Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 1. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave potvrdzuje, že na Slovensku už sloboda slova nič neznamená a ľudia sú na pokyn najvyšších ústavných činiteľov prenasledovaní za svoje názory. Konštatuje to podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha v reakcii na rozhodnutie súdu, ktorý v plnom rozsahu potvrdil, že protiprávne zasahuje do práv prezidentky Zuzany Čaputovej.

Bratislava - V konaní o sťažnostiach obvinených v kauze Súmrak, kde figuruje aj expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico, proti uzneseniu o vznesení obvinenia došlo k neodôvodneným prieťahom. Generálny prokurátor Maroš Žilinka preto uložil povinnosť o sťažnostiach bezodkladne rozhodnúť. Informácie pre TASR poskytol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Bratislava – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry a dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry konajú v kauze Súmrak, kde čelí obvineniu aj expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico, bez prieťahov. Píše sa o tom v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kyjev - Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne dobyť viac ako 40 obcí v strategicky dôležitej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to tamojší šéf ukrajinskej regionálnej správy Dmytro Butrij. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Bratislava - Lesy SR nevyvážajú do zahraničia žiadne palivové drevo ani štiepku, ubezpečuje o tom ministerstvo pôdohospodárstva, v ktorého gescii tento štátny podnik je. Reaguje tak na výzvu šéfa envirorezortu Jána Budaja, ktorý volá po regulácii vývozu dreva zo Slovenska do zahraničia, keďže v dôsledku energetickej krízy očakáva zvýšený záujem o palivové drevo.

Bratislava - V Policajnom zbore chýba 2000 policajtov. Najviac príslušníkov chýba v obvodných oddeleniach najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Bratislava - Petíciu k referendu o páde vlády doposiaľ podpísalo vyše 320.000 ľudí. Uviedol to člen predsedníctva opozičnej strany Smer-SD a šéf petičného výboru Igor Melicher.
Predseda strany Smer-SD Robert Fico avizoval, že pokiaľ sa potrebné podpisy podarí vyzbierať do polovice augusta, chcel by referendum v spoločnom termíne s jesennými voľbami.

Bratislava - Národnú kultúrnu pamiatku hrad Krásna Hôrka zrekonštruuje firma MBM-Group za 20.639.997 eur s DPH. Zmluvu so zhotoviteľom uzatvorilo Slovenské národné múzeum 28. júla.

Bratislava - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby by malo dostávať viac peňazí v rámci ročného prerozdeľovania poistného. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý rezort zdravotníctva predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Košice – Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry, obvinení zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, neuspeli so sťažnosťou na Ústavnom súde. V nej namietali postup Generálnej prokuratúry v súvislosti s ich snahou o zrušenie obvinenia.

Bratislava - Poľnohospodári o skúšobnú stanicu Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Haniske neprídu. Uviedol to odbor komunikácie agrorezortu v reakcii na vyjadrenia Jozefa Šumichrasta, predsedu Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu.

Bratislava - Z 5.449.270 žijúcich na Slovensku sú 2.172.228 pracujúcich, ďalších 309.310 osôb sú pracujúci dôchodcovia. Vyplýva to z rozšírených dát z výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.

Košice – Súčasný primátor Košíc Jaroslav Polaček bude v jesenných komunálnych voľbách kandidátom ôsmich politických subjektov. Ku koalícii strán KDH, SaS, Sme rodina, Aliancia, NOVA a Strana rómskej koalície sa pridali aj hnutie OĽANO a strana Dobrá voľba a Umiernení.

Naí Dillí – India dnes potvrdila prvé úmrtie spojené s opičími kiahňami. Ide o mladého muža, ktorý sa nedávno vrátil zo Spojených arabských emirátov. Podľa agentúry AFP zatiaľ nie je jasné, či mužovu smrť spôsobili opičie kiahne.

Washington - Spojené štáty vyzvali Rusko a Čínu na začatie rokovaní o kontrole jadrových zbraní.

Bratislava - Slovenský tenista Andrej Martin mal pozitívny dopingový nález na látku SARM 22. Informovala o tom tlačová správa jeho zastupiteľskej agentúry Stars For Stars, v ktorej daviscupový reprezentant dôrazne odmietol úmyselný doping. Medzinárodná tenisová federácia informovala Slovenský tenisový zväz, že Martina dočasne suspendovala v rámci Tenisového antidopingového programu 2022.