roku 1976.



Bratislava - K presunu štátnych pozemkov v prvých dvoch národných parkoch, ktoré už prešli zonáciou územia, dôjde až 1. apríla 2022. Reforma národných parkov sa mala pôvodne začať už od januára budúceho roka. Pred podpisom memoranda o vzájomných vzťahoch o tom dnes informovali minister životného prostredia Ján Budaj a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan.

Na snímke sprava minister životného prostredia (MŽP) SR Ján Budaj (OĽANO) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) počas tlačovej konferencie MŽP a MPRV na tému Memorandum o spolupráci ministerstiev pri reforme národných parkov v Bratislave 25. októbra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Okresný súd Trenčín sa bude 15. novembra na verejnom zasadnutí zaoberať návrhom na podmienečné prepustenie odsúdeného Ladislava Bašternáka z väzenia. Podmienečné prepustenie navrhol riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si Bašternák odpykáva trest.



Praha - Práva hospitalizovaného českého prezidenta Miloša Zemana nie sú porušované, vyhlásil verejný ochranca práv Stanislav Křeček po dnešnej návšteve hlavy štátu v nemocnici. Súčasne vyzval ústavných činiteľov, aby viedli "racionálnu, dôstojnú a vecnú diskusiu".



Varšava - Poľsko navýši na desať tisíc počet vojakov na hraniciach s Bieloruskom s cieľom zabrániť prílevu nelegálnych migrantov na svoje územie. Oznámil to dnes poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.



New York - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres odsúdil dnešný vojenský prevrat v Sudáne a vyzval na okamžité prepustenie civilného sudánskeho premiéra Abdallu Hamdoka.

Tisícky pro-demokratických demonštrantov vyšlo do ulíc, aby odsúdili prevzatie moci armádou v Sudáne, v Chartúme 25. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


Peking - V minimálne piatich čínskych provinciách začnú proti novému typu koronavírusu očkovať už aj deti vo veku troch a viac rokov. S odvolaním sa na vyjadrenia tamojších úradov o tom informovala agentúra AP.


Frankfurt nad Mohanom - Rast nemeckej ekonomiky sa v poslednom štvrťroku tohto roka pravdepodobne výrazne spomalí. V najnovšej mesačnej správe to uviedla nemecká centrálna banka s tým, že kľúčový priemysel naďalej dopláca na problémy v dodávateľskom reťazci a navyše, dopyt po službách klesá.


Bratislava - Slovenská pošta upozorňuje na podvodnú súťaž v mene pošty. Táto falošná súťaž nabáda účastníkov zapojiť sa do prieskumu s tým, že môžu vyhrať až 10.000 eur. Ide však o podvod, a pošta preto nabáda ľudí na ostražitosť a vyzýva ich, aby si dôkladne preverili, odkiaľ je e-mail zaslaný.


Bratislava/Banská Bystrica - Dokumentárne snímky z celého sveta, diskusia o klimatickej zmene v meste, ako aj ďalšie témy sú na programe medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm - Envirofilm. Podujatie s hlavnou témou Konzum, ktoré potrvá do 29. októbra, sa začalo dnes popoludní v Bratislave a v Banskej Bystrici.