Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú konať 29. októbra. Ich termín dnes oficiálne vyhlásil predseda Národnej rady Boris Kollár.

Bratislava - Pokiaľ by sa prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla vrátiť parlamentu takzvaný protiinflačný balík, poslanci hnutia Sme rodina ho v opätovnom hlasovaní znova podporia. Tvrdí to šéf hnutia a Národnej rady Boris Kollár.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič predloží na najbližšiu vládu v jednom balíku návrh na desaťpercentné zvýšenie platov v školstve spoločne s návrhom na zdanenie hazardu, liehu, ruskej ropy a regulovaný odvod. Informoval o tom po dnešnom rokovaní s predsedom Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavlom Ondekom.

- Strana Sloboda a Solidarita odmieta vydieračské praktiky ministra financií Igora Matoviča. Liberáli tvrdia, že Matovič si berie učiteľov za rukojemníkov a spája ich s vyššími daňami.

Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka má výhrady k pozývaniu špeciálneho prokurátora na parlamentné výbory. Hovorí o neprípustnom zásahu do ústavného postavenia generálneho prokurátora a porušovaní zákona. Predsedu Národnej rady Borisa Kollára požiadal o prijatie opatrení, ktoré majú tomu zabrániť. Kollár uznal Žilinkove argumenty, tému chce otvoriť na grémiu i koaličnej rade, upozorní aj šéfov výborov.

Bratislava - Slovak Global Network predstavilo víziu budúceho Slovenska. Iniciatíva pre angažovanú spoločnosť SGN organizuje prvý ročník samitu. Jeho cieľom je zapojiť do celospoločenskej diskusie a kooperácie o vízii Slovenska tých najlepších ľudí z rôznych oblastí, ktorých máme doma a vo svete. Konferenciu otvorila prezidentka Zuzana Čaputová a zúčastnil sa na nej aj premiér Eduard Heger.

Brno - Slovensko a Česko považujú za dôležité, aby sa vyšetrili všetky trestné činy páchané po ruskej invázii na Ukrajinu. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá rokovala v Brne s českým rezortným partnerom Pavlom Blažkom.

Praha/Kyjev - Český prezident Miloš Zeman tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin patrí pred vojnový súd. Zeman sa takto vyjadril v rozhovore pre ukrajinskú redakciu Rádia Slobodná Európa. Svoj názorový obrat vysvetľoval tým, že ruskou inváziou na Ukrajine nastala "zásadne nová situácia".

Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko má záujem pokračovať v rokovaniach so Spojenými štátmi o jadrových zbraniach, avšak podľa jeho názoru v súčasnej situácii sa pravdepodobne neuskutočnia.

Kyjev/Londýn - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že britský premiér Boris Johnson mu v telefonáte potvrdil dodanie nového balíka britskej vojenskej pomoci. Podľa Londýna pôjde o salvový raketový systém (MLRS) typu M270 americkej výroby.

Moskva - Rusko plánuje zareagovať na dodávky raketových systémov západných krajín Kyjevu tak, že ukrajinské jednotky zatlačí ďalej od svojich hraníc. Dnes to oznámil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Moskva - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov kritizoval európske krajiny za to, že zablokovali jeho lietadlo na ceste do Srbska. Lavrov bol nútený zrušiť svoju dnešnú návštevu Srbska po tom, ako okolité krajiny uzavreli svoj vzdušný priestor pre lietadlo, ktorým mal priletieť do Belehradu.

Budapešť - Ukrajinskí politici hovoria neprijateľným tónom o Maďarsku, provokujú ho, tvrdia o ňom klamstvá a snažia sa ho očierniť, napísal v statuse zverejnenom na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Londýn - Podporu britskému premiérov Borisovi Johnsonovi, ktorý bude dnes večer čeliť hlasovaniu o nedôvere v rámci svojej Konzervatívnej strany, verejne prejavilo 16 z 22 členov vlády. Vyplýva to z analýzy britskej stanice BBC.

Bratislava - Prokurátor Generálnej prokuratúry Peter Mihál podal protest prokurátora proti všeobecne záväznému nariadeniu obce Varín. Svojím podnetom z 30. mája navrhuje zrušiť názov Ulice Dr. Jozefa Tisu, argumentuje rozporom so zákonom pri určení názvu.