Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Opozičný Smer-SD spustil petičnú akciu k referendu, všeľudové hlasovanie by chcel spojiť s jesennými voľbami 29. októbra. Informoval o tom predseda strany Robert Fico. Referendum má mať dve otázky, prvá časť referenda má týkať demisie vlády a druhá zmeny ústavy. Politickú podporu referendu podľa Roberta Fica deklarovali mimoparlamentné strany Hlas-SD, SNS a Republika.

Bratislava – Predstavené referendové otázky by na základe predošlého nálezu Ústavného súdu nemali mať nádej na úspech. Predseda Súdnej rady Ján Mazák to uviedol v reakcii na spustenie petičnej akcie opozičného Smeru-SD k referendu o predčasných voľbách.

Bratislava - Štátny tajomník Ministerstva financií Slovenskej republiky Marcel Klimek a štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť sa dohodli na dofinancovaní vlakovej dopravy na rok 2022.

Bratislava – Mimoriadna schôdza Národnej rady o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa má uskutočniť budúci týždeň vo štvrtok 16.júna po Hodine otázok. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke Národnej rady. Plánovaná júnová schôdza začína v utorok 14.júna.

Bratislava – Pre Úrad vlády a premiéra Eduarda Hegera je mimoriadne dôležité, aby štát a samosprávy spoločne diskutovali. "Samosprávy sú pre štát partnerom," uviedla pre TASR Ľubica Janíková z tlačového odboru Úradu vlády v reakcii na vznik iniciatívy Obce a mestá Zemplína.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský má návrh výstavby nemocníc zo zdrojov z plánu obnovy na vládu predložiť 15. júna.

Bratislava - Poslankyni Národnej rady a starostke obce Kunerad Monike Kaveckej (OĽANO) hodil v noci zo včera na dnes neznámy páchateľ zápalnú fľašu do záhrady jej rodinného domu.

Bratislava – Vyšetrovateľ obvinil zadržaného V. M. pre obzvlášť závažný zločin vraždy. Podozrivý je z úmyselného usmrtenia ukrajinskej študentky na internáte Mladá Garda v Bratislave.

Moldava nad Bodvou – V opravárenskom podniku štátnej spoločnosti KONŠTRUKTA-Defence v Moldave nad Bodvou opravia a zmodernizujú pre Ukrajinu desiatky kusov vojenskej techniky.

Bratislava - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odvolala sudcu Romana Fitta z pozície predsedu Okresného súdu Bratislava III. Dôvodom je manažérske pochybenie v čase, keď príslušníci NAKA realizovali na súde úkony k zaisteniu spisu vrátane jeho utajovanej prílohy.

Varšava - Prvý prípad opičích kiahní, ktoré sa šíria vo svete niekoľko týždňov, zistili aj v Poľsku.

Kyjev - Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl dnes vo svojej rannej zvodke o vývoji situácie na bojiskách informoval, že ukrajinské jednotky zaútočili na ruské vojenské pozície na juhu Chersonskej oblasti. Ako pripomenula agentúra AFP, ukrajinská armáda bojuje na tomto úseku frontu o znovuzískanie územia obsadeného ruskými jednotkami na začiatku invázie.

Nitra - Predstavitelia krajských miest zo združenia K8 na dnešnom rokovaní v Nitre kritizovali takzvaný protiinflačný balíček. Primátori najväčších slovenských miest sa obávajú, že preň prídu samosprávy o veľkú časť svojich príjmov.

Prešov - Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove zaznamenal štyri prípady kliešťovej encefalitídy v kraji. Osoby ochoreli v období od 25. mája do 1. júna po konzumácii ovčieho syra.

Modena - Na severe Talianska zmizol včera civilný vrtuľník so siedmimi ľuďmi na palube. Záchranári dnes ráno obnovili pátranie, ktoré v predchádzajúci deň prerušili z dôvodu nepriaznivého počasia.

Singapur - Peking nebude váhať použiť silu, ak Taiwan vyhlási nezávislosť. Uviedol to čínsky minister obrany Wej Feng-che počas dnešného rokovania s americkým rezortným partnerom Lloydom Austinom v Singapure.

Trnava - Svoju kandidatúru na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja ohlásil Martin Červenka, starosta obce Ratkovce pri Hlohovci. Kandidovať bude ako nezávislý.

Priština - Kosovský premiér Albin Kurti oznámil, že jeho krajina má v úmysle podať oficiálnu žiadosť o členstvo v Európskej únii do konca roka.

Praha - Celkovo tri slovenské lode si zabezpečili postup do semifinále na podujatí Svetového pohára vodných slalomárov v Prahe v disciplíne K1. V C1 ide ďalej päť slovenských lodí.