Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Premiér Eduard Heger rešpektuje veto strany SaS na zvýšenie daní z alkoholu a hazardu, ktorým chcel minister financií Igor Matovič podmieniť zvýšenie platov učiteľov. Podľa premiéra je však veto v rozpore s programovým vyhlásením vlády.
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 83. zasadnutia vlády SR 8. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR – Martin Baumann

Bratislava - Minister školstva Branislav Gröhling vetoval na rokovaní vlády zvýšenie platov zamestnancov školstva. Na popoludňajšom tlačovom brífingu to vyhlásil podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič. Súčasne avizoval, že svoj návrh bude predkladať na každú jednu vládu.

- O zvyšovaní platov učiteľov sa bude ešte diskutovať. Po rokovaní vládneho kabinetu to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, ktorý očakáva dohodu.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová mala pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. Zrušila preto svoj pracovný program na najbližšie dni, aj plánovanú zahraničnú pracovnú cestu do Portugalska a Talianska.

Bratislava - Nájomné bývanie bude na Slovensku podporené zo strany štátu. Počíta s tým zákon o štátnej podpore nájomného bývania, ktorý podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava - Líder Smeru-SD Robert Fico dnes vyhlásil, že opozícia chce tento piatok predstaviť definitívne znenie referendovej otázky a začať zber podpisov za vyhlásenie referenda, ktoré by malo viesť k predčasným parlamentným voľbám.

Bratislava - Slovensko doposiaľ podporilo Ukrajinu vojenskou pomocou v hodnote približne 154 miliónov eur. Všetku slovenskú pomoc ocenil v telefonáte s ministrom obrany Jaroslavom Naďom jeho ukrajinský kolega Olexij Reznikov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Bratislava - Slovensko by bolo ochotné poskytnúť Ukrajine tanky T-72 iba v prípade, že za každý tank dostane okamžitú náhradu v podobe tanku západného typu. Vyplýva to z vyjadrenia ministra obrany Jaroslava Naďa.

Štrasburg - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že svojím vpádom na Ukrajinu vystavil svet hrozbe hladomoru.

Berlín - Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk ostro skritizoval bývalú kancelárku Angelu Merkelovú za to, že včera ospravedlňovala svoju politiku voči Rusku počas 16 rokov vládnutia.

Kyjev - Ukrajina oznámila, že nebude odstraňovať míny nastražené vo vodách okolo čiernomorského prístavu Odesa. Odvolala sa pritom na pretrvávajúcu hrozbu útokov ruskej armády na mesto a priľahlé pobrežie.

Ankara - Rusko je v spolupráci s Tureckom pripravené garantovať bezpečnosť plavidiel z ukrajinských prístavov, ktoré sa budú plaviť cez Bosporský prieliv. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov to povedal v Ankare po rozhovore so svojím tureckým náprotivkom Mevlütom Čavušoglom.

Praha - Český prezident Miloš Zeman odmietol vyhovieť žiadostiam 127 českých občanov, ktorí prejavili záujem o vstup do ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa bráni proti útočiacim ruským silám.

Moskva - Rusko výrazne zvyšuje export ropy cez svoj kľúčový prístav na východe krajiny s cieľom pokryť zvyšujúci sa dopyt zo strany ázijských kupcov a zároveň kompenzovať dôsledky sankcií uvalených na ruskú ropu Európskou úniou.

Berlín - V západnej časti centra nemeckej metropoly Berlín vrazilo do davu ľudí vozidlo. K tragickému incidentu, ktorý neprežil jeden človek a 12 ľudí bolo zranených, došlo vo štvrti Charlottenburg.

Zvolen - Sieť súkromných nemocníc ProCare a Svet zdravia predala svojich päť zdravotníckych zariadení v BBSK spoločnosti AGEL. Transakcia sa týka nemocníc v Žiari nad Hronom, Banskej Štiavnici, Mammacentra sv. Agáty v Banskej Bystrici a polikliník v Žiari nad Hronom a vo Zvolene.

Bratislava - Tréner Vladimír Weiss nebude pokračovať na lavičke futbalistov ŠK Slovan Bratislava. S úradujúcim majstrom sa nedohodol na predĺžení zmluvy.

Bratislava - Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik si myslí, že Štefan Tarkovič nevyužil šancu a jeho odvolanie z pozície reprezentačného trénera bolo logickým vyústením nezvládnutia svojej pozície. Povedal to pred dnešným odletom národného tímu do Azerbajdžanu pred ďalšími duelmi v Lige národov.