Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 29. júna 2022 - 17.45 h.

Madrid - Severoatlantická aliancia na summite v Madride rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na summite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú na spoločnej fotografii po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride 28. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Bratislava - V pléne Národnej rady sa začala mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi. O návrhu by sa malo v prípade jeho prerokovania hlasovať zajtra o 11.00 h. Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD.



Bratislava - Poslanci Národnej rady nezvolili nového generálneho riaditeľa RTVS. Ani jeden zo siedmich kandidátov nezískal potrebný počet hlasov. Do druhého kola voľby postúpili Ľuboš Machaj a Jaroslav Rezník. Za Ľuboša Machaja hlasovalo z prítomných 137 poslancov 67 a Jaroslava Rezníka podporilo 41 zákonodarcov. Ďalšie kolo voľby bude vo štvrtok po 11.00 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za stranu SaS podporia v opakovanej voľbe šéfa RTVS Ľuboša Machaja. Plénum bude vo štvrtok vyberať medzi Ľubošom Machajom a súčasným šéfom RTVS Jaroslavom Rezníkom.
Na snímke kandidát Ľuboš Machaj počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS na Výbore NR SR pre kultúru a médiá v Bratislave 13. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Národná rada schválila novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá má zlepšiť dostupnosť, kvalitu a efektívnosť dlhodobej paliatívnej zdravotnej starostlivosti. Poslanci odobrili aj vládnu novelu zákona o pozemkových úpravách.



Bratislava - Pôdohospodárska platobná agentúra vyplatí poľnohospodárom výnimočnú pomoc zo zdrojov Európskej únie vo výške 5.239.169 eur, ku ktorej Slovenská republika prideľuje dodatočnú pomoc zo štátneho rozpočtu vo výške do 200 percent, teda do výšky 10.478.338 eur. Obdobie na podanie žiadostí bude trvať od 30. júna do 15. júla 2022.



Košice - Primátor Košíc Jaroslav Polaček chce v tohtoročných jesenných komunálnych voľbách obhájiť svoj post. Kandidovať na šéfa košickej samosprávy bude za koalíciu strán KDH, SaS, Sme rodina, Aliancia, NOVA a Strana rómskej koalície.
Na snímke uprostred Jaroslav Polaček počas ohlásenia kandidatúry na primátora mesta Košice v nastávajúcich komunálnych voľbách. V Košiciach 29. júna 2022.
Foto: TASR - František Iván

Žilina - Podpredseda Žilinského samosprávneho kraja a KDH Igor Janckulík sa bude v jesenných komunálnych voľbách uchádzať o post predsedu žilinského kraja. Podporovať ho bude strana Dobrá voľba a Umiernení a žilinská krajská rada Slovenskej národnej strany.



PačaObec Pača v okrese Rožňava vyhlásila pre kritickú situáciu so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou mimoriadnu situáciu. Obecné vodojemy sú takmer prázdne, vodu do nich musia voziť pomocou cisterny.



Madrid - Hlavy štátov a vlád 30 členských štátov NATO sa počas prvého dňa summitu v Madride rozhodli výrazne posilniť východné krídlo Aliancie. Okrem toho sa dohodli na novej strategickej koncepcii ozbrojených síl, ktorá podľa nich odráža zhoršený vzťah Aliancie s Ruskom.



Madrid - Rusko predstavuje najvážnejšiu a priamu hrozbu pre bezpečnosť spojencov združených v NATO a tiež pre mier a stabilitu v euroatlantickom priestore. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení účastníkov summitu Severoatlantickej aliancie v Madride.



Londýn - Britská vláda oznámila prijatie ďalšieho balíka protiruských sankcií. Na zozname je 13 jednotlivcov a subjektov vrátane druhostupňovej sesternice Vladimira Putina či druhého najbohatšieho Rusa – oligarchu Vladimira Potanina.
Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Damask - Sýria oficiálne uznala nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny.



Praha - Český prezident Miloš Zeman odovzdal ministrovi spravodlivosti Pavlovi Blažkovi podnet na preverenie, či počas jeho vlaňajšej hospitalizácie nedošlo k sabotáži spočívajúcej v pokuse o prevod jeho právomocí.