Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 22. februára 2022 - 17.45 h.



Moskva - Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, dnes vyhovela žiadosti prezidenta Vladimira Putina a dala svoj súhlas na nasadenie ozbrojených síl mimo územia Ruska. Podľa agentúry AP by tento súhlas mohol pripraviť pôdu pre útok na Ukrajinu.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová označila pôsobenie ozbrojených síl Ruska na území Ukrajiny za akt vojenskej agresie a okupáciu. Ide podľa nej o pripravované, zámerné, nevyprovokované a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva a územnej celistvosti zo strany Ruska voči Ukrajine, ktoré Slovensko ostro odsudzuje. Potvrdila záujem o mier a diplomatické riešenie situácie. Deklarovala podporu všetkým krokom na pôde Európskej únie a Severoatlantickej aliancie vrátane potrebných sankcií.



Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Martin Baumann




Moskva - Ruskí zákonodarcovia dnes odhlasovali ratifikáciu dohôd, ktoré včera večer podpísal prezident Vladimir Putin s predstaviteľmi samozvaných separatistických republík ležiacich na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy od agentúry AFP. Ruská Štátna duma konkrétne ratifikovala zmluvy o priateľstve so samozvanou Doneckou ľudovou republikou a Luhanskou ľudovou republikou.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že Nemecko až do odvolania zastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Nemecký kancelár zároveň uviedol, že ide o odpoveď na rozhodnutie Ruska uznať separatistické ukrajinské oblasti. Zároveň varoval, že pozastavenie projektu Nord Stream 2 je len prvým "konkrétnym" krokom, za ktorým môže nasledovať aj zavedenie ďalších sankcií proti Rusku, píše agentúra AFP.



Londýn - Britský premiér Boris Johnson povedal, že Británia uvalí sankcie na päť ruských bánk a troch miliardárov blízkych Kremľu. Balík sankcií proti Rusku zo strany Európskej únie bude formálne predložený dnes večer. Vlastný balík sankcií pripravujú aj Spojené štáty a Kanada.



Bratislava - Slovenskí hokejisti oslávili zisk bronzových medailí na ZOH v Pekingu slávnostnou jazdou ulicami Bratislavy. Ukončili ju na Námestí SNP, kde ich privítalo niekoľko tisíc fanúšikov.



Bratislava - Dovoz vakcín od spoločnosti Novavax, ktorý bol plánovaný na pondelok (21. 2.), sa oneskorí. Podľa rezortu zdravotníctva by mali vakcíny na Slovensko doraziť do konca týždňa.



Bratislava - V parlamente pokračuje diskusia k návrhu na odvolanie Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský bude hlasovať za jeho odvolanie.



Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).
Foto: TASR - Jakub Kotian




Moskva - Rusko vyzýva ostatné štáty, aby nasledovali jeho príklad a uznali nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, uviedlo dnes vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.



Kyjev - Ukrajinský parlament vyzval cudzie štáty a medzinárodné organizácie, aby neuznali nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie o ich legalizácii a uvalili na Ruskú federáciu tvrdé sankcie.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin poprel tvrdenia o tom, že sa Rusko snaží obnoviť svoje hranice z čias Ruskej ríše v súvislosti s uznaním separatistických ukrajinských regiónov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Interfax. Ruský prezident tiež povedal, že Rusko po rozpade Sovietskeho zväzu prijalo "všetky nové geopolitické skutočnosti" a pracuje na posilnení vzťahov so všetkými krajinami, ktoré vznikli po rozpade ZSSR. V prípade Ukrajiny však spravilo výnimku, pretože "ju používajú tretie krajiny na to, aby vytvárali hrozby pre Rusko", cituje šéfa Kremľa agentúra AFP.



Bratislava - Ďalšie rokovania o podobe súdnej mapy má viesť premiér Eduard Heger. Uviedli to koaliční predstavitelia po tom, čo mala byť súdna mapa témou včerajšej koaličnej rady. Rokovať tiež mali o nomináciách na štátnych tajomníkov rezortu spravodlivosti či podpredsedu Národnej rady. Bližšie informácie by mali byť známe po zasadnutí vlády, ktoré bude zajtra.



BratislavaSlovenská pošta od 1. marca upravuje cenník produktov a služieb. Ceny niektorých služieb sa zvyšujú, podporuje sa elektronický podaj zásielok. Informovala o tom hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil podnikateľovi Štefanovi Ž. časť obvinenia z podplácania.



Bratislava - Minister práce Milan Krajniak znovu predložil na zajtrajšie rokovanie vlády návrh na odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie, tentoraz za február 2022.



BratislavaPoslanec Národnej rady Ľuboš Blaha (Smer-SD) uviedol, že zo Slovenskej akadémie vied (SAV) ho nevyštvú. Uviedol to v reakcii na výzvu štatutárnych zástupcov ústavov a centier SAV, ktorí ho vyzývajú, aby ukončil pôsobenie v SAV.



Dubaj - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do osemfinále turnaja ATP v Dubaji.