Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 13. januára 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Podnikateľa Norberta B. zadržal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry po tom, čo ho dnes po rozhodnutí Najvyššieho súdu Slovenskej republiky prepustili z väzby. TASR o tom informovala Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru.


Bratislava - Ministerstvo financií posúva posledný termín registrácie seniorov vo veku 60 plus na odmenu za očkovanie. Uviedol to minister financií Igor Matovič. Ľudia, ktorí sa ešte očkovať chcú, a čakajú na pridelenie termínu, môžu ísť na očkovanie aj bez daného termínu do 31. januára.



Bratislava - Zástupcovia kultúrnej obce budú pravidelne rokovať s ministerstvom zdravotníctva v súvislosti s pandemickými opatreniami. Dohodli sa na tom na spoločnom rokovaní s premiérom Eduardom Hegerom a ministerkou kultúry Natáliou Milanovou. Premiér deklaroval záujem hľadať možnosti finančnej podpory kultúry aj v budúcnosti.


Bratislava - Ministerka kultúry Natália Milanová má dôveru premiéra Eduarda Hegera aj po medializovaných informáciách o jej komunikácii s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby Petrom Tóthom.


Bratislava - Mimoriadna schôdza Národnej rady k návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA sa má konať v utorok 18. januára. Začať sa má o 13.00 h. Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD spolu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu.
Na snímke Tomáš Taraba, foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Minister školstva Branislav Gröhling nevidí žiaden dôvod, aby boli vysoké školy na online vzdelávaní. Vysokoškolskí študenti budú môcť podľa opatrení, ktoré včera schválila vláda, chodiť prezenčne do školy v režime OP.


Bratislava - Trinásť bývalých a súčasných zamestnancov štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky žiada odchod jeho generálneho riaditeľa Tibora Kőszeghyho. V otvorenom liste "Nemôžeme mlčať" napríklad uvádzajú, že niektorí z jeho nominantov na čele odštepných závodov štátneho podniku sa snažia o zvýšenie ťažby dreva aj v chránených oblastiach.


Bratislava - Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje 6936 zaočkovaných detí vo veku od piatich do 11 rokov proti ochoreniu COVID-19.


Bratislava - O funkciu predsedu Úradu na ochranu osobných údajov sa uchádza sedem kandidátov. Zasadnutie hodnotiacej komisie je naplánované na piatok 14. januára. Po ňom by mohli byť zverejnené mená kandidátov a termín verejného vypočutia.


Viedeň - Európa je bližšie k vojne ako kedykoľvek za uplynulých 30 rokov, varoval poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau počas viedenského zasadnutia Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.


Moskva - Rusko nevidí dôvod na uskutočnenie nového kola rozhovorov so Západom v nadchádzajúcich dňoch po tom, ako počas doterajších rokovaní o bezpečnostných zárukách nedošlo k pokroku. Vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.
Na archívnej snímke Sergej Riabkov
Foto: TASR


Brusel/Štrasburg - Rozhodnutie maďarskej vlády uskutočniť celoštátne referendum o prístupe detí k informáciám o pohlavnej orientácii a o otázkach rodovej identity v rovnaký deň ako parlamentné voľby je poľutovaniahodné. Uviedla komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. Tento krok podľa nej podporuje "inštrumentalizáciu ľudských práv" ľudí z komunity LGBTI.


Nový Sad - Srbské mesto Nový Sad sa oficiálne stalo Európskym hlavným mestom kultúry - po ročnom odklade spôsobenom covidovou pandémiou. O titul Európske hlavné mesto kultúry 2022 sa delí s litovským mestom Kaunas a luxemburským mestom Esch-sur-Alzette.


Vilnius - Šiesti Litovčania, ktorí prišli o svojich príbuzných počas nepokojného obdobia bezprostredne po vyhlásení nezávislosti Litvy v roku 1991, podali žalobu na bývalého sovietskeho lídra Michala Gorbačova.


Sydney - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom postúpili do semifinále štvorhry na turnaji ATP v Sydney. V dueli o postup do finále zabojujú proti domácemu austrálskemu páru Alexei Popyrin, Matt Reid.
Na snímke vľavo slovenský tenista Filip Polášek a jeho spoluhráč John Peers, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Bisha - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v 11. etape 44. ročníka Rely Dakar 10. miesto. V celkovom hodnotení sa posunul na jedenáste miesto.


Banská Bystrica - Novým trénerom hokejistov HC '05 Banská Bystrica sa stal Fín Antti Karhula. Dohodol sa na zmluve do konca sezóny. Ivan Droppa a Tomáš Surový pokračujú pri tíme ako asistenti.