Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňajú podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd.



Bratislava - Premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala časť protiinflačného balíka. "Vyjadrenie pani prezidentky rešpektujem, potrebujem sa oboznámiť s detailmi jej rozhodnutia a na základe toho zvolím postup," uviedol premiér Heger.

Bratislava – Minister financií Igor Matovič čakal od prezidentky Zuzany Čaputovej, že bude vetovať protiinflačný balík. Mrzí ho, že jemu ako predkladateľovi návrhu nedala priestor pomoc rodinám pred ňou obhájiť.
Na snímke zľava podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš počas krátkeho vyjadrenia pre médiá v Bratislave v utorok 7. júna 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Bratislava - SaS sa od dnes nebude zúčastňovať na rokovaniach koaličných rád. Strana sa tak rozhodla v záujme upokojenia celospoločenskej situácie. Na zasadnutiach vlády sa predstavitelia strany zúčastňovať budú.

Bratislava - Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera zrušil obvinenie z prečinu podplácania bývalému ministrovi financií a guvernérovi Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi.

Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmietol snahy o plošné monitorovanie jeho kontaktov, stykov a návštev, ktoré prijíma vo svojom sídle. Považuje za neprípustné, aby niekto u zamestnancov prokuratúry zisťoval, či za ním chodia "prominentné návštevy", politici či "pán Pčolinský".
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka počas brífingu k rozhodnutiu o mimoriadnom opravnom prostriedku 7. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok

Bratislava - Premiér Eduard Heger vedel ešte pred samitom v Bruseli o možných problémoch pre bratislavskú rafinériu Slovnaft v súvislosti s embargom na vývoz niektorých produktov vyrobených z ruskej ropy. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík. Minister zároveň dodal, že podľa neho premiér postupoval správne, keď so sankčným balíkom súhlasil.

Bratislava - Spájať zvyšovanie platov učiteľov so zvyšovaním daní na tabak, alkohol či hazard je absurdné. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík v reakcii na vyhlásenia ministra financií Igora Matoviča. Balík Igora Matoviča bude SaS podľa ministra Sulíka vetovať na vláde alebo v parlamente, požiada o jeho stiahnutie.

Bratislava - Premiér Eduard Heger naďalej odmieta rozhodnutie SaS vetovať zvyšovanie daní. Ak si však liberáli právo veta uplatnia, bude trvať na jeho rešpektovaní v záujme zachovania koalície. Podotkol však, že daň z regulovaného odvodu, hazardu, alkoholu či ropy považuje za legitímne nástroje v tomto čase.

Pezinok - Výsluch Zoltána A. pred senátom Špecializovaného trestného súdu popoludní prerušili. Sťažoval sa na zlý zdravotný stav. Vypovedať by mal opäť 14. júna. V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala poverovacie listiny nových veľvyslancov Kuby a Kazachstanu na Slovensku. Kubánsku republiku bude zastupovať Rafael Paulina Pina Bécquer. Funkcie veľvyslanca Kazachstanu sa ujal Toležan Barlybayev.
Na snímke vľavo nový veľvyslanec Kubánskej republiky na Slovensku Rafael Paulino Pino Bécquer počas prijatia a odovzdania poverovacích listín prezidentke SR Zuzane Čaputovej (vpravo) 7. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že víťazstvo vo vojne na Ukrajine musí byť dosiahnuté na bojisku a cieľom jeho krajiny je získať späť kontrolu nad všetkými ukrajinskými územiami, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko.

Moskva - Proruskí separatisti na Ukrajine potvrdili smrť generála ruských ozbrojených síl Romana Kutuzova, ktorý velil armádnemu zboru samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Brusel - Európska komisia prijala rozhodnutie, ktorým sa národnému regulačnému orgánu Ukrajiny, zodpovednému za elektronické komunikácie, povoľuje účasť v Orgáne európskych regulátorov pre elektronické komunikácie a v agentúre na jeho podporu.
Na snímke hlavný tréner Slovenska Štefan Tarkovič reaguje na neplatný gól počas zápasu druhého kola tretej skupiny C-divízie Ligy národov vo futbale Slovensko - Kazachstan v Trnave 6. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Štefan Tarkovič už nie je tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu ho odvolal z postu po včerajšej prehre v domácom stretnutí Ligy národov s Kazachstanom 0:1.