Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. júna 2022 - 17.45 h.

Brusel - Európska únia dnes vyčlenila ďalších 205 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. Oznámil to eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj napoludnie varoval, že pre blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov Ruskom môžu hrozbe hladu čeliť milióny ľudí. Zelenskyj zároveň vyzval na vylúčenie Ruska z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Uviedli agentúry AFP a Reuters.

Bratislava – Generálneho riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Mareka Kaňku obvinila Národná kriminálna agentúra spolu s ďalšími 24 osobami a šiestimi firmami pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti. Kaňka voči obvineniu podal sťažnosť.

Frankfurt nad Mohanom - Európska centrálna banka v súlade s očakávaniami oznámila začiatok normalizácie menovej politiky. Rada guvernérov rozhodla o ukončení čistých nákupov aktív v rámci programu APP. Takisto signalizovala, že v júli zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov.

Ženeva - Takmer päť miliónov utečencov z Ukrajiny už bolo v dôsledku ruskej invázie zaregistrovaných v európskych krajinách. Zverejnil to popoludní Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Londýn - Akékoľvek pokusy o nastolenie zlého mieru na Ukrajine prostredníctvom zaručenia územných ústupkov Rusku by boli morálne odporné. Vyhlásil to popoludní britský premiér Boris Johnson. Informovala agentúra AFP.

Moskva - Najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky dnes odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali pri bojoch na Ukrajine. Uvádzajú agentúry AFP, DPA a Reuters.

Brusel - Európska komisia popoludní vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Alžírska pozastaviť platnosť zmluvy o priateľstve a spolupráci so Španielskom a vyzvala túto severoafrickú krajinu, aby svoje rozhodnutie zmenila. Alžírsko včera oznámilo, že okamžite pozastavuje platnosť zmluvy pre diplomatický spor o Západnú Saharu.

Bratislava - Exminister práce a súčasný poslanec Národnej rady Ján Richter už nečelí konaniu za letáky ministerstva v čase volebnej kampane. Konanie zastavil Výbor parlamentu pre nezlučiteľnosť funkcií, pretože sa nepreukázalo, že porušil ústavný zákon.

Bratislava - Rozhlas a televízia Slovenska dosiahla v roku 2021 sumárnym podielom na trhu 15,1 percenta najlepší výsledok televíznej sekcie za ostatných 11 rokov, v prípade najsledovanejšieho času za ostatných 12 rokov. Vyplýva to z Výročnej správy o činnosti a hospodárení za rok 2021, ktorú napoludnie prerokoval a vzal na vedomie Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá.

Nitra – Zaplavené cesty, vyvrátené stromy i škody na majetku zanechala po sebe v okolí Nitry supercela, ktorá priniesla popoludní množstvo zrážok. Obce v okolí Nitry zasiahol ľadovec.

Varšava - Samohybné húfnice AHS Krab poľskej výroby dodané ukrajinskej armáde Poľskom sú už na frontovej línii a pripravené na aktívnu účasť v bojoch. Oznámil to dnes ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

Vatikán - Pápež František prijal ráno vo Vatikáne českého premiéra Petra Fialu. Hovorili spolu o situácii na Ukrajine a pomoci vojnovým utečencom. Fiala vyzdvihol pápežovu podporu Ukrajincom a sľúbil, že Česko im bude naďalej pomáhať všetkými dostupnými prostriedkami.

Bratislava – Štvrtý blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach po trojtýždňovom prerušení výroby opäť dodáva elektrinu. Plánovaná odstávka zahŕňala okrem iného výmenu pätiny paliva v reaktore, ale aj viacero investičných projektov.

Viedeň – V Rakúsku zaznamenali dva prípady záškrtu. Jedna osoba tomuto infekčnému bakteriálnemu ochoreniu vo viedenskej nemocnici podľahla, druhá je hospitalizovaná.

Christchurch - Vedci po prvý raz objavili v čerstvo napadanom snehu na Antarktíde mikroplasty. Doteraz bola ich prítomnosť potvrdená v morskej vode, ľade a ľudskej krvi.

Baku - Slovenskí futbalisti nastúpia v dnešnom stretnutí Ligy národov na pôde Azerbajdžanu v náročnej situácii. Po pondelkovej prehre 0:1 s Kazachstanom náhle skončil na lavičke tréner Štefan Tarkovič a mužstvu bude chýbať aj kapitán Milan Škriniar, ktorého vyradilo zranenie.