Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 5. mája 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala popoludní v Prezidentskom paláci slovenských expertov po návrate z Ukrajiny, kde pomáhali dokumentovať podozrenia zo spáchania vojnových trestných činov a trestných činov proti ľudskosti.

Varšava/Bratislava - Ukrajina, ktorá čelí ruskej agresii, potrebuje pomoc a našou úlohou je pokračovať v jednotnom úsilí, až kým nezastavíme vojenské ťaženie prezidenta Vladimira Putina. Vyhlásil dnes premiér Eduard Heger na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorú vo Varšave zorganizovali vlády Poľska a Švédska v spolupráci s Európskou komisiou.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu sa vyzbieralo 6,5 miliardy amerických dolárov. Slovensko prispelo sumou 540.000 eur.

Bratislava - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovorí poslancom Národnej rady v utorok 10. mája o 12.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.
Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva z Kyjeva 22. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Premiéra Eduarda Hegera mrzí včerajšie hlasovanie v parlamente, ktorým poslanci neodsúhlasili žiadosť o vydanie lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že OĽANO napriek postoju dvoch už bývalých členiek klubu ostáva protikorupčné. Koalícia podľa neho musí ďalej pracovať.

Bratislava - SaS sa ohradzuje voči slovám ministra financií Igora Matoviča, že má v úmysle odísť z koalície. Zároveň sa strana pýta, či Matovič vyháňa z koalície tých správnych. Stanovisko lídra SaS Richarda Sulíka zaslal TASR hovorca strany Ondrej Šprlák.

Bratislava - V prípade prerušenia dodávok plynu je prioritou zabezpečiť dodávky pre domácnosť a zabezpečenie kritickej infraštruktúry štátu, vrátane zdravotnej starostlivosti. Uviedol to vo svojej odpovedi počas Hodiny otázok v Národnej rade minister hospodárstva Richard Sulík. Priblížil, že podzemné zásobníky má Slovensko aktuálne naplnené na zhruba 20 %.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Z balíka peňazí na oddlžovanie nemocníc by sa mohlo vyčerpať okolo 300 miliónov eur. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, podľa ktorého je proces oddlžovania nemocníc vo finálnej fáze. Na tlačovej konferencii súčasne vyhlásil, že neplánuje odstúpiť zo svojej funkcie.

Dubnica nad Váhom - Spoločnosť Konštrukta-Defence, člen štátnej skupiny DMD Group z Dubnice nad Váhom, sa bude podieľať na výrobe fínskych kolesových bojových obrnených vozidiel 8 x 8 Patria pre Ozbrojené sily SR. Na výrobe vozidiel budú participovať aj ďalšie slovenské zbrojárske spoločnosti. Dnes o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď.
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas brífingu po 76. rokovaní vlády SR v Bratislave v stredu 20. apríla 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Štrasburg - Rusko svojou agresiou proti Ukrajine a vzďaľovaním sa od hodnôt, ktoré sú základom Rady Európy, obnovilo hrôzy druhej svetovej vojny, vyhlásila generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová.

Moskva - Kremeľ dnes obvinil Západ, že zásobovaním Kyjeva zbraňami bráni "rýchlemu" ukončeniu ruského vojenského ťaženia na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Štokholm - Ak Švédsko požiada o prijatie do Severoatlantickej aliancie, môže sa spoľahnúť na to, že NATO zvýši svoju prítomnosť v okolí švédskych hraníc a tiež v Baltskom mori. V rozhovore pre švédsku rozhlasovú stanicu SVT to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Budapešť/Istanbul - Dostavba dvoch nových blokov atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je v záujme ekonomiky i národnej bezpečnosti Maďarska, a ruský Rosatom je schopný tento projekt zrealizovať. Povedal to v tureckom Istanbule šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po rokovaní s generálnym riaditeľom ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom Alexejom Lichačovom.

Štrasburg - Európsky parlament podporil zachovanie platnosti súčasných pravidiel digitálneho COVID preukazu EÚ (covidpasu) na ďalší rok. Členské štáty by tak mohli preukaz využívať do júna 2023.

Rím/Vatikán - Pápež František, ktorý má pre bolesti kolena problémy s chôdzou, sa dnes na audiencii vo Vatikáne prvýkrát objavil na invalidnom vozíku. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA a agentúra AP.
Pápež František prichádza na audienciu vo Vatikáne, 5. mája 2022.
Foto: TASR/AP