Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. novembra 2021 - 17.45 h.


Bratislava - Polícia bude od pondelka 22.novembra intenzívne kontrolovať opatrenia v priestoroch, kde sa vyžaduje potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19. Upozorňuje na to na sociálnej sieti. Avizuje, že bude tiež poskytovať súčinnosť regionálnym úradom verejného zdravotníctva.


Bratislava – V bordových a čiernych okresoch musia mať prevádzky a služby, okrem základných prevádzok, ktoré sú vymenované vo vyhláške, obmedzené otváracie či prevádzkové hodiny od 5.00 do 22.00 h. V prípade červených až čiernych okresov môžu mať takéto prevádzky otvorené len pre očkovaných a tých, čo prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch (režim OP). Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva k činnosti prevádzok, ktorá nadobudne účinnosť v pondelok 22. novembra. Úrad vydal viacero ďalších vyhlášok týkajúcich sa tohto dátumu. Režim OP (očkovaný/po prekonaní) pri vstupe do obchodného domu, ktorý bude pre obchodné domy povinný v červenej až čiernej farbe, neplatí pre prípady návštevy očkovacieho centra alebo zdravotníckeho zariadenia v obchodnom dome. Vstup do interiéru reštaurácií a iných stravovacích zariadení bude pre zákazníkov bez obmedzení možný iba v okresoch zaradených podľa COVID automatu do zelenej fázy. Fitnescentrá v čiernych okresoch ostanú od pondelka zatvorené. Nové obmedzenia sa budú vzťahovať na taxislužby. Obrad sobáša či krstu bude možné organizovať vo všetkých farbách okresov. Vzhľadom na farbu a zvolený režim (OP, OTP, základ) však platia kapacitné obmedzenia. Hromadné podujatia budú od pondelka fungovať aj v režime OP, teda pre zaočkovaných alebo prekonavších ochorenia COVID-19. Povolený bude aj režim OTP prístupný tiež pre testovaných, avšak s výraznými kapacitnými obmedzeniami. Svahy lyžiarskych stredísk by sa mali v nastávajúcej lyžiarskej sezóne zaplniť bez ohľadu na pandemickú situáciu. Pre zákazníkov, ktorí v posledných 180 dňoch ochorenie COVID-19 prekonali, sú proti ochoreniu zaočkovaní (OP) alebo majú platný negatívny test (OTP), budú v prevádzke lyžiarske vleky aj v okresoch zaradených podľa COVID automatu do čiernej farby. Obmedzenia sa týkajú iba kabínkových lanoviek.


Bratislava - Úrad verejného zdravotníctva nenariadi od pondelka 22. novembra zamestnávateľom uplatňovať na pracovisku OTP (očkovaný - testovaný - prekonanie ochorenia COVID-19) režim. Informovala o tom hovorkyňa Daša Račková.


Praha - V krematóriu v pražských Strašniciach sa dnes konala posledná rozlúčka so spevákom a skladateľom Miroslavom Žbirkom. Smútočný obrad bol naživo prenášaný na umelcovom oficiálnom profile na sociálnej sieti Facebook. V smútočnej sále bolo prítomných zhruba 200 pozvaných hostí. Na pozvanie rodiny na pohreb prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová.



Omšenie - Zbor väzenskej a justičnej stráže kontinuálne pokračuje vo vzdelávaní, aby predchádzal samovraždám obvinených a odsúdených. Každú túto osobu po novom vníma ako potenciálne rizikovú, do budúcnosti plánuje monitorovať vitálne funkcie obvinených a odsúdených technickými zariadeniami.


Bratislava - Koaličná Sloboda a Solidarita rokovala s ministrom financií Igorom Matovičom o daňovo-odvodovej reforme. Liberáli sa zatiaľ zásadne nestavajú proti žiadnej z častí reformy, potvrdili to viacerí predstavitelia SaS.


Bratislava - Opozičný Smer-SD sa najbližší pondelok obráti na Ústavný súd pre dve vyhlášky vydané Úradom verejného zdravotníctva, ktoré zavádzajú nové protipandemické opatrenia. Informoval o tom šéf strany Robert Fico. Vyhláškami sa podľa neho porušujú základné ľudské práva a zavádza sa "protiústavná segregácia". Takisto vyhlásil, že Smer-SD urobí v súvislosti s kauzou pytliackej chaty všetko preto, aby sa vyšetrovateľ a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí nahrávky posunuli médiám, zodpovedali za zneužívanie právomoci verejného činiteľa.


Bratislava - Kluby hokejovej Tipos extraligy žiadajú kompetentné orgány o prehodnotenie sprísnených protipandemických opatrení. Tie budú podľa nich pre niektorých účastníkov najvyššej hokejovej súťaže likvidačné a ak nebudú obmedzenia vykompenzované, bude to znamenať aj predčasné ukončenie sezóny. Negatívne stanovisko má aj riadiaci orgán najvyššej slovenskej futbalovej súťaže - Únia ligových klubov. Sprísnenie opatrení považuje za ďalšiu tvrdú ranu pre šport. Slovenský futbalový zväz zase tvrdí, že až do včerajšieho poobedia nemal žiadnu možnosť oboznámiť sa s tým, aké úpravy protipandemických opatrení sa od pondelka chystajú. Považuje ich za neadekvátne.