Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 18. februára 2022 - 17.45 h.



Peking - Hokejisti Ruského olympijského výboru sa stali druhými finalistami olympijského turnaja v Pekingu. V dnešnom semifinále zvíťazili nad Švédskom 2:1 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Švédi nastúpia zajtra v zápase o bronzové medaily proti Slovensku.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR upozorňuje, že v období od 21. do 27. februára je cez územie Slovenska plánovaných 28 cestných presunov zahraničných spojeneckých ozbrojených síl. Rezort obrany zdôrazňuje, že tranzity boli riadne schválené.

Ilustračné foto.
Foto: TASR


Bratislava - V januári zomrelo na ochorenie COVID-19 na Slovensku 573 ľudí. Išlo o 299 žien a 274 mužov. Plne zaočkovaných bolo 114 ľudí, nezaočkovaných obetí bolo 435, čo predstavuje 75,91 percenta, ich vekový priemer bol 73 rokov.



Bratislava - Miera evidovanej nezamestnanosti začiatkom tohto roka mierne stúpla. Napriek tomu sa však v januári s hodnotou 6,96 % naďalej udržala pod hranicou siedmich percent, a to štvrtý mesiac po sebe.



BratislavaMinister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan poveril riadením štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky Mateja Vigodu.

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Nezaradený poslanec Tomáš Valášek podal do parlamentu návrh na vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Parlament by mal podľa návrhu požiadať vládu, aby pripravila do konca roka návrh tzv. klimatického zákona. Mal by obsahovať záväzok dosiahnuť klimatickú neutralitu Slovenska najneskôr do roku 2050 a cieľ znížiť emisie skleníkových plynov najmenej o 60 percent do roku 2030.



BratislavaPo dlhej chorobe zomrel dnes v nemocnici na bratislavských Kramároch vo veku 73 rokov Pavol Dubček, syn politika Alexandra Dubčeka, ktorý bol protagonistom obrodného procesu v roku 1968 známeho ako Pražská jar.

Na archívnej snímke z 27. septembra 2021 syn A. Dubčeka Pavol Dubček pri odhalenom pamätníku otca.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Bratislava - Bratislavský samosprávny kraj od marca ruší bezplatné cestovanie v regionálnej autobusovej doprave v kraji. Zdôvodňuje to stabilizáciou situácie, keď spoločnosť Arriva pokrýva dopravu na úrovni 98 percent. Cestujúci si budú kupovať lístky, ako boli zvyknutí, v platnosti ostávajú ceny aj všetky zľavy, ktoré využívali doteraz.



Bratislava - Na severnom a strednom Slovensku hrozí od podvečera silný nárazový vietor na horách. Na hrebeňoch Veľkej a Malej Fatry, Vysokých a Nízkych Tatier môže počas noci dosiahnuť až silu orkánu. Výstrahu druhého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav. Vietor môže krátkodobo, v nárazoch, dosiahnuť rýchlosť 135 - 160 kilometrov za hodinu.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec odmieta, že by niekedy ovplyvňoval vyšetrovateľov. Ide podľa neho o fabulácie. Vyhlásil to v pléne parlamentu počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie. Mimoriadna schôdza sa začala ráno, poslanci v nej budú pokračovať v utorok, prihlásených je ešte 15 rečníkov písomne.

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na jeho odvolanie z funkcie 18. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Mníchov - Ostreľovanie na východe Ukrajiny za posledných 48 hodín je súčasťou ruského úsilia o vytvorenie "falošných provokácií" na ospravedlnenie ďalšej "agresie" voči tejto bývalej sovietskej krajine, vyhlásil dnes americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Jeho slová zazneli na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.



Viedeň - Ukrajinu ohrozuje 169.000 až 190.000 vojakov a príslušníkov bezpečnostných síl pod velením Ruska, oznámil dnes americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Michael Carpenter.



MoskvaVodca separatistov v samozvanej Luhanskej ľudovej republike na východe Ukrajiny Leonid Pasečnik vyzval obyvateľov, aby sa evakuovali do Ruska. Takisto vodca separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike Denis Pušilin oznámil, že povstalecké úrady začnú v tento deň evakuovať civilistov do Ruska.



Moskva Šéf Kremľa Vladimir Putin sa zúčastní v sobotu spolu s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom na manévroch v Rusku. Ruský prezident to oznámil v piatok na spoločných rokovaniach s Lukašenkom v Moskve.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin pózujú počas stretnutia v Moskve v piatok 18. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Brusel - Podujatia, akým bol samit EÚ - Africká únia v Bruseli, sú aj pre Slovensko dobrou príležitosťou preskúmať možnosť nových investičných príležitostí a zaistiť tomu vhodnú politickú prípravu. Vysvetlil to predseda vlády Eduard Heger po skončení samitu.



Peking - Po štrnástom súťažnom dni na ZOH 2022 v Pekingu vedú medailovú bilanciu Nóri. Športovci zo severu Európy vybojovali doposiaľ 15 zlatých, 8 strieborných a 11 bronzových kovov. Za nimi nasledujú Nemecko a USA. Slovensku patrí zásluhou triumfu Petry Vlhovej v olympijskom slalome naďalej 21. miesto.