Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. decembra 2021 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o odmenách pre očkovaných seniorov. Ide o zákon zo štvrtka (9. decembra), ktorým sa dopĺňa zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. Hlava štátu však vetovala parlamentom schválenú novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách.


Bratislava - Poslanci Národnej rady uzavreli dnes diskusiu k návrhu štátneho rozpočtu. O zákone roka by sa malo hlasovať v utorok (14. decembra). Národná rada schválila novelu školského zákona, na základe ktorej budú môcť v školách, škôlkach a školských zariadeniach poskytovať zdravotnú starostlivosť zdravotnícki pracovníci. Poslanci odobrili aj novelu zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorou sa má obmedziť reexport humánnych liekov zaradených do zoznamu kategorizovaných liekov. Ivetu Pospíšilovú zvolili do funkcie podpredsedníčky Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Jána Mikulíka za člena Dozornej rady Sociálnej poisťovne.


Bratislava - Trenčín sa stal Európskym hlavným mestom kultúry 2026. Je druhým slovenským mestom s týmto titulom, v roku 2013 ho získali Košice.


Bratislava - Bohoslužby sa môžu konať výlučne v režime OP, teda pre zaočkovaných alebo ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali. Vyplýva to z upravenej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.


Bratislava - Podpredseda parlamentu Gábor Grendel z OĽANO kritizoval na sociálnej sieti prezidentku Zuzanu Čaputovú za údajné utajenie stretnutia s lídrom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim. Prezidentka podľa neho následne "zvozila premiéra Eduarda Hegera za manažovanie koaličných vzťahov a pandémie". Poradca prezidentky Martin Burgr označil Grendelove vyjadrenia za konšpiráciu.


Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka je rok vo funkcii. Ovplyvňovanie zo strany politikov, médií či spoločnosti odmieta aj do budúcnosti, riadiť sa chce len právnymi predpismi, uviedol na sociálnej sieti.


Bratislava - Vedenie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave považuje návrh novely vysokoškolského zákona, ktorý predložilo ministerstvo školstva a predstavil štátny tajomník Ľudovít Paulis, za neakceptovateľný. Návrh naďalej obsahuje silné prvky politizácie vysokého školstva.


Bratislava - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv ocenila osobnosti a organizácie, ktoré chránia ľudské práva na Slovensku. Medzi ocenenými sú občianske združenia Malíček a Mareena, Liga za ľudské práva, iniciatíva Nebudeme ticho!, Poradňa pre občianske a ľudské práva, Roman Kvasnica a Dalibor Kuciaň, ktorí obhajujú obete policajnej razie z Moldavy nad Bodvou, Martin Korčok, riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi, spisovateľ Ján Markoš, organizácia Detstvo deťom a rodina Vaculčiakovcov in memoriam.


Bratislava - Bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec sa stal novým predsedom Rozhodcovského súdu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.


Praha - Český prezident Miloš Zeman nevymenuje do vznikajúcej vlády premiéra Petra Fialu kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského z Pirátov. Dôvodom je jeho nedostatočná kvalifikácia, ako aj Lipavského postoj k spolupráci krajín Vyšehradskej štvorky. O tom, či môže prezident nevymenovať člena vlády, musí podľa Petra Fialu rozhodnúť ústavný súd.


Berlín - Obe komory nemeckého parlamentu - Spolkový snem a Spolková rada - odsúhlasili povinné očkovanie zdravotníkov proti koronavírusu.


Praha - Predsedom Českej strany sociálnodemokratickej sa na mimoriadnom zjazde stal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.


Berlín - Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz bol včera hrdinom Slavie Praha. "Zošívaní" vďaka jeho gólu uhrali v priamom súboji o druhú priečku v E-skupine Európskej konferenčnej ligy remízu 1:1 na pôde Unionu Berlín. Český majster si ňou zabezpečil postup do play off o osemfinále.


Llíria - Slovenské hádzanárky si na majstrovstvách sveta v Španielsku zahrajú o konečné 25. miesto. V dnešnom dueli o Prezidentský pohár v zdolali Paraguaj 33:27 a zabezpečili si prvenstvo v II. skupine.


Dubaj - Nór Magnus Carlsen vyhral piatykrát v kariére záverečný súboj o titul majstra sveta v šachu, keď v Dubaji na neho nestačil Rus Jan Nepomňaščij. Carlsen zdolal svojho vyzývateľa 7,5:3,5, pričom rozhodujúci bod získal v dnešnej desiatej partii, v ktorej hral s čiernymi kameňmi.