Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 31. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Platnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19 sa od februára skráti z jedného roka na deväť mesiacov po poslednej dávke. Úrad verejného zdravotníctva preto upraví viaceré vyhlášky. V prípade vyhlášky k režimu na hraniciach sa platnosť skráti od 4. februára z dôvodu implementácie zmien do systému eHranica.



Bratislava - Ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú mať po príchode na Slovensko rovnaké podmienky ako očkovaní. Domáca karanténa nebude od piatka povinná pre prekonavších a kompletne zaočkovaných. Ich povinnosťou je registrovať sa do systému eHranica raz za šesť mesiacov. Karanténa pre nezaočkované osoby sa po príchode na Slovensko skracuje z desať na päť dní pri bezpríznakovom priebehu choroby alebo po negatívnom PCR teste. Ten je možné vykonať hneď po príchode na Slovensko.



Bratislava - Protilátky, ktoré vznikajú po ochorení COVID-19, by mohla mať približne štvrtina Slovenska. Vyplýva to z výskumu laboratórnej a diagnostickej spoločnosti Unilabs Slovensko, ktorá analyzovala viac ako 4000 vzoriek. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Petra Lednického ide o reprezentatívny výsledok, čo by znamenalo, že protilátky má viac ako 1,28 milióna ľudí.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - V slovenských nemocniciach bolo včera 1547 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, čo je o 50 viac ako pred týždňom. Z nich 1229 nebolo plne zaočkovaných.



Bratislava - Štátny ústav pre kontrolu liečiv povedie od februára Peter Potúček. Na poste riaditeľa a generálneho tajomníka úradu vystrieda Zuzanu Baťovú. Potúček bude ústav viesť do ukončenia riadneho výberového konania.

Na snímke tabuľa na budove sídla Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) 12. apríla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Helsinki - Vo Fínsku prestanú budúci mesiac platiť všetky pandemické opatrenie zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu.



Bratislava - Koaliční poslanci a členovia parlamentného Zahraničného výboru kritizovali generálneho prokurátora Maroša Žilinku za to, že neostal na rokovaní napriek tomu, že výbor nebol uznášaniaschopný. Chceli od neho počuť vysvetlenie jeho cesty do Ruska a stretnutia s jeho tamojším náprotivkom Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčnom zozname.



Bratislava – Platnosť ročnej diaľničnej známky na rok 2021 uplynie v pondelok. Vodiči, ktorí chcú naďalej využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest, by si preto nemali zabudnúť zaobstarať novú známku platnú na rok 2022.



Brusel/Bratislava - Slovenský europoslanec Michal Šimečka, ktorého zvolili za jedného zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu, bude mať na starosti oblasť demokracie a ľudských práv. V jeho portfóliu budú tiež audity, rodová rovnosť a výskumná činnosť europarlamentu.

Na archívnej snímke europoslanec Michal Šimečka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kyjev - V Kyjeve včera zadržali skupinu ľudí, ktorí plánovali vyvolať masové nepokoje s použitím násilia. Odohrať sa mali dnes v blízkosti prezidentskej kancelárie za účasti asi 5000 ľudí. Na brífingu v Kyjeve to v pondelok oznámili minister vnútra Denys Monastyrskyj a šéf Národnej polície Ihor Klymenko. Zámerom bolo podľa nich "podkopať a destabilizovať situáciu na Ukrajine".



Bratislava - Ak bude v záujme bezpečnosti Slovenska a Európy potrebné posilniť vojenské kapacity NATO na našej východnej hranici, Slovensko tak urobí. Uviedol to premiér Eduard Heger.



Moskva - Centrum pre ľudské práva Memorial podalo odvolanie proti rozhodnutiu ruského najvyššieho súdu, ktorý koncom decembra nariadil jeho likvidáciu pre porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch.

Na snímke novinári sledujú na televíznych obrazovkách pojednávanie na moskovskom súde v Rusku v stredu 29. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecká Kresťanskodemokratická únia dnes oficiálne potvrdila Friedricha Merza na poste svojho nového predsedu.



Brusel - Belgicko vo februári zavedie nové cestovné pasy, ktoré budú obsahovať ochranné prvky v podobe postáv zo svetoznámych belgických kreslených seriálov vrátane Tintina, Luckyho Luka či Šmolkov.



Amsterdam - Veterné počasie, ktoré zasiahlo Holandsko, spôsobilo rozsiahle škody a narušilo dopravu v krajine. Na rozbúrenom mori sa zrazili dve nákladné lode. Posádku jednej z lodí museli evakuovať pomocou troch vrtuľníkov.

Holandskom sa prehnala víchrica, v Holandsku sa zrútil strom na strechu a čelné sklo auta, 31. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Na západnom Slovensku hrozí tvorba poľadovice. Slovenský hydrometeorologický ústav preto na dnes od 18.00 h do 9.00 h zajtra vydal výstrahu 1. stupňa. Výstraha platí v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a v časti Banskobystrického kraja.

Prešov/Košice – Východoslovenská distribučná dnes dopoludnia neevidovala výraznejší negatívny vplyv počasia na distribúciu elektriny. Včera zaznamenali spolu 47 porúch, ktoré obmedzili distribúciu elektriny dokopy takmer 20.000 odberným miestam. Najzasiahnutejší bol Spiš.



Bratislava - Slovenský hokejový reprezentant Peter Cehlárik mal pred odchodom na ZOH do Pekingu pozitívny test na koronavírus. Ďalší prítomní hráči už po dvoch negatívnych výsledkoch absolvovali aj tréning na ľade.