Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 21. februára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Dnes uplynuli štyri roky od zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich pamiatku si predpoludním vo Veľkej Mači, pred domom, v ktorom boli zavraždení, uctila prezidentka Zuzana Čaputová.

Popoludní bol na Námestí SNP v Bratislave, aj za účasti predsedu vlády Eduarda Hegera, slávnostne odhalený trvalý pamätník, ktorý nahradil doterajšie spontánne vytvorené pietne miesto pripomínajúce zavraždeného novinára a jeho snúbenicu. Odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si v deň štvrtého výročia ich vraždy pripomenuli aj ďalší politici.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kvetov a zapálením sviečky pred domom vo Veľkej Mači (okres Galanta) v pondelok 21. februára 2022., kde boli pred štyrmi rokmi zavraždení.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Do dnešného protestného voľna proti novele vysokoškolského zákona sa zapojilo 67 zo 106 fakúlt verejných vysokých škôl. Novela, ktorú posunul tento mesiac parlament do druhého čítania, podľa zamestnancov i študentov okliešťuje akademickú samosprávu.



Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ukrajine chcel vyjadriť podporu a zistiť, v ktorých oblastiach môže byť Slovensko nápomocné. Situácia na rusko-ukrajinských hraniciach je podľa Zelenského veľmi napätá, aj čo sa týka množiacich sa útokov na Donbase.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča Slovákom, aby vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na Ukrajine bezodkladne opustili niektoré oblasti. Ide o Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin na otvorení mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady Ruskej federácie v súvislosti s dianím na východe Ukrajiny vyhlásil, že "Kyjev vykonal už dve trestné operácie proti Donbasu, teraz to vyzerá na začiatok tretej". Podľa agentúry TASS šéf Kremľa skonštatoval, že rokovací proces o Donbase je v slepej uličke.

V súvislosti s uznaním nezávislosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) ruský prezident zdôraznil, že Bezpečnostná rada posudzuje otázku uznania nezávislosti DĽR a LĽR, nie ich vstup do Ruskej federácie, pričom dodal, že o uznaní týchto proruských subjektov, ktoré Ukrajina považuje za svoje dočasne okupované územia, sa rozhodne "dnes".

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Brusel/Kyjev - Ukrajina dnes požiadala o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN s cieľom riešiť hrozbu ruskej invázie. Vo svojej žiadosti sa Kyjev odvolal na bezpečnostné záruky, ktoré Ukrajina dostala výmenou za to, že sa v roku 1994 vzdala svojho jadrového arzenálu.



Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že sa vo štvrtok stretne v Ženeve so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k schôdzke dochádza v čase čoraz väčšieho napätia spôsobeného obavami z ruskej invázie na Ukrajine.

Na archívnej snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Foto: TASR/AP


Kyjev/Moskva - Ruská armáda dnes uviedla, že ukrajinskí vojenskí diverzanti sa pokúsili vstúpiť na ruské územie v ozbrojených vozidlách. Kyjev toto obvinenie odmietol a označil ho za nepravdivé. Západné krajiny sa obávajú, že Moskva si podobnými správami môže hľadať zámienku na inváziu, napísala agentúra Reuters.



Berlín/Kyjev - Nemecká spolková vláda chce posilniť medzinárodnú pozorovateľskú misiu, ktorá monitoruje konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny. Počas dnešného mimoriadneho zasadnutia Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe o tom informovalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.



Brusel - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ hovorili o spôsoboch, ako zmierniť napätie v Bosne a ako zabrániť možnému rozpadu tejto etnicky rozdelenej balkánskej krajiny. Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell označil situáciu za "kritickú".

Na archívnej snímke zo 14. decembra 2021 šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.
Foto: TASR/AP


Tbilisi - Väznený bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, napriek odporúčaniam nezávislého konzília lekárov, opäť vyhlásil hladovku na protest proti tomu, že mu vláda neposkytuje primeranú zdravotnú starostlivosť.



Bratislava - Zajtra sa vrátia na Slovensko zo ZOH 2022 v Pekingu bronzoví hokejoví reprezentanti. Slovenský zväz ľadového hokeja organizuje pri tejto príležitosti oslavy na bratislavskom Námestí SNP, ktoré sa majú začať okolo 16.30 h. Ešte pred tým sa totiž uskutoční ulicami mesta okružná jazda kabriobusom.

Na snímke slovenskí hráči a realizačný tím oslavujú po zisku bronzu v zápase olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu v sobotu 19. februára 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Slovenskí reprezentanti sa na zimných paralympijských hrách v Pekingu predstavia v troch športových odvetviach. Výprava bude mať 56 členov, v úlohe vlajkonosičov sa predstavia Miroslav Haraus a Monika Kunkelová. ZPH 2022 sa uskutočnia od 4. do 13. marca.



Bratislava - Vedenie hokejového klubu HC Slovan Bratislava prepustilo hlavného trénera Roberta Dömeho po včerajšej prehre s posledným mužstvom tabuľky Tipos extraligy MHk 32 Liptovský Mikuláš. Mužstvo povedie v tréningovom procese, ako aj v najbližšom zápase z pozície hlavného trénera Andrej Podkonický, ktorý sa vracia z úspešného olympijského turnaja v Pekingu.