Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 11. januára 2022 - 17.45 h.

Bratislava - V novej českej vláde má Slovensko partnera, s ktorým si bude rozumieť, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová po tom, čo dnes privítala Petra Fialu, nového predsedu vlády Českej republiky. Na sociálnej sieti napísala, že je rada, že prvé kroky českých aj slovenských ústavných činiteľov smerujú vždy vzájomne do hlavných miest krajín.
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér ČR Petr Fiala pózujú počas spoločného stretnutia v Prezidenskom paláci 11. januára 2022 v Bratislave.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Priateľské vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou je potrebné posilňovať a doterajšiu spoluprácu ešte viac rozvíjať. Zhodli sa na tom predsedovia vlád Slovenska a Česka Eduard Heger a Petr Fiala na dnešnom stretnutí, ktoré je súčasťou prvej oficiálnej návštevy nového českého premiéra v zahraničí, vedúcej podľa tradície na Slovensko.

Bratislava - Na vysokorizikové podujatia, ako sú svadby či oslavy, by sa mal od stredy 19. januára vzťahovať nový režim OP plus. Podujatia by sa tak mohla zúčastniť len osoba s tromi dávkami očkovania proti ochoreniu COVID-19, osoba, ktorá ochorenie prekonala alebo človek s dvoma dávkami vakcíny a s testom. Uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Minister chce tiež podporovať výstavbu štátnej koncovej nemocnice Rázsochy. Kúpu súkromnej nemocnice Bory zatiaľ odmieta.

Bratislava - Ústavný súd Slovenskej republiky nezrušil povinné nosenie rúšok, karanténu, COVID pass ani režimy OTP a OP. Za protiústavné označil v náleze z decembra len špecifické časti zákona o ochrane verejného zdravia. Ministerstvo zdravotníctva to uviedlo v reakcii na nepravdivé interpretácie, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami.

Bratislava - Peter Scholtz skončil ako dočasný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby. Na pozícii zástupcu riaditeľa zatiaľ zostáva Robert Miko. Nového riaditeľa by si mal vybrať minister vnútra Roman Mikulec.

Bratislava - Trestné oznámenia podané advokátmi Marekom Parom a Pavlom Gašparom na dvoch sudcov Najvyššieho súdu pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu považuje predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta za vytváranie neprimeraného tlaku. Upozornil, že z nálezu Ústavného súdu nevyplýva pokyn, aby Najvyšší súd príkazom prepustil sťažovateľa Norberta B. z väzby.

Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vidí financovanie rodičovského bonusu v piatich zdrojoch, uviedol šéf rezortu Milan Krajniak. Zväčša ide o úspory v Sociálnej poisťovni, ale dodatočný rezervný zdroj vidí minister aj v oddlžení nemocníc.

Bratislava - Viacerí slovenskí poslanci Európskeho parlamentu sa zhodujú, že Slovensko v minulom roku benefitovalo z európskej spolupráce najmä pri zabezpečení a distribúcii vakcín. Kritizujú, že napriek ich dostatku v porovnaní s ostatnými krajinami zaostávame v zaočkovanosti obyvateľov. V medzinárodnom porovnaní je podľa nich slabou stránkou Slovenska tiež dôvera voči odborníkom a štátu.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Bratislava - V prípade brutálnej vraždy v Martine padol doživotný trest odňatia slobody. Najvyšší súd ho uložil Rudolfovi Dorčíkovi. Milan Jesenský dostal 25 rokov nepodmienečne. Najvyšší súd totiž zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v časti výroku o treste, ktorý pôvodne uložil Dorčíkovi 24-ročný a Jesenskému 20-ročný trest.

Bratislava - Novým generálnym riaditeľom Slovenskej filharmónie sa stal Marián Turner.

Budapešť - Parlamentné voľby sa v Maďarsku uskutočnia 3. apríla. Oznámil to maďarský prezident János Áder.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na usporiadanie medzinárodného summitu v normandskom formáte, na ktorom by sa malo rokovať o ukončení konfliktu na Ukrajine.
Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj .
Foto: TASR/AP


Kodaň - Variantom koronavírusu omikron sa v nasledujúcich dvoch mesiacoch nakazí viac ako polovica ľudí v Európe v prípade, ak budú prípady nákazy pribúdať súčasným tempom. Vyhlásila to Svetová zdravotnícka organizácia.

Washington - Svetová banka počíta v tomto roku s výrazným spomalením rastu globálnej ekonomiky. Podľa aktuálnej prognózy sa tempo expanzie svetovej ekonomiky tento rok zníži na 4,1 % z 5,5 % v minulom roku a na 3,2 % v roku 2023.

Moskva - Plynovod Jamal, ktorý zvyčajne prepravuje ruský plyn cez Poľsko do západnej Európy, funguje v reverznom móde aj dnes. Plyn sa tak opačným smerom, zo západu na východ, prepravuje už 22. deň za sebou.

Wadi ad Dawasir - Motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v dnešnej 9. etape 44. ročníka Rely Dakar 33. miesto. Pôvodne bol dvanásty, ale po pätnásťminútovej penalizácii za výmenu motora klesol vo výsledkovej listine aj v celkovom poradí, kde figuruje na trinástej priečke.