Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. novembra 2021 - 17.45 h.

Kodaň - Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že do začiatku budúceho roka by v Európe mohlo dôjsť k ďalšiemu pol miliónu úmrtí na ochorenie COVID-19. Podľa riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hansa Klugeho za prudký nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom môže nedostatočná zaočkovanosť a uvoľňovanie protipandemických opatrení. V európskom regióne, ktorý zahŕňa 53 krajín a teritórií vrátane Ruska či Turecka, dosiaľ zaznamenali 78 miliónov prípadov nákazy koronavírusom.

Londýn - Británia sa stala prvou krajinou sveta, ktorá schválila perorálne antivirotikum molnupiravir od farmaceutickej spoločnosti Merck, určené na liečbu nového typu koronavírusu.

Bratislava - Na Slovensku pribudlo 6713 prípadov nákazy novým koronavírusom. Takmer 67 percent z nich nebolo zaočkovaných. V nemocniciach je hospitalizovaných 1890 pacientov s potvrdeným ochorením COVID. Nezaočkovaní alebo čiastočne zaočkovaní predstavujú cca 80 percent z nich. Pribudlo 34 obetí.

Nitra – Mesto Nitra zriadi na svojom území mobilné očkovacie miesta. Fungovať budú v centre mesta i vo viacerých mestských častiach. Radnica je okrem toho pripravená poslať očkovacie tímy aj do okolitých obcí.

Riga - Lotyšský parlament prijal balík návrhov k zákonu o kontrole šírenia choroby COVID-19. Na ich základe môže zamestnávateľ prepustiť nezaočkovaných zamestnancov, na ktorých sa vzťahuje nariadenie o povinnom očkovaní proti covidu.

Moskva/Berlín - Dodávky ruského plynu cez plynovod Jamal do Nemecka sa popoludní obnovili. To spôsobilo pokles cien plynu v Európe. Dodávky cez plynovod, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko do Nemecka, prestali prúdiť smerom na západ v sobotu 30. októbra ráno.

Bratislava – Bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi G. a ďalším obvineným v kauze Očistec nepredĺžili väzbu, skončí sa zajtra, 5. novembra.

Bratislava - Mesto Bratislava podpísalo zmluvu za 74,58 milióna eur bez DPH na predĺženie električkovej trate v bratislavskej Petržalke až po Janíkov dvor. Už v novembri sa začne výstavba jedného z najväčších dopravných projektov v hlavnom meste. Oznámil to primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že električka by po novej trati mohla premávať do konca roka 2023.

Žilina Na sídlisku Hájik v Žiline horel bytový dom na Ulici Juraja Hronca. Obývalo ho 24 ľudí. Požiar sa začal pred 11. hodinou. Obyvateľov evakuovali do bezpečia, mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu.

Košice Košický Luník IX sa stal úspešným príbehom toho, ako sa dá situácia v rómskych osadách zmeniť, ak ľudia chcú, spolupracujú na rôznych úrovniach a efektívne míňajú európske zdroje. Po návšteve tohto sídliska to povedala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá ako šéfka Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci vedie štvorčlennú delegáciu poslancov EP z tohto výboru do rómskych osád na Slovensku.

TrenčínO kvalite práce príslušníkov Vojenskej polície svedčí aj výrazný pokles trestnej činnosti v rámci rezortu obrany, ktorej počet počas 30 rokov klesol z tisícok na stovky. Počas slávnostného zhromaždenia pri príležitosti 30. výročia vzniku Vojenskej polície to povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Bratislava - V súvislosti s nálezom podozrivého predmetu, ktorý bol vo štvrtok v ranných hodinách nájdený pred budovou Prezídia Policajného zboru na Račianskej ulici, začala polícia trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Peking Čína vyjadrila nespokojnosť s aktuálnou návštevou delegácie poslancov Európskeho parlamentu na Taiwane. Delegácia počas svojej vôbec prvej návštevy Taiwanu požiadala o odvážnejšie kroky smerujúce k posilneniu vzťahov medzi EÚ a Taiwanom.

Vatikán Generálnou sekretárkou vatikánskeho governatorátu sa stala prvýkrát žena. Pápež František vo štvrtok vymenoval na tento post rehoľnú sestru Raffaellu Petriniovú, ktorá bola doteraz úradníčkou Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Rozhodnutím pápeža sa stáva najvyššie postavenou ženou v najmenšom štáte sveta.

Trenčín - Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík vo štvrtok oficiálne ukončil kariéru. Urobil tak vo veku 39 rokov, no od sezóny 2017/18 už nehral.