Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 4. januára 2022 - 17.45 h.



Záhreb - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala v dnešnom slalome Svetového pohára v Záhrebe. Dosiahla 24. víťazstvo a 51. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu. V chorvátskej metropole predstihla o pol sekundy Američanku Mikaelu Shiffrinovú, tretia skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová s výrazným odstupom 2,11 s.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová pije šampanské na pódiu po triumfe v utorkovom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v Záhrebe v utorok 4. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava
- Generálna prokuratúra SR uplatnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní 35 zásadných pripomienok k návrhu dohody o obrannej spolupráci SR s USA. Návrh dohody odmieta ako celok. Rokovania o dohode o obrannej spolupráci s USA začala ešte predchádzajúca vláda. Rezort obrany na čele s Petrom Gajdošom (SNS) vtedy rozhodol, že sa na nich nebude zúčastňovať. Tvrdil, že prijatie dohody by ohrozilo suverenitu Slovenska. Pokračovať v rokovaniach malo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na úrovni rámcovej dohody.

Bratislava - Od pondelka 10. januára už nebude platiť nočný zákaz vychádzania. V platnosti však ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách. Núdzový stav a zákaz zhromažďovania nad šesť osôb v platnosti zostávajú.

Bratislava - Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje k dnešnému dňu najviac hospitalizovaných pacientov vo vekovej kategórii 65 rokov a viac. Aktuálne je hospitalizovaných 866 nezaočkovaných pacientov vo vekovej skupine 65 a viac rokov. V rovnakej vekovej kategórii je zaznamenaných 228 plne zaočkovaných hospitalizovaných pacientov.

Bratislava – Počet fyzických osôb – nepodnikateľov, ktorí čelia exekúciám, sa prudko znížil. Kým v roku 2020 sa týkali exekúcie takmer milióna fyzických osôb (nepodnikateľov), ku koncu roku 2021 ich počet klesol na 419.910. Zásadný vplyv na to mal mať zákon o ukončení niektorých exekučných konaní, ktorými sa zastavilo veľa starých a nevymožiteľných exekúcií.

Moskva - Ceny plynu v Európe dnes vzrástli o viac ako 30 %, keďže nízke dodávky z Ruska znovu podnietili obavy z energetickej krízy v čase, keď región očakáva chladnejšie počasie. Zároveň kľúčový plynovod Jamal, ktorý za bežných okolností prepravuje ruský plyn cez Poľsko do západnej Európy, dnes pokračoval v obrátenom chode z Nemecka do Poľska už 15. deň v rade. Klesli aj dodávky ruského plynu z Ukrajiny na Slovensko.

Bratislava - Rok 2021 priniesol o 100.000 pracovných ponúk viac než rok 2020. Vyplýva to z analýzy pracovného portálu Profesia.sk. Vlani firmy zverejnili na tomto portáli celkovo 292.838 pracovných inzerátov, čo je najvyššie číslo v histórii fungovania portálu. Najviac pracovných ponúk zverejnili firmy z oblasti obchodu, výroby, IT, dopravy a logistiky a zo sféry administratívy.

Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na 12. januára zasadnutie Rady NATO-Rusko. Veľvyslanci členských krajín Aliancie a zástupcovia Ruska majú rokovať o napätí v súvislosti so zvýšenou prítomnosťou ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou. Bruselskému zasadnutiu rady 12. januára budú predchádzať rokovania medzi ruskými a americkými predstaviteľmi v Ženeve 10. januára.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP


Paríž - Vedci vo Francúzsku objavili nový koronavírusový variant, ktorému dali predbežne označenie "IHU". Vyznačuje sa vyšším počtom mutácií ako variant omikron. Zatiaľ však nie je jasné, či je novozistený variant nákazlivejší než doposiaľ známe podoby koronavírusu, alebo či vyvoláva závažnejšie ochorenie.


Berlín
- Desaťtisíce ľudí protestovali včera večer v rôznych častiach Nemecka proti pandemickým opatreniam. Iba v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko vyšlo do ulíc dovedna 50.000 ľudí, čo bolo viac, než sa očakávalo, do služby tam nasadili zhruba 2500 policajtov.

Jeruzalem - Páry rovnakého pohlavia v Izraeli budú môcť mať od budúceho týždňa dieťa prostredníctvom náhradnej matky. Dnes to oznámil izraelský minister zdravotníctva Nican Horowitz. Izraelský najvyšší súd vlani v júli rozhodol o anulovaní časti zákona o náhradnom materstve, ktorá bránila homosexuálnym párom mať dieťa prostredníctvom náhradnej matky. Súd vtedy rozhodol, že zákon, ktorý povoľoval využiť služby náhradných matiek napríklad slobodný ženám, ale nie párom rovnakého pohlavia, je diskriminačný.

Nikózia - Slovenský futbalista Michal Ďuriš už nie je hráč Omonoie Nikózia. Cyperský klub s 33-ročným útočníkom ukončil spoluprácu. Ďuriš odohral za Omonoiu 40 zápasov, v ktorých vsietil štyri góly. Tešil sa zo zisku ligového titulu i triumfu v Superpohári. V kádri Nikózie figuruje slovenský obranca Tomáš Hubočan.

Na snímke bývalý slovenský futbalový reprezentant Michal Ďuriš.
Foto: TASR/Dano Veselský