Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. mája 2022 - 17.45 h.



Davos - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dopoludnia vyhlásil, že krajiny Západu nie sú jednotné, čo sa týka rozsahu podpory pre Ukrajinu. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Maďarsko, informovala agentúra AFP.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel je vinný zo spáchania disciplinárneho previnenia pri vybavovaní žiadosti o prepustenie exriaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa R. z väzby. Bolo mu uložené disciplinárne opatrenie písomné pokarhanie. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Na archívnej snímke Peter Kysel.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Kyjev - Boje medzi ruskými a ukrajinskými silami dosiahli už hranice kľúčového východoukrajinského mesta Severodoneck. Poobede to oznámil gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza, a situáciu označil za veľmi ťažkú. Uviedla agentúra AFP.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin popoludní navštívil jednu z moskovských vojenských nemocníc a stretol sa s vojakmi, ktorí boli zranení počas bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo), zranení ruskí vojaci Anatolij Špakov (vľavo) a Vladislav Čendylov (uprostred) si podávajú ruky počas stretnutia v Ústrednej vojenskej nemocnici v Moskve v stredu 25. maája 2022.
Foto: TASR/AP


Košice – Ústavný súd dnes odmietol návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady, ktorí považovali za protiústavnú novelu ústavy z decembra 2020 súvisiacu s reformou justície. Súd po predbežnom prerokovaní návrhu dospel k záveru, že je potrebné ho odmietnuť z dôvodu nedostatku právomoci.



Bratislava - Na požiadanie o udelenie výnimky na uplatnenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty na pohonné látky v súčasnosti neexistuje právny rámec. Uplatňovanie zníženej sadzby DPH je možné len na tovary a služby, ktoré vymedzuje príloha smernica EÚ a pohonné látky v nej nie sú a ani nikdy neboli. Popoludní na to upozornilo Ministerstvo financií.



BratislavaPodpora štátneho nájomného bývania na Slovensku sa posilní. Počíta s tým návrh zákona, ktorý podvečer schválilo plénum Národnej rady. Podporilo ju 126 zo 130 prítomných poslancov.

Na archívnej snímke plénum schôdze Národnej rady SR.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Praha - Český Štátny zdravotný ústav dnes potvrdil druhý prípad opičích kiahní v krajine. Analyzovaná vzorka pochádzala od osoby, ktorá bola v kontakte s prvým nakazeným.



Brusel - Európska komisia napoludnie predstavila nové pravidlá, ktoré by ruským oligarchom sťažili vyhýbanie sa sankciám. Otvorili by tiež cestu ku konfiškácii ich finančných aktív, ktoré by mohli byť následne použité na obnovu Ukrajiny. Uviedla agentúra AFP.



Štokholm - Švédsko nefinancuje ani nevyzbrojuje teroristické skupiny. Vyhlásila to dnes švédska premiérka Magdalena Anderssonová v v reakcii na obvinenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý tvrdí, že Štokholm podporuje kurdských militantov.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Hrozba uzatvorenia tranzitných ciest ropy a plynu dovážaných z Ruska ohrozuje jednotu Európskej únie a vážne narušuje solidaritu medzi členskými krajinami. Vyhlásil to popoludní v Budapešti maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom rezortu financií Srbska Sinišom Malim.



Pezinok - Objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka je Marian K. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to popoludní vyhlásil Zoltán A. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice je už právoplatne odsúdený.



Moskva - Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal dnes dekrét, ktorým sa zjednodušuje proces získania ruského občianstva pre obyvateľov Záporožskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.



Bratislava - Mestá a obce budú musieť pre parlamentom schválenú protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií zvažovať zvyšovanie dani z nehnuteľností, poplatkov za školy a škôlky či prijímať rozhodnutia, ktoré budú voči občanom nepopulárne. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Richard Rybníček, archívna snímka.
Foto: TASR – Radovan Stoklasa


Bratislava - Výbor Národnej rady pre kultúru a média žiada Ministerstvo kultúry, aby preverilo správnosť postupov v prípade výpovedí sólistov Opery SND. Požaduje uskutočniť v SND finančný i personálny audit, rovnako tak kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu v SND.



Tampere - Slovenskí hokejisti sa vo štvrťfinále 85. MS pokúsia prelomiť 18-ročné čakanie na veľké víťazstvo nad Fínskom. Na vrcholných podujatiach, akými sú MS, ZOH či Svetový pohár, nezdolali tohto súpera od šampionátu v roku 2004.