Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 12. apríla 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských štátov NATO, konkrétne z Česka, Nemecka, USA a Slovinska. Celkovo tak má v Slovenskej republike pôsobiť do 3000 vojakov. Zvýšenie ich počtu odsúhlasila vláda, ale návrh musí odobriť parlament.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová považuje úvahy o prípadnom poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine za normálne a správne. Zdôraznila však, že najprv musí byť zabezpečený vzdušný priestor Slovenska. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa Ukrajina nepožiadala Slovensko o poskytnutie stíhačiek. Ukrajinci žiadali húfnice Zuzana a opravu svojej vojenskej techniky v slovenských opravárenských podnikoch.

Bratislava - Dva ruské vrtuľníky Mi-171, ktorými disponuje Letecký útvar ministerstva vnútra, má bezodkladne nahradiť nová letecká technika. Predpokladané náklady odhaduje rezort na 25 miliónov eur.

Bratislava - Vlna solidarity v súvislosti s utečeneckou krízou je správna a dobrá, zároveň je však potrebné pomôcť aj ľuďom na Slovensku. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla po stretnutí s vedením Únie miest Slovenska.

Bratislava - Slovensko pripravuje návrat svojich diplomatov do Kyjeva. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok o tom informoval na sociálnej sieti.

Bratislava - Sudcovia Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová a Rastislav Stieranka z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorých zaujatosť namietol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, môžu v prípade naďalej rozhodovať. Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu.

Bratislava - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je presvedčená, že rozsudkom Najvyššieho súdu stratil líder ĽSNS Marian Kotleba svoj poslanecký mandát. Odmietla polemiku a možnosť, že mu mandát podľa výkladu ústavy nezanikol. "Jednoznačne tu je spáchaný úmyselný trestný čin, tu sa niet o čom baviť," uviedla Kolíková.

Varšava - Výbušné zariadenia na palube lietadla boli príčinou zrútenia poľského vládneho lietadla, pri ktorom v roku 2010 pri ruskom meste Smolensk zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského. Uviedla to špeciálna poľská vyšetrovacia komisia.

Kyjev - Telá šiestich zastrelených osôb boli objavené v suteréne jednej z budov v meste Brovary v Kyjevskej oblasti. Oznámila to ukrajinská prokuratúra, informuje agentúra AFP s tým, že ide o ďalší prípad poukazujúci na obvinenia zo zverstiev páchaných ruskými silami na Ukrajine.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ciele vojenskej operácie na Ukrajine, ktoré sú podľa jeho slov zamerané na zaistenie bezpečnosti Ruska, sa určite podarí dosiahnuť. Šéf Kremľa to uviedol počas návštevy kozmodrómu Vostočnyj, nachádzajúceho sa v Amurskej oblasti pri hraniciach s Čínou, kde sa stretol s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Prezident Putin informoval, že Rusko plánuje tento rok vyslať na Mesiac lunárnu sondu a bude úzko spolupracovať s Bieloruskom na vývoji vesmírnych technológií a infraštruktúry.

Moskva - Vladimir Putin označil zábery zachytávajúce mŕtve telá v ukrajinskom meste Buča za falošné. Vyhlásil tiež, že mierové rozhovory s Ukrajinou sa ocitli v slepej uličke. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

New York - Najmenej 13 ľudí sa zranilo pri streľbe na stanici metra v New Yorku. Policajti na mieste objavili aj výbušné zariadenia. Incident sa odohral počas rannej dopravnej špičky vo štvrti Brooklyn na stanici 36th Street. Páchateľ z miesta činu ušiel.

Rio de Janeiro - Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský triumfoval na podujatí Svetového pohára vo vzduchových zbraniach v Riu de Janeiro v disciplíne vzduchová pištoľ na 10 m. V rozstrele o zlato zdolal Nemca Robina Waltera 16:6.