Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. februára 2022 - 17.45 h.


Bratislava - V prvej fáze uvoľnenia opatrení sa zrušia takzvané režimy OTP, OP, OP+ s kapacitným obmedzeniami. Vláda dnes schválila aktualizáciu opatrení s účinnosťou od soboty 26. februára, pričom prvá fáza má platiť do 25. marca. Podľa schváleného materiálu sa pri nízkych a stredne rizikových podujatiach ako napríklad bohoslužby, športové podujatia, kultúrne akcie, má od soboty zvýšiť maximálna kapacita na 500 osôb alebo maximálne na 50 percent kapacity. Režim základ bude platiť pre múzeá, galérie, výstavné siene či ubytovacie zariadenia.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje, počet denných pozitívne testovaných prípadov klesá naprieč celým územím Slovenska. Mierne stúpa počet hospitalizovaných pacientov. Informoval o tom šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia vyhralo spor v emisnej kauze o zaplatenie 34,6 milióna eur so spoločnosťou Interblue Group (Europe) AG. Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu spoločnosti a potvrdil prvostupňové rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I. Ten v decembri 2020 v celom rozsahu zamietol žalobu spoločnosti voči envirorezortu. Proti rozhodnutiu je možné podať dovolanie.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vyzýva na odmietnutie nenávisti. Apeluje, aby slušnosť na Slovensku ostala normou. V posledných týždňoch je podľa nej v spoločnosti cítiť, že sa Slovensko vydalo cestou, z ktorej nemusí byť návratu, pretože za ňou sú už len fyzické útoky a hrubosť vo verejnom priestore. Hlava štátu adresovala výzvu Slovákom spolu s viac ako 30 osobnosťami z rôznych sfér spoločenského života.



Bratislava - Situácia na hranici s Ukrajinou je v súčasnosti pokojná, nevymyká sa bežnému priemeru. Informoval o tom riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Robert Gucký.
Na archívnej snímke zo 7. júla 2021 riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ Robert Gucký po 21. schôdzi vlády SR v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Ozbrojené sily zvýšili v súvislosti so situáciou na Ukrajine stupeň pripravenosti na tzv. červený. Zatiaľ to neznamená žiadne dôsledky pre verejnosť. Na utorkovom zasadnutí parlamentného Výboru pre obranu a bezpečnosť to uviedol štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer. Dodal, že v prípade potreby vedia vyčleniť Policajnému zboru 500 vojakov na ochranu východnej hranice SR.



Kyjev - Ukrajina dnes začala povolávať do vojenskej služby záložníkov vo veku 18 až 60 rokov. Ukrajinské vojenské zložky v zálohe sa skladajú z približne 200.000 osôb a tvorí ich prevažne vojenský personál, ktorý slúžil v armáde v prvých rokoch osemročného konfliktu na východe Ukrajiny. Záložníci budú do služby povolaní maximálne na obdobie jedného roka.



Kyjev - Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany navrhla na území Ukrajiny vyhlásiť výnimočný stav. V Doneckej a Luhanskej oblasti výnimočný stav platí už od roku 2014.



Praha - Ruského veľvyslanca v Českej republike Alexandra Zmejevského dnes predvolali na ministerstvo zahraničných vecí v Prahe, aby vysvetlil súčasné kroky Ruska, ktoré uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za samostatné štáty.
Na archívnej snímke z 21. apríla 2021 ruský veľvyslanec v ČR Aleksandr Zmejevskij s respirátorom odchádza z budovy ministerstva zahraničných vecí v Prahe.
Foto: TASR/AP

Kyjev/Moskva - Rusko začalo evakuovať personál všetkých svojich diplomatických misií na Ukrajine.



Kyjev - Ukrajinská pohraničná stráž vydala dnes nové obmedzenia platné na hraniciach, pretože silnejú obavy, že hrozí bezprostredný vpád Ruska. Medzi obmedzeniami je aj zákaz približovať sa v noci k hraniciam s Ruskom, s Bieloruskom a so separatistickými územiami na východe krajiny.



Praha - V čase prehlbovania sa ukrajinskej krízy sa vo východnej Európe neoverené tvrdenia a protizápadné dezinformácie. Napísala to francúzska agentúra AFP, ktorá v správe konkrétne spomína Česko, Srbsko aj Slovensko. "Na Slovensku, ktoré susedí s Ukrajinou, šíria dezinformácie o situácii aj niektorí poslanci parlamentu," uviedla AFP a v tejto súvislosti priamo spomenula poslanca opozičnej strany Smer-SD.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron spustí kampaň za znovuzvolenie 5. marca a prvý míting bude mať v meste Marseille.



Rím/Bratislava - Talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, ktorého zatkli a následne zbavili obvinení v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka, prepustili minulý týždeň na slobodu.
Na archívnej snímke podnikateľ talianskeho pôvodu Antonina V.
Foto: TASR – František Iván

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v dnešnom telefonáte so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom uviedol, že Turecko neuzná nijaké kroky Ruska namierené proti suverenite Ukrajiny a varoval pred ozbrojeným konfliktom.



Bratislava Február na krajnom západe a juhozápade Slovenska bude zrejme mimoriadne teplý. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. V posledných siedmich rokoch boli u nás takéto mimoriadne až extrémne teplé februáre až štyri, a to v rokoch 2016, 2019, 2020 a 2022.



Bratislava - Vstupenky na rizikové športové podujatia sa budú predávať len na meno a priezvisko, pričom organizátor bude povinný umožniť vstup na podujatie až po overení totožnosti osoby uvedenej na vstupenke. Vyplýva to z novely zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorú schválila vláda. Novela zakazuje divákom používať na športovom podujatí kuklu, zvyšujú sa pokuty za priestupky diváckeho násilia.