Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 31. mája 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová je na návšteve Ukrajiny. Stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Po stretnutí s poslancami bude rokovať aj s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhalom.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) počas návštevy Ukrajiny v utorok 31. mája 2022.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Bratislava – Ukrajina patrí do EÚ. Popoludní to pred poslancami ukrajinského parlamentu vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že urobí všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou EÚ.

Praha - Český premiér Petr Fiala ocenil zhodu na embargu na dovoz ropy z Ruska, ktorú dosiahli lídri Európskej únie včera na mimoriadnom summite v Bruseli. Česká republika spolu so Slovenskom a Maďarskom získali niekoľkomesačnú výnimku na dovoz ropných produktov.

Brusel - Blokáda ukrajinských čiernomorských prístavov vytvára podmienky pre katastrofický scenár rozsiahleho nedostatku potravín a nárastu cien po celej Afrike. V príhovore k lídrom EÚ zhromaždeným na summite v Bruseli to uviedol predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall.
Predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall (na obrazovke) hovorí počas videokonferencie v rámci druhého a záverečného dňa mimoriadneho summitu prezidentov a premiérov krajín Európskej únie o vojne na Ukrajine a energetickej situácii v EÚ v Bruseli v utorok 31. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Ministerstvo vnútra vyplatí mestám a obciam takmer päť miliónov eur na aprílové príspevky za ubytovanie odídencov. Prenajímatelia dostanú príspevky do piatich pracovných dní na bankový účet alebo v hotovosti.

Moskva - Sankcie uvaľované na Rusko vrátane nových opatrení zameraných na vývoz ruskej ropy sú cielené na obyčajných ruských občanov a sú motivované nenávisťou voči Rusku. Vyhlásil to dnes podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.

Moskva - Rusko napoludnie uviedlo, že odovzdá Ukrajine telá 152 ukrajinských vojakov, ktoré boli nájdené v podzemí rozsiahleho areálu oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Uviedli agentúra AFP a denník The Guardian.

Bratislava - Štátnym nemocniciam zostane po oddlžení dlh v Sociálnej poisťovni vo výške 141,3 milióna eur. Zaplatia jej pohľadávky v objeme 201,9 milióna eur.

Haag - Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje už viac ako 15.000 podozrení z vojnových zločinov. Medzi osobami podozrivými z ich spáchania sú aj vysokopostavení ruskí politici a predstavitelia. Oznámila to popoludní v Haagu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, ktorá zároveň potvrdila, že k vyšetrovaciemu tímu sa pripojili aj Slovensko, Estónsko a Lotyšsko.

Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tvrdí, že EÚ opäť získa na sile a vymaní sa zo závislosti na ruskej rope a plyne. Vyjadrila sa popoludní po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ, na ktorom lídri členských krajín dohodli na embargu na dovoz ruskej ropy dodávanej tankermi.

Moskva - Vysokopostavený ruský zákonodarca Oleg Morozov navrhol uniesť ministra obrany členského štátu NATO po jeho príchode na Ukrajinu a priviesť ho do Moskvy na vypočúvanie o tom, aké príkazy dáva Západ Kyjevu. Popoludní o tom informovala agentúra Reuters.

Bratislava - Výmenné lístky k špecialistom budú od zajtra opäť potrebné. Okrem poisťovne Dôvera ich budú vyžadovať aj Všeobecná zdravotná poisťovňa a Union. Poisťovne ich potrebu prehodnotili pre zlepšenie epidemiologickej situácie.

Bratislava - Na Slovensku by sa malo v druhom polroku 2022 konať 26 vojenských cvičení. Slovenskí vojaci by sa zároveň mali zúčastniť na 47 výcvikových aktivitách v zahraničí. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany.

Düsseldorf - Súd v západonemeckom meste Düsseldorf odsúdil popoludní päť mužov za členstvo v teroristickej skupine Islamský štát. Islamisti podľa súdu patrili k teroristickej bunke, ktorá plánovala podniknúť útoky v Nemecku.

Bratislava - Na Okresnom súde Bratislava II pokračoval dopoludnia proces v kauze údajného sexuálneho zneužívania v detskom tábore Chachaland. Hlavný organizátor tábora Roman P. čelí obžalobe za sexuálne zneužívanie vtedy maloletej chovankyne tábora.
Na snímke poškodená Katarína Danová prichádza na hlavné súdne pojednávanie v kauze sexuálneho zneužívania v detskom tábore Chachaland na Okresný súd (OS) Bratislava II. v utorok 31. mája 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Košice - Na stavenisku košickej R2 objavili archeológovia hroby, predbežne ich datujú do doby bronzovej. Domnievajú sa, že na území križovatky Košice - Krásna mohlo byť sídlisko. Celkovo našli pravdepodobne deväť hrobov, ktoré radia do obdobia otomanskej kultúry.