Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 31. marca 2022 - 17.45 h.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že podpísal dekrét, podľa ktorého budú musieť zahraniční odberatelia od 1. apríla platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch. V prípade, že sa platby nezrealizujú, kontrakty budú zastavené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.



Berlín/Paríž - Nemecko a Francúzsko odmietli požiadavku Ruska začať platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch. Podľa nich je rozhodnutie Moskvy neakceptovateľným porušením kontraktov, pričom dodali, že tento krok "sa rovná vydieraniu".



Bratislava - Štefan Hamran zostáva na čele polície. Minister vnútra Roman Mikulec ho vymenoval k 1. aprílu za policajného prezidenta.

Na snímke dočasne poverený prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran počas tlačovej konferencie na tému objasnená trestná činnosť vo veci vyzvedačstva a korupcie v súvislosti s Ruskou federáciou v Bratislave 15. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Sociálna situácia mnohých ľudí na Slovensku je veľmi vážna. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po skončení tzv. okrúhleho stola organizovaného v súvislosti so zdražovaním a jeho nepriaznivými dosahmi na sociálne slabšie skupiny. Na stretnutí sa diskutovalo najmä o spôsoboch, ako lepšie využiť a distribuovať prebytky potravín smerom k najzraniteľnejším skupinám.



Brusel - Severoatlantická aliancia nezaznamenala stiahnutie ruských síl na Ukrajine a očakáva dodatočné útočné akcie, uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Bratislava - Posilnenie východného krídla NATO v podobe vytvorenia predsunutej obrany a dislokácie bojových skupín je len začiatok našej obrany. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí východného krídla NATO, platformy známej ako Bukureštská deviatka.



Bratislava - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorého členovia chceli od apríla vypovedať zmluvy štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), sa dohodli, že v najbližších dňoch dotiahnu zmluvné podmienky. VšZP garantuje úhradu poskytnutej zdravotnej starostlivosti podľa doterajších zmluvných podmienok aj v ambulanciách členov ZAP počas celej doby prebiehajúcich rokovaní.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v súvislosti s policajnou akciou Pompeje 17 osôb. Policajti včera zadržali celkom 28 ľudí, z nich prepustili 18, ďalších desať zostáva zadržaných.



Bratislava - Bývalého funkcionára vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavla B., ktorý je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, budú stíhať na slobode.



Bratislava - Z korupcie obvinený exprimátor Žiliny a bývalý šéf SNS Ján S. zostáva stíhaný na slobode.

Na snímke obvinený exprimátor Žiliny a bývalý šéf SNS Ján S. po prepustení zo zadržania na slobodu v Pezinku 26. marca 2022.
Foto: TASR - Ondrej Hercegh


Bratislava - Žiadna konkrétna ponuka náhrady za slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 na stole nie je. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková v súvislosti s informáciami o tom, že administratíva prezidenta USA Joea Bidena pracuje na tom, aby mohlo Slovensko Ukrajine systém poskytnúť.



Praha - Pravdepodobne študent učilišťa v pražskej štvrti Michle dnes zabil mačetou učiteľa. Páchateľa sa polícii podarilo chytiť.



Brusel - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval v online príhovore v belgickom parlamente obchodníkov s diamantmi v Belgicku, ktorí stále dovážajú ruské vzácne kamene. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.



Bratislava - Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas odporúča stále dodržiavať zvýšený hygienický štandard.



Bratislava - Skupina poslancov Národnej rady za hnutie OĽANO vyzvala mimovládne organizácie, venujúce sa oblasti práv detí, aby navrhli vhodných kandidátov na pozíciu komisára pre deti.

Na archívnej snímke zľava predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová a bývalý poslanec NR SR Martin Fecko počas snemu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) pri príležitosti 10. výročia vzniku hnutia, 17. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Moskva - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že ovládajú takmer celú Luhanskú oblasť a viac ako polovicu Doneckej oblasti. Informovala o tom dnes agentúra AFP, ktorá súčasne upozornila, že tieto tvrdenia nemohla overiť z nezávislých zdrojov.



Banská Bystrica – Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny spustí v najbližších týždňoch dva projekty zamerané na pomoc odídencom z Ukrajiny zamestnať sa na slovenskom pracovnom trhu.



Banská Bystrica – Veronika Smolková a Adam Neupauer doviezli na Slovensko z majstrovstiev sveta v MMA asociácie GAMMA z Amsterdamu zlatú a bronzovú medailu.



Londýn - Slovenskí tenisti nastúpia v dueli I. svetovej skupiny Davisovho pohára doma proti Rumunsku. Rozhodol o tom žreb v londýnskej centrále ITF.