Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Vláda zavádza lockdown pre nezaočkovaných, oznámil po rokovaní kabinetu premiér Eduard Heger. Novelizované znenie COVID automatu, ktoré dnes schválila vláda bez hlasov SaS a platiť bude od pondelka 22. novembra, výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch. Nezaočkovaní sa na vstup do práce budú musieť dvakrát do týždňa testovať, budú môcť chodiť do tzv. esenciálnych obchodov, ale zakázaný budú mať vstup do nákupných centier či reštaurácií, pričom hromadné podujatia budú len pre zaočkovaných.


Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vyzval verejnosť na pochopenie, dodržiavanie, ale aj vynucovanie sprísnených protipandemických opatrení.
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Ozbrojené sily vyčlenili od dnešného dňa na boj s pandémiou 400 vojakov po celom Slovensku, informoval minister obrany Jaroslav Naď s tým, že nasadia aj ďalších.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastní zajtra v Prahe na poslednej rozlúčke so zosnulým spevákom Miroslavom Žbirkom. Hlava štátu sa na pohrebe zúčastní na pozvanie rodiny zosnulého speváka.


Bratislava - Návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2022 dnes odobril Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet. Poslanci budú o návrhu rokovať na 51. schôdzi, ktorá sa začína na budúci týždeň v utorok.


Nitra - Krajský prokurátor v Nitre zrušil trestné stíhanie vo veci pytliactva, ktorého sa týkali medializované odposluchy z poľovníckej chaty. Dôvodom bola jeho nezákonnosť. TASR o tom informoval prokurátor Krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček.


Praha - Česká vláda rozhodla o nových opatreniach, na základe ktorých od pondelka 22. novembra budú mať napríklad vstup do reštaurácií a iných prevádzok len zaočkovaní a tí, ktorí prekonali COVID-19. Povinnosť testovať bude platiť po novom aj vo firmách, pričom na testy má podľa premiéra v demisii Andreja Babiša prispieť vláda.


Bruzgi - Bielorusko dnes hlásilo prvý prípad ochorenia COVID-19 vo svojom núdzovom útočisku pre migrantov neďaleko poľskej hranice. Podľa bieloruskej štátnej tlačovej agentúry BelTA sa osoba nakazila koronavírusom v skladovacom zariadení logistickej spoločnosti, ktoré bolo premenené na tábor pre migrantov.
Na snímke migranti v logistickom centre neďaleko mesta Hrodna na bielorusko-poľských hraniciach.
Foto: TASR/AP

Londýn - Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v dnešnom vyhlásení naliehali na Bielorusko, aby ukončilo migračnú krízu na svojich hraniciach s Poľskom. Minsk obvinili z bezcitného vytvárania patovej situácie a z ohrozovania ľudských životov.


Minsk/Bagdad/Moskva - Lietadlo irackej leteckej spoločnosti Iraqi Airways, na palube ktorého je 431 migrantov z Iraku, odletelo popoludní z Minska do Bagdadu. Rozhlasová stanica Echo Moskvy v tejto súvislosti citovala slová irackého konzula v Rusku Mádžida Kíláního, ktorý povedal, že do Bagdadu "sa vracajú Iračania, ktorí sa chceli, ale nemohli dostať z Bieloruska do Poľska alebo Litvy".


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil Západ, že organizovaním vojenských cvičení v Čiernom mori a letmi bombardérov pri ruských hraniciach "eskaluje" konflikt na Ukrajine. Šéf Kremľa to vyhlásil v čase, keď USA obviňujú Moskvu z posilňovania vojenskej prítomnosti pri hraniciach s Ukrajinou.


Kyjev - Ukrajinský parlament schválil novelu zákona o Štátnej pohraničnej službe Ukrajiny, ktorá umožní pohraničníkom používať pri ochrane hraníc a prípadnom uplatňovaní donucovacích opatrení vojenskú techniku a zbrane.


Brusel - Predaj nových osobných áut v Európskej únii pokračoval v októbri v poklese, pričom tempo poklesu sa výrazne zrýchlilo. Zatiaľ čo v septembri klesol počet predaných áut približne o necelú štvrtinu, v októbri to bolo takmer o tretinu, spresnilo Európske združenie výrobcov automobilov s tým, že situáciu na automobilovom trhu naďalej komplikuje globálny nedostatok polovodičov.

Nemecký tenista Alexander Zverev, foto z archívu.
Foto: TASR / AP

Turín - Nemecký tenista Alexander Zverev sa stal tretím semifinalistom dvojhry na turnaji majstrov v Turíne. V záverečnom vystúpení červenej skupiny zdolal ako tretí nasadený sedmičku "pavúka" Poliaka Huberta Hurkacza 6:2, 6:4. Olympijský šampión sa tak pridal k Rusovi Daniilovi Medvedevovi a Srbovi Novakovi Djokovičovi, ktorí si už v predstihu zabezpečili účasť medzi elitným kvartetom.