Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. decembra 2021 - 17.45 h.


BratislavaPrezidentka Zuzana Čaputová požiadala premiéra Eduarda Hegera, aby prevzal zodpovednosť a vložil sa do riešenia problémov, ktoré sú príčinou slabého výsledku v boji s pandémiou nového koronavírusu a chaosu pri prijímaní reforiem.


BratislavaV priebehu novembra tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostalo 358.703 ľudí. Počas uplynulého mesiaca sa dalo prvou, druhou alebo treťou dávkou vakcíny zaočkovať 526.487 ľudí.


Bratislava Ešte počas decembra príde na Slovensko prvých 150.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre deti vo veku päť až 11 rokov. Slovensko potvrdilo zatiaľ 274.000 dávok. V pléne parlamentu to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


BratislavaPočet úmrtí na COVID-19 stúpol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zo 60 na 81 úmrtí denne. Stúpol aj počet ventilovaných pacientov z 259 na 291. Hospitalizovaných bolo minulý týždeň 3188, aktuálne je to 3394 pacientov.


Bratislava Konzílium odborníkov plne podporuje kroky regionálnych hygienikov k prerušovaniu prezenčnej výučby v školách. Konzílium si uvedomuje problémy, ktoré tento krok spôsobuje. Zároveň však hovorí o katastrofickej epidemickej situácii, poukazuje na kolaps nemocníc a strach rodičov o zdravie svojich detí.


BratislavaK poukazu v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov by sa mohol pridať bonus 100 eur na energie pre dôchodcov, bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní. Navrhol to vo štvrtok v parlamente minister financií Igor Matovič.


BratislavaPri podozrení na ochorenie COVID-19 odporúča Národné centrum zdravotníckych informácií využiť možnosť testovania sa RT-PCR testami, pretože po pozitívnom výsledku vzniká automaticky nárok na Digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia COVID-19.


BratislavaStrana Sloboda a solidarita podáva trestné oznámenie pre bilbordy Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko, na ktorých sa uvádza, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 obsahujú bunky z ľudských plodov. Trestné oznámenia podali pre podozrenia zo šírenia poplašnej správy.


BratislavaNáklady na liečbu hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 tvorili od 1. septembra 40 miliónov eur, z toho 37,5 milióna eur bola liečba hospitalizovaných nezaočkovaných pacientov. Skonštatoval to premiér Eduard Heger v pléne parlamentu počas hodiny otázok. "Nikto vo vláde nedelí ľudí na očkovaných a neočkovaných. Na očkovaných a neočkovaných ich delí COVID-19," povedal premiér.


BratislavaNáklady domácností za dodávku elektriny vzrastú v budúcom roku v priemere o tri až štyri eurá mesačne. Dodávka tvorí na celkovej cene elektriny zhruba 40 percent. O ďalších zložkách ceny elektriny sa rozhodne do konca roka. Oznámil to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.


BratislavaSlovensko musí na základe rozhodnutia medzinárodnej arbitráže s koncesionárom D4/R7 zaplatiť 38,5 milióna eur. Spor súvisel s tým, že sa Slovenská republika oneskorila s právoplatným vydaním stavebných povolení o deväť mesiacov. Minister dopravy Andrej Doležal uviedol, že hrozili sankcie až 120 miliónov eur.


BratislavaPoslankyňa z klubu Obyčajných ľudí Katarína Hatráková počas rokovania parlamentného výboru pre ľudské práva poprela pravdivosť medializovaných informácií o tom, že si pod zámienkou poslaneckého prieskumu vyžiadala spis detí v prípade, do ktorého je osobne zaangažovaná ako psychologička. Od novín, ktoré takúto informáciu zverejnili, bude žiadať ospravedlnenie a opravu.


Bratislava- Slovenská informačná služba vlani nezaznamenala rizikové prejavy alebo aktivity, ktoré by predstavovali konkrétnu a bezprostrednú bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko. Uviedla to v správe o činnosti za rok 2020.


BratislavaZnižovanie spotreby je najefektívnejším nástrojom boja proti klimatickej kríze. Tvrdí to klimatológ Pavel Matejovič.


ZlínVo veku 102 rokov zomrel český cestovateľ, spisovateľ a dokumentarista Miroslav Zikmund. Spolu Jiřím Hanzelkom (1920-2003) tvorili legendárnu dvojicu českých cestovateľov.


BerlínOčakáva sa, že nemecký minister financií Olaf Scholz bude oficiálne zvolený za nového kancelára 8. decembra, čím na tomto poste nahradí Angelu Merkelovú, oznámil vo štvrtok parlament.


LarnakaPápež František pricestoval vo štvrtok na politicky rozdelený ostrov Cyprus. Dvoma prioritami jeho návštevy sú kritická situácia migrantov a medzináboženský dialóg.


Luxemburg – Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne výrazne zrýchlili v októbri tempo rastu a dosiahli najvyšší medziročný rast v histórii záznamov. Rast dosiahol 21,9 percentea oproti 16,1-percentnému rastu v septembri.


TurínPavel Nedvěd odmieta finančné machinácie a podpisy pochybných zmlúv v Juventuse Turín. Bývalý český futbalový reprezentant, ktorý už šesť rokov zastáva post viceprezidenta "Bianconeri", čelí vyšetrovaniu v súvislosti s nedávnou raziou v sídle talianskeho klubu.