Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 26. októbra 2021 - 17.45 h.


Bratislava - Minister hospodárstva Richard Sulík podáva trestné oznámenie na lídra opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica pre výroky o spojitosti strany SaS s kokaínom. Vyhlásil to v pléne Národnej rady počas rozpravy k návrhu na jeho odvolanie, ktoré inicioval opozičný Smer. Minister zároveň nevylúčil, že niektorí koaliční poslanci sa počas hlasovania pri jeho odvolávaní zdržia, ale neočakáva, že bude odvolaný.


Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal preveriť únik medializovaných videí, ktoré mali zachytávať stretnutia Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, obhajcu obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora G. Mareka Paru, podnikateľa Miroslava Bödöra a syna Tibora G. na poľovníckej chate. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry, ktoré poskytla TASR jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Generálna prokuratúra má pre uniknuté videá podozrenie, že došlo k naplneniu skutkových podstát trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry z tímu Očistec podal v súvislosti s únikom nahrávok trestné oznámenie na úrade inšpekčnej služby Ministerstva vnútra. V utorok to povedal dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran.


Bratislava - Zverejnenými nahrávkami a ich obsahom sa bude dôsledne zaoberať aj Slovenská advokátska komora, uviedla pre TASR hovorkyňa komory Alexandra Donevová.


Bratislava - Od dnešného dňa sa môžu na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 prihlásiť ďalší záujemcovia. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Očkovanie treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19 sa odporúča každému vo veku nad 55 rokov po pol roku od podania druhej dávky očkovacej látky.


Bratislava - Za zlyhanie pri reakcii na prejavy výtržníctva na futbalovom derby medzi Trnavou a bratislavským Slovanom nesie zodpovednosť organizátor, ktorý včas nevydal pokyn polícii k zásahu proti narušovateľom verejného poriadku. Na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport to vyhlásil dočasný prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Na snímke bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas 11. kola futbalovej Fortuna ligy FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v Trnave v nedeľu 17. októbra 2021.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Praha - O zdravotnom stave českého prezidenta Miloša Zemana sa bude radiť novovzniknuté konzílium lekárov. Konzílium, ktorého členmi by mali byť približne deviati lekári, začne stav českého prezidenta skúmať pravdepodobne koncom budúceho týždňa po tom, keď dostane príslušné podklady.


Berlín - Na svojom ustanovujúcom zasadnutí sa zišiel novozvolený Spolkový snem. V dolnej komore nemeckého parlamentu zasadol rekordný počet 736 poslancov, medzi ktorými je viac žien a mladších ľudí ako tomu bolo doposiaľ. Za novú predsedníčku Bundestagu bola zvolená sociálna demokratka Bärbel Basová, ktorá sa tak stala v poradí iba treťou ženou na tomto poste.


Washington - Americký prezident Joe Biden sa stretne v piatok v Ríme s francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, informoval dnes Biely dom. Okrem toho sa Biden v ten istý deň stretne vo Vatikáne s pápežom Františkom. Schôdzka Bidena s Macronom je považovaná za príležitosť urovnať spor, ktorý vypukol po tom, keď Austrália zrušila dohodu o nákupe francúzskych konvenčných ponoriek v prospech nového plánu na získanie amerických ponoriek s jadrovým pohonom, dodala AFP.


Budapešť - Na východe Maďarska dnes otvorili úsek diaľnice M30, spájajúci Miškovec s maďarsko-slovenským hraničným priechodom v Tornyosnémeti. Diaľnica cez maďarské územie je i diaľničným prepojením Košíc s Bratislavou. Podľa primátora Košíc Jaroslava Polačeka prepojenie Košíc a Bratislavy diaľnicou cez maďarský Miškovec výrazne skráti mnohým východniarom cestu do hlavného mesta Slovenska.

Snímka z diaľnice M30 od Miškovca po maďarsko-slovenský hraničný priechod v Tornyosnémeti.
Foto: TASR – František Iván


Haag - Európsky policajný úrad dnes informoval, že polícia v Belgicku, Taliansku a Luxembursku rozložila minulý týždeň s podporou Europolu veľkú organizovanú skupinu zapletenú do podvodov v oblasti zamestnávania a prania špinavých peňazí. Zločinecká skupina, ktorú riadila istá talianska rodina, mala niekoľko firiem v Taliansku, v Rumunsku i na Slovensku a v týchto krajinách verbovali stavebných robotníkov.


Moskva - Slovenský hokejový brankár Patrik Rybár priviedol Dinamo Minsk k víťazstvu v dnešnom zápase KHL na ľade Admiralu Vladivostok 3:2, keď kryl 23 striel súpera a mal 92-percentnú úspešnosť zákrokov.