Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 4. mája 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady v dnešnom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť Generálnej prokuratúry o vzatie poslanca Roberta Fica do väzby. Z prítomných 150 poslancov hlasovalo za jeho vydanie 74, proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem poslancov.



Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď je znepokojený ruským útokom na ukrajinskú Zakarpatskú oblasť, pretože sa odohral asi 100 kilometrov od slovenských hraníc. Upozornil ruského prezidenta Vladimira Putina, že ak by útokmi prekročil hranicu Slovenska, bol by automaticky aktivovaný článok 5 Severoatlantickej zmluvy zaisťujúcej bezpečnosť všetkým členským štátom NATO.

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Slovensko žiada Európsku úniu o trojročnú výnimku z embarga na dovoz ruskej ropy. Popoludní to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík, pričom zároveň odmietol spájanie pozície Slovenska s postojom maďarskej vlády, ktorá embargo odmieta a žiada pre seba trvalú výnimku.



Štrasburg - Európska komisia pri šiestom balíku sankcií zohľadňuje špecifické záujmy Slovenska. Po vystúpení v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu to uviedol podpredseda komisie Maroš Šefčovič.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popoludní uviedol, že nebude súhlasiť s mierovou dohodou s Moskvou, ktorá by ruským silám umožňovala zostať na ich súčasných pozíciách na okupovaných ukrajinských územiach. Uviedla agentúra AP.

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Generál Daniel Zmeko zostáva vo funkcii náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl. Prezidentka Zuzana Čaputová ho dnes vymenovala na ďalšie štyri roky.



Kyjev - Ukrajinská poslankyňa Kira Rudyková dopoludnia pre britskú stanicu Sky News uviedla, že do mesta Záporožie v poriadku prišlo 156 ľudí evakuovaných z oceliarní Azovstaľ v Rusmi obliehanom juhoukrajinskej meste Mariupol.



Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes vyhlásil, že ruská armáda bude považovať dopravné prostriedky NATO, ktoré budú na Ukrajine prepravovať zbrane, za legitímne ciele. Uviedla agentúra Reuters a televízia BBC.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe navrhuje vydanie právoplatne odsúdeného Štefana Agha na Slovensko do výkonu trestu. Rozhodovať bude Mestský súd v Prahe.



Bratislava - Občianske preukazy majú po novom obsahovať odtlačky prstov a podobu tváre vo forme biometrických údajov. Vyplýva to z novely zákona o občianskych preukazoch, ktorú predpoludním schválili poslanci Národnej rady.



Mariupol - Takmer 600 ľudí zahynulo pri ruskom nálete na divadlo v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ku ktorému došlo ešte 16. marca. Vyplýva to z výsledkov zisťovania agentúry AP.

Zničený interiér divadla v obliehanom prístavnom meste Mariupole na juhovýchode Ukrajiny počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajine, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Cez slovenské hranice na Ukrajinu previezli 20.428 ton humanitárneho materiálu. Cez slovenský humanitárny hub previezli 731 ton v sume viac ako 3,7 milióna eur. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec.



Bratislava - Ján Lazar končí k dnešnému dňu ako štátny tajomník na Ministerstve vnútra. Vláda ho z tejto funkcie počas dnešného rokovania odvolala. Lazara nahradí vo funkcii od zajtra Tomáš Oparty.



BratislavaSamosprávy budú mať aj budúci rok k dispozícii rovnaké príjmy ako v tomto roku. V súvislosti s výzvou Únie miest Slovenska, týkajúcej sa zdrojov na financovanie prorodinnej politiky to uviedol podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič.

Na archívnej snímke vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Slovenská advokátska komora včera pozastavila advokátsku činnosť Mareka P., ktorého vzal súd do väzby. Tento krok vyplýva zo zákona.



Moskva - Rusko predstaví na tradičnej vojenskej prehliadke 9. mája niekoľko nových zbraní vrátane automaticky riadených raketometov. Popoludní to oznámilo ruské ministerstvo obrany, informovala agentúra DPA.

Na archívnej snímke ruskí vojaci.
Foto: TASR/AP


Bratislava – Národná kriminálna agentúra zadržala pri včerajšom zásahu v Trenčíne dve osoby podozrivé zo spáchania korupčnej trestnej činnosti. Jeden zo zadržaných je vyšší súdny úradník Okresného súdu v Trenčíne, pôsobiaci na úseku obchodného registra.



BratislavaRozhodnutie organizovať finále Slovenského pohára vo futbale - Slovnaft Cup medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava na Národnom futbalovom štadióne v hlavnom meste nepovažuje minister vnútra Roman Mikulec za šťastné. Poukazuje pritom na všetky bezpečnostné riziká, ktoré sa s duelom spájajú.