Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 21. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Premiér Eduard Heger hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o príležitostiach, ktoré sa pri plánovanej obnove Ukrajiny vytvárajú aj pre slovenské firmy, podnikateľov i zamestnancov. Slovenský premiér očakáva, že na nadchádzajúcom samite sa Ukrajina stane oficiálnym kandidátom na vstup do Európskej únie.

Bratislava - Eduard Heger považuje stretnutie s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom za úspešné. Skonštatoval, že spoločný záujem o stabilitu a dobré fungovanie vládnej koalície prevláda. Dôkaz vidí v návrate SaS na koaličné rokovania.

Berlín/Bratislava - Slovensko zabrzdilo plán, podľa ktorého malo poslať na Ukrajinu 30 tankov typu T-72, pričom z Nemecka malo za to dostať ako náhradu 15 tankov Leopard-2A4. Slovenské ministerstvo obrany totiž navrhovaný počet tankov z Nemecka považuje za nedostatočný.

Bratislava - Až po definitívnom odchode okupačných vojsk v roku 1991 sa v bývalom Československu zavŕšili zmeny, ktoré začal 17. november 1989. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti Dňa odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska, ktorý je na Slovensku pamätným dňom.

Bratislava – Napriek negatívnym dosahom pandémie sa zisk Národnej banky Slovenska v roku 2021 viac než zdvojnásobil a dosiahol 63 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení Národnej banky Slovenska, ktorú dnes vzalo na vedomie plénum Národnej rady. Poslanci vzali na vedomie aj správu o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2021. Odobrili aj správu o činnosti Slovenskej informačnej služby za rok 2021 i správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2021.
Na snímke zľava poslankyňa NR SR Eva Hudecová, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, predseda NR SR Boris Kollár a poslankyňa NRS R Petra Hajšelová (všetci Sme rodina) počas tlačovej konferencie k jednorazovej pomoci pre domácnosti v Bratislave 21. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Jednorazová finančná pomoc pre 660.000 rodín s deťmi mieri do domácností. V týchto dňoch dostávajú na účty jednorazovú pomoc aj ďalšie skupiny, ako sú rodiny v hmotnej núdzi, náhradní rodičia či opatrovatelia. Na tlačovej konferencii v Národnej rade to uviedol predseda parlamentu Boris Kollár spolu s ministrom práce Milanom Krajniakom.
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas tlačovej konferencie k jednorazovej pomoci pre domácnosti v Bratislave 21. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Európsky súd pre ľudské práva odmietol sťažnosť cyperskej spoločnosti Lemikon Limited v spore so spoločnosťou Tipos. Lemikom v Štrasburgu spochybnil zákonnosť rozhodnutí slovenských súdov v kauze náhrady ujmy za údajne protiprávne používanie know-how spoločnosti Športka a ochranných známok Športka, Šanca a Mates. Tiposu hrozilo, že bude musieť uhradiť cyperskej spoločnosti Lemikon viac než 33 miliónov eur.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva apeluje na opatrnosť pred ochorením COVID-19. Rezort zdravotníctva totiž poukázal na skutočnosť, že nárast pozitívnych prípadov v rámci PCR testov eviduje aj Slovensko.

Viedeň - Pandémia koronavírusu si v Rakúsku vyžiadala už 20.010 obetí. V krajine navyše v uplynulých dňoch začal stúpať počet nových prípadov nákazy. Za uplynulých 24 hodín testy potvrdili infekciu u viac ako 7000 ľudí.

Praha - Bývalého stredočeského hejtmana Davida Ratha odsúdili v druhej vetve korupčnej kauzy na osem rokov väzenia za prijímanie úplatkov a manipulovanie so zákazkami. Vrchný súd v Prahe mu okrem toho uložil aj peňažný trest vo výške 13 miliónov českých korún.

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Maďarsko podporí kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii.

Londýn - Slovenské tenistky Rebecca Šramková a Viktória Kužmová sa prebojovali do 2. kola kvalifikácie na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Nyon - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov sa v dvojzápase baráže majstrovstiev Európy stretne s ukrajinskými rovesníkmi. O zostávajúce štyri miestenky na budúcoročný finálový turnaj v Gruzínsku a Rumunsku sa bude bojovať od 19. do 27. septembra 2022, Slovensko odohrá prvý zápas doma.