Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. júla 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala druhý balík na zlepšenie podnikateľského prostredia z dielne ministerstva hospodárstva. Návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia, obsahuje takmer 200 výsledných opatrení.



Bratislava - Skúška odbornej spôsobilosti pre ľudí pôsobiacich v oblasti súkromnej bezpečnosti bude po novom pozostávať iba zo skúšobného testu vykonávaného elektronickou formou. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Slovenská hlava štátu odobrila aj novelu Zákonníka práce, z ktorej vyplýva, že zamestnávanie pracovníkov na vymedzené sezónne práce v sektore poľnohospodárstva a cestovného ruchu sa zjednoduší.



Bratislava - Prevádzkovatelia digitálnych platforiem majú od začiatku budúceho roka poskytovať štátu informácie o predávajúcich, ktoré sa budú zdieľať s ostatnými štátmi Európskej únie. Počíta s tým novela zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Pokles dodávok ruského zemného plynu pre Slovenský plynárenský priemysel bude pokračovať aj počas tohto týždňa.



Bratislava - Ponuku na zvyšovanie platov má ministerstvo zdravotníctva lekárom predložiť do konca týždňa. Uviedol to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.



Bratislava - Návrh na preplatenie výdavkov obciam v súvislosti s odstraňovaním následkov mimoriadnych situácií chce minister vnútra Roman Mikulec predložiť na rokovanie vlády ešte počas leta. Refundácie sa týkajú 54 obcí v pôsobnosti 23 okresných úradov, ktorým sa má preplatiť spolu 1.123.877,53 eura.



Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).
Foto: TASR - Jaroslav Novák




Bratislava - Mladí poľnohospodári majú od začiatku júla až do konca septembra tohto roka možnosť žiadať od Pôdohospodárskej platobnej agentúry podporu na začatie podnikateľskej činnosti. O podporu sa môžu uchádzať začínajúci poľnohospodári v rastlinnej aj živočíšnej výrobe, ak ich podnikateľská história nepresahuje dva roky ku dňu podania žiadosti.



Bratislava - Novým členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť je ekonóm Martin Šuster. Na pozícii vystriedal Anettu Čaplánovú.



Bratislava - Slováci môžu v európskych krajinách telefonovať a využívať dáta ďalších desať rokov za domáce ceny. Pripomína to minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Pôvodne mal "roaming za domáce ceny" skončiť v júni.



Bratislava - Pred nástupom do tábora je potrebné mať od pediatra potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa. Môže ho vydať najskôr mesiac pred pobytom. Vyplýva to z usmernenia hlavného hygienika Jána Mikasa k postupom pri organizácii a prevádzke zotavovacích podujatí.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby ruské jednotky pokračovali v ofenzíve na Ukrajine po tom, čo ovládli celú Luhanskú oblasť.



Lugano - Povojnová obnova Ukrajiny je "spoločnou úlohou celého demokratického sveta", pretože prispeje k svetovému mieru. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny v Lugane. Povojnová obnova Ukrajiny v odhadovanej hodnote 750 miliárd dolárov by sa mala vo veľkej miere financovať zo zhabaného majetku Ruska a ruských oligarchov v zahraničí. Na konferencii to zasa povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ s tým, že takto zaistené prostriedky môžu dosiahnuť 300 až 500 miliárd dolárov.



Na archívnej snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP




Vatikán - Pápež František by chcel v blízkej budúcnosti navštíviť Moskvu a Kyjev, aby tak prispel k ukončeniu vojny na Ukrajine. V rozhovore, ktorý zverejnila agentúra Reuters, tiež odmietol špekulácie, že by mohol pre zdravotné problémy čoskoro odstúpiť z pápežského stolca. Podľa vlastných slov by mohol pocestovať do Ruska a na Ukrajinu po tom, ako 24.- 30. júla absolvuje návštevu Kanady.



Bratislava - Úradujúci slovenský futbalový šampión ŠK Slovan Bratislava získal štvrtú letnú posilu. Stal sa ňou 22-ročný gruzínsky reprezentačný stredopoliar Giorgi Čakvetadze, ktorý prichádza na Tehelné pole na ročné hosťovanie.