Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady v popoludňajšom hlasovaní podržali ministra hospodárstva Richarda Sulíka vo funkcii. Za opozičný návrh na jeho odvolanie hlasovalo len 56 poslancov zo 142 prítomných. Proti bolo 84 a zdržali sa dvaja poslanci.
Na snímke vľavo premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a vpravo minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) po neúspešnom odvolávaní poslancami NR SR počas 66. schôdze Národnej rady SR 28. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady popoludní nepodporili opozičný návrh na jeho odvolanie. Za bolo 52 zo 136 prítomných poslancov, 83 boli proti a jeden poslanec nehlasoval.
Na snímke vpravo vzadu premiér SR Eduard Heger, vľavo minister životného prostredia SR Ján Budaj (obaja OĽaNO) a vpravo vpredu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) po neúspešnom odvolávaní poslancami NR SR počas 66. schôdze Národnej rady SR 28. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Vláda napoludnie odsúhlasila pristúpenie Švédska a Fínska do NATO. Prezidentke Zuzane Čaputovej odporučila podpísať príslušné protokoly. Následne ich má kabinet ratifikovať. Vstupom krajín do Aliancie sa podľa predkladateľov posilní bezpečnosť severoatlantického priestoru, a teda aj Slovenska.



Berlín - Lídri skupiny G7 popoludní odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu ako nezákonnú a neospravedlniteľnú. Zhodli sa na tom, že Rusku za rozpútanie tejto vojny spôsobia vážne a okamžité ekonomické škody. Oznámil to nemecký kancelár Olaf Scholz.



Berlín - Francúzsky prezident Emmanuel Macron po skončení summitu G7 vyhlásil, že Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine. Zároveň potvrdil, že skupina G7 bude naďalej podporovať Ukrajinu a nepoľaví v sankciách tak dlho, ako to bude potrebné.



Madrid - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes naliehal na lídrov NATO, ktorí sa stretnú na summite v Madride, aby naďalej podporovali Ukrajinu v boji proti ruskej agresii.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa prihovára počas tlačovej konferencie pred nadchádzajúcim summitom NATO v Madride 27. júna 2022 v Bruseli. Hlavy štátov krajín NATO sa stretnú na summite, ktorý začína v utorok 28. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Nosenie respirátorov môže byť najbližšie mesiace v niektorých situáciách opäť povinné, zavádzanie reštrikčných opatrení sa nezvažuje. Vyplýva to z krátkodobej stratégie manažmentu pandémie ochorenia COVID-19, ktorú pripravil rezort zdravotníctva.



Bratislava - Štát od 1. januára budúceho roka zvýši finančný príspevok na poskytovanie sociálnej služby vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb. Zároveň sa bude prvýkrát valorizovať príspevok pre vybrané zariadenia krízovej intervencie.



Moskva - Rusko zastaví svoju ofenzívu, ak sa Ukrajina vzdá, uviedol dnes Kremeľ. Zároveň vyzval Kyjev, aby nariadil svojim vojakom zložiť zbrane. Informovala agentúra AFP.



Bratislava - Prešovská krajská prokuratúra preskúma rozhodnutie Úradu inšpekčnej služby o zastavení vyšetrovania týkajúceho sa úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väznici.



Budapešť - Maďarská národná banka dnes šokovala trh a razantne sprísnila menovú politiku. Menový výbor banky zdvihol kľúčovú úrokovú sadzbu až o 185 bázických bodov na 7,75 % z 5,9 %. Ide o najrazantnejšie sprísnenie menovej politiky od októbra 2008.



Bratislava – Mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana sa začne zajtra o 14. hodine. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár.



Kyjev - Rusko musí byť po včerajšom raketovom útoku na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk označené za štátneho sponzora terorizmu, povedal popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra AFP.
Hasiči odpratávajú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Kremenčuk 28. júna 2022.
Foto: TASR/AP



Edinburgh - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová dnes navrhla, aby sa v Škótsku konalo konzultatívne referendum o vyhlásení nezávislosti od Veľkej Británie, a to 19. októbra budúceho roku.



Elmau - Lídri skupiny G7 založia do konca tohto roka tzv. klimatický klub, ktorého cieľom je umožniť krajinám koordinovať a urýchliť snahy o zvládnutie globálneho otepľovania.



Bratislava – Športoví strelci a poľovníci budú môcť v budúcnosti používať zbrane s tlmičom hluku výstrelu. Vyplýva to z novely zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu, ktorý popoludní schválilo plénum Národnej rady.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že požiar v nákupnom centre v Kremenčuku spôsobil výbuch munície pre západné zbrane uskladnenej v blízkosti obchodného centra. Informuje o tom denník The Guardian.



Rím - Počet ľudí, ktorí požiadali o azyl v krajinách EÚ, vlani výrazne stúpol. Podľa Agentúry Európskej únie pre azyl, úrady v členských krajinách dostali približne 648.000 žiadostí o azyl, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast až o jednu tretinu.